Свържете се с нас

България

Идва до часове към страната ни! На места ще натрупа до 40 см сняг. (Ето къде ще вали най-много)

През следващите 48 часа, обстановката на Балканите ще се влошава, а причината е преминаващ дълбок средиземноморски циклон, който в момента е над Либийско море и за момента дава признаци на блокиране, пише meteobalkans.com, цитирани от Блиц.

Но в следобедните часове и привечер на днешния ден ще се устреми на североизток, като ще започне да задълбава – налягането му ще падне на 1006 хектопаскала, подготвяйки решителна атака срещу студения антициклонален гребен, който ще се формира над Влашката низина.

Същевременно във височина ще попадаме в периферията на полярен циклон, който създава объркване при моделите и затова американския дава бързо затопляне от югоизток и по-северно разположение на високия студен циклон.

А европейският държи на по-южно разположение, което означава заснежаване на почти цяла Северна България с до 5-10 см. Причината би била студеният напор на 2 нива – от антициклона приземя и от полярния циклон във височина.

Първи сняг в Западната и Средна Дунавска равнина

На много места ще се създадат условия за значителни валежи от дъжд, а над Западна България и Дунавската равнина, валежите за кратко ще преминат в сняг.

Очакваната снежна покривка в Средната Дунавска равнина ще е около 5 см, като по-значителна ще е над Западната Дунавска равнина и Предбалкана, на изток снегът е по-вероятно снегът да се размине, тъй като топлият фронт на циклона ще пробива от югоизток.

Топлото, което напира от циклона от юг ще се засреща със студа от антициклона  при южни склонове на Стара планина, като ще се създадат условия за значителни извалявания над Стара планина и Горнотракийската низина.

Локално не е изключено да паднат и по-значителни количество – до над 30 литра – от неделя вечер до понеделник следобед, когато трябва циклонът да се изнесе.

Очакваната снежна покривка в планините е между 20 – 35 / 40 см, почти за ски

За тази област издаваме втора степен за по-интензивни снеговалежи. 

Степен 2 /Оранжев цвят / Издаваме за значителни валежи

В Южна и Източна България, валежите ще са от дъжд, като в нощта на неделя срещу понеделник не е изключено да обръща и на сняг, но снежна покривка едва ли ще се образува, заради топлия напор.

Циклона през следващите 48 часа ще се изтегля на североизток  , като очакваме да “ задълбае “ над Черно море ..

Очакваните валежи ще са между 40 – 60 кв/м

Страната ни постепенно ще попада, все повече под влияние на студеното му ядро.

По-същото време очакваме и затопляне над Източна България, като топлото ще напира от югоизток, изтласквайки студеният въздух, който ще остане от ледената река, която в момента се е спуснала към България директно от север.

На височина 1500 метра е изстинало до -5 -6 градуса, това са по-скоро декемврийско-януарски стойности, но пикът бе тази нощ и днес в следващите часове студът във височина ще изтънява, но все още ще останем в неговата хватка.

В ранния следобед над Санданско-Петричката котловина ще вдигне до 0-та на 1500 метра, като най-вероятно максималната може да стигне до 9-10 градуса.

Но след това отново ще изстине, и едва след полунощ, в малките часове на неделя от югоизток ще започне да пробива съвсем малко по-топъл въздух, но твърде плахо все още.

В неделя следобед вече може да се говори за по-осезаемо затопляне във височина, което най-вероятно ще бъде усетено по планините, а долу – в равнините и низините, инверсиите ще задържат ниски температури. 

В Софийското поле очакванията сняг да завали в неделя вечер и през нощта, но според немския модел Икон няма да натрупа повече от 2-3 см.

С повишаването на температурите най-вероятно до вечерта снегът ще се стопи, тъй като топлото от югоизток ще напира.

Очакванията са да вали на около 1-2 градуса и следобед с изтъняването на студа да вдигне до 3-4 градуса.

В понеделник със затоплянето с югоизточния вятър максималните и по Южното Черноморие, а може би и в Горнотракийската низина ще прехвърлят 10 градуса, на северозапад ще е най-студено. Снегът няма шансове, тъй като във вторник над Средната Дунавска равнина през деня ще се стопли до 15 градуса.

---

България

Русия заплаши България: Ако направите това, ще има невинни жертви!

Светкавична реакция на Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество след дебатите в българския парламент и решението да бъде изпратено въоръжение на Украйна. 

Службата призовава България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

Русия се позовава на член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. Текстът гласи, че прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

„Това е поредният опит на управляващите в България грубо да нарушат международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви.

Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, заявиха от Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество. blitz

---

България

Иконата, която чува нашите молитви

Чудотворната икона на Божията Майка „Чуваща молитвите“ се намира в Зографската обител. От копията, направени от нея като чудотворни се прославили две икони. Едната се намира в храма Св. Николай в село Фасово, Киевска област, другата в Св.Николаевския събор, град Ашхабад, Туркмения.

На Атон, в Зографската обител в края на 13 и началото на 14 век живял българският монах Козма. Заради неговото старание го назначили за презвитер, но светият Козма Зографски, продължавал да търси пътя на спасението и неуморно се обръщал с молитва към Божията Майка.

Веднъж станало чудо. По време на молитва той чул гласа на Богородица, Която питала Своя Син:“Как да се спаси Козма?“ , а Господ отговорил „Нека да се отдаде на безмълвие“.

Свети Козма Зографски разказал за случилото се на монасите. Като получил благословията на настоятелите, той се отдал на усамотение в пустинята и живял до края на дните си в пещера. Иконата, пред която се молел свети Козма Зографски била прославена като чудотворна. Иконата се намира в Зографския манастир и е една от най-важните светини там. В Атон наричат тази икона „Епакуса“ ,което означава отговаряща на молитвите.

А в първите монашески години на преподобни Козма Небесната Царица му позволила да види лично с очите си трогателната И грижа за обитателите на Атон. Това се случило в манастира „Ватопед“ на Благовещение – храмовия празник на манастира. Там той видял в църквата Жена с царствена красота и величие, Която сама се разпореждала с всичко, както в църквата на службата, така и в трапезарията. Виждайки с удивление сред множеството монаси жена и наблюдавайки как всичко се извършва под Нейно разпореждане, младият гост крайно се смутил. Като се върнал в „Зограф“, старецът му го попитал защо е толкова разстроен и Козма му разказал за видяното във „Ватопед“.

4_1

Икона на Божията Майка Услишителница в Ашхабад, Туркменистан

„Как изглеждаше тази жена? Какви бяха дрехите и? – попитал го старецът.

И след като Козма му описал видяната от него жена, старецът с въздишка отбелязал:

„И ти не си разпознал Жената, Която ти се е явила в манастир, посветен на Божествената Мария?Това е била Царицата на нашата Света Гора.“

Много от чудесата, свързани с иконата „Чуваща молитвите“ се отнасят към съвремието. Много изцеления са се случили с молитва пред светия образ. Млад човек, чийто гръбначен стълб бил увреден в автомобилна катастрофа станал на крака и проходил след молитви пред иконата. На бездетно семейство се родило детенце. Пред иконата се молят не само за здраве.

Една жена искала да отиде при дъщеря си – студентка в Москва, но нямала пари. Тя отишла в храма, помолила се, а когато излязла на улицата, към нея дошъл непознат човек, който и дал пакет, а в него имало необходимата сума за пътя до Москва.

Иконата на Божията Майка „Чуваща молитвите’ помогнала на момиче да срещне добър мъж, за който се омъжила впоследствие. Това се случило по време на пътешествие, на което я благословили с тази икона. Жена искрено се молела пре иконата „Чуваща молитвите“ за своя брат, който страдал от алкохолизъм. Скоро той се избавил от порока.

В село Фасово, където се намира храмът  Св.Николай по време на празника на иконата в един дом избухнал пожар. Докато пожарникарите работили всички, които били в храма се молели. За щастие пожарът бил овладян бързо. Човек, който бил в гаража на запалилата се къща оцелял по чудо. Той съжалил, че не отишъл в храма в този ден с майка си. От тогава той често започнал да посещава църквата за да благодари на Божията Майка за спасението.

С иконата, която била предадена в храма Св.Николай също се случило чудо. Тя била донесена от дома на жена, която я дарила на храма. Иконата била старинна – тъмна и покрита със сажди. Когато я донесли в църквата, образът се изменил. Той станал по-чист и цветовете по-ярки.

Източник: http://svetlinaiikoni.blogspot.bg/

---

България

Ето железния режим на Лепа Брена, с който успява да изглежда като момиченце и на 62 (Снимки)

Лепа Брена неслучайно носи прозвището „лепа“ (хубава). За всички е видно, че е красива и поддържана жена, дори на 62.

На възрастта, на която повечето й връстнички вече минават в графа „баби“, тя може да се похвали с изящна фигура, на която могат да й завидят много по-млади жени. Популярната сръбска певица се поддържа в младежки вид с много упражнения, разбра newsbp.com

Поп фолк изпълнителката най-накрая разкри каква е тайната за безупречната й визия. Освен, че залагана физическите натоварвания тя е избрала и здравословен хранителен режим. Денят й сутрин започва с йога, а вечер се храни винаги с една и съща храна.

Лепа Брена

Лепа Брена съветва тези, които искат да запазят за по-дълго младостта си, да ядат овесени ядки с ленено семе в комбинация с малини и къпини. Певицата не крие, че тази храна се е превърнала в нейна традиция, пише изданието „Хит Информер“.

Лепа Брена по бански

Брена е отхвърлила напълно всякакви млечни продукти и не ги включва в менюто си. Преди известно време за друго издание тя казва:

„Години наред се учих да водя живот на войник и да бъда строга към себе си. Отдавна съм отрекла житейските удоволствия.

Става ми смешно когато някои хора казват – ако не ям, не пия и не пуша, тогава за какво да живея? Има много причини, заради които да се живее. Научих се да бъда умерена в храната си и да избягвам много неща, които се смятат за балкански удоволствия“. Певицата добавя, че с напредването на възрастта яде все по-малко месо, предават от zenskimagazin.mk.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com