Свържете се с нас

България

„За истината“: По дрехите на Георги Георгиев не е открит биологичен материал от Дебора Михайлова

Разкриха интересни подробности за Георги Георгиев, който е обвинен в насилие над Дебора Михайлова.

Районната прокуратура в Стара Загора обедини двете досъдебни производства срещу Георги Георгиев, обвинен за особено жестоко посегателства с нанасяне на множество рани на 18 годишната Дебора Михайлова, ученичка във Ветеринарния техникум в града.

Това се случва след анализ на събраните нови доказателства от разпити на свидетели и заключенията от направените нови експертизи – комплексната петорна съдебномедицинска, техническата и ДНК експертизата. Предстои прокуратурата да образува новото съдебно производство и да връчи обвиненията на Георгиев в присъствието на адвокатите по делото и на прокурори от Районната прокуратура.

Източници на „За истината“, отлично информирани по случая, но пожелали анонимност съобщиха днес, че при направената ДНК експертиза по дрехите на Георгиев не е открит биологичен материал от Дебора Михайлова, в това число и кръв. Оказало се е също, че и намереният на мястото на престъплението отпечатък от обувка в кръвта по земята не е на Георги Георгиев.

Според съдебни лекари във всяко разследване ДНК експертизите имат особено значение и тежест. Но не винаги по всяко петно от кръв може да се направи такава експертиза. Причината е, че трябва да бъдат намерени клетки с ядро, каквито са например левкоцитите, но не само.

„За истината“ се свърза с последния наблюдаващ прокурор по досъдебните производства срещу Георгиев, за да потвърди информацията за липсата на биологични следи по дрехите на Георги Георгиев, както и несъответствието на отпечатъка от обувка в апартамента на Дебора Михайлова. Прокурорът от Районна прокуратура-Стара Загора Десислава Калайджиева не дочака края на въпроса ни и отговори кратко: “Не сме казвали такова нещо“. Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова, както обикновено не реагира на телефонното ни позвънявания.

Ако заключенията на ДНК експертизата подкрепяха повдигнатите обвинения срещу бившия приятел на Дебора Михайлова, прокуратурата без съмнение нямаше да пропусне да ги посочи в прессъобщение и да ги коментира пред медиите, коментираха юристи.

При високия обществен интерес към този случай очакването е Районната прокуратура в Стара Загора да огласи резултатите от ДНК експертизата възможно най-скоро. Важно е да стане ясно също на кой етап от разследването са се появили свидетелите, които са заявили, че Дебора Михайлова е изпаднала в безсъзнание, след като пострадалата твърди и в двата си първоначални разпита, че във вечерта на престъплението е била сама в апартамента, който обитавала с небиологичния си баща.

По-рано днес „За истината“ информира, че адвокатите на обвиняемия са поискали от главния прокурор Борислав Сарафов да разпореди разследването срещу Георги Георгиев да бъде преместено в друг съдебен район, за да бъде избегнат, доколкото е възможно, натиска върху магистратите и разследващите полицаи, които работят по случая.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Всичко побеля, градушка като орех помля всичко в тази част от България

Градушка с големината на орех се изсипа в карловското село Горни Домлян. Стихията унищожи посевите на хората в селото. Няма данни за други щети, съобщи кметът на селото Тошо Томанов.

Градушката е била предшествана от буря и силен вятър. Продължила е около 30 минути.

„Всичко побеля. Лозята и земеделската продукция е унищожена. Има наводнени етажи от къщи, защото хората са оставили отворени прозорците на домовете си. Никой не очакваше, че ще ни удари толкова продължителна градушка“, посочи Томанов пред БНТ.

Заради лошите метеорологични условия проявите, посветени за Апостола, се отменят, предаде новини.бг.

Градушка е паднала в село Горни Домлян, става ясно от постове на хора, живущи там, пише „Подбалкански новинар“.

От снимките е видно, че ситна градушка с размери от грахово зърно до лешник е съсипала посевите в градините на горнодомлянци.

vsdfvdbfdbdfngfngnmfghm

 

1721402935 451697182 1015908393872114 2847961240746178361 n

1721402935 451765710 1015908380538782 647674902279641113 n

От картата в сайта на Агенцията за борба с градушките става ясно, че градоносният облак се е сформирал югоизточно от Карлово и се е насочил в посока Брезово, като по пътя му са били селата Ведраре, Куртово и Горни Домлян.

До края на деня се очакват още валежи, предупреждават от НИМХ в сайта си meteo.bg .

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com