Connect with us

България

Живот в инвалидна количка: Останах без работа, съпругът ми ме напусна, а приятелите ми забравиха, че съществувам

Животът ми преди злополуката беше чудесен, да не казвам съвършен. Имах приятел, за когото по-късно се омъжих.

Радвах се на добри приятели и жертвах цялото си свободно време, за да бъда с тях. Стараех се да им се харесам, затова угаждах на всичките им капризи. Обожавах живота си и живеех на пълни обороти. Всичко беше наред, докато имах време, сили и енергия за всички тях. Работех като психолог и бях опора на съпруга си в най-трудни му моменти от живота. Когато загуби баща си, той споделяше болката си с мен. Не се хранеше, не пиеше вода, просто вехнеше като стрък откъснато листо. В онези моменти душата ми страдаше, защото и той страдаше. Направих всичко възможно, за да изцеля раните му. Знаех, че болката за изгубен родител никога няма да отмине, но исках поне малко да го утеша. Угаждах на него и близките му, мъчех се да излекувам сърцата им, които всекидневно кървяха.

Тяхното щастие беше и мое щастие.

Но понякога злото идва неусетно. Прибирах се от работа и докато пресичах пешеходната пътека, усетих силен удар, който ме зашемети. Само това помня – болката и настъпилият мрак. Следващото нещо, което си спомням, е, че майка ми плачеше седнала до болничното ми легло и ме успокояваше, че всичко ще бъде наред. Но не се получи така. От болницата излязох в инвалидна количка.

За мен това беше нещо непознато. Веселият ми характер в този момент сякаш умираше. Трябваше да се сбогувам с живота си преди инцидента. Да забравя за плуване, каране на колело и чувството, че мога да бъда самостоятелна. Вече не можех почти нищо да правя сама.

Бях освободена от работа, съпругът ми ме напусна, а приятелите, за които си давах живота, нямаха време да говорят с мен дори и по телефона.

Имах усещането, че страдам от някаква заразна болест, а не че съм инвалид с неподвижни крака. Животът ми се обърна с главата надолу, но аз исках да живея. Копнеех да посрещна новото утро! Всеки ден благодаря на Господ, че ме остави жива. И макар всички да ми обърнаха гръб, аз ще продължавам да се радвам на живота, защото умът ми е чист, а душата искрена и мека.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com