Свържете се с нас

България

Живот в инвалидна количка: Останах без работа, съпругът ми ме напусна, а приятелите ми забравиха, че съществувам

Животът ми преди злополуката беше чудесен, да не казвам съвършен. Имах приятел, за когото по-късно се омъжих.

Радвах се на добри приятели и жертвах цялото си свободно време, за да бъда с тях. Стараех се да им се харесам, затова угаждах на всичките им капризи. Обожавах живота си и живеех на пълни обороти. Всичко беше наред, докато имах време, сили и енергия за всички тях. Работех като психолог и бях опора на съпруга си в най-трудни му моменти от живота. Когато загуби баща си, той споделяше болката си с мен. Не се хранеше, не пиеше вода, просто вехнеше като стрък откъснато листо. В онези моменти душата ми страдаше, защото и той страдаше. Направих всичко възможно, за да изцеля раните му. Знаех, че болката за изгубен родител никога няма да отмине, но исках поне малко да го утеша. Угаждах на него и близките му, мъчех се да излекувам сърцата им, които всекидневно кървяха.

Тяхното щастие беше и мое щастие.

Но понякога злото идва неусетно. Прибирах се от работа и докато пресичах пешеходната пътека, усетих силен удар, който ме зашемети. Само това помня – болката и настъпилият мрак. Следващото нещо, което си спомням, е, че майка ми плачеше седнала до болничното ми легло и ме успокояваше, че всичко ще бъде наред. Но не се получи така. От болницата излязох в инвалидна количка.

За мен това беше нещо непознато. Веселият ми характер в този момент сякаш умираше. Трябваше да се сбогувам с живота си преди инцидента. Да забравя за плуване, каране на колело и чувството, че мога да бъда самостоятелна. Вече не можех почти нищо да правя сама.

Бях освободена от работа, съпругът ми ме напусна, а приятелите, за които си давах живота, нямаха време да говорят с мен дори и по телефона.

Имах усещането, че страдам от някаква заразна болест, а не че съм инвалид с неподвижни крака. Животът ми се обърна с главата надолу, но аз исках да живея. Копнеех да посрещна новото утро! Всеки ден благодаря на Господ, че ме остави жива. И макар всички да ми обърнаха гръб, аз ще продължавам да се радвам на живота, защото умът ми е чист, а душата искрена и мека.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com