Свържете се с нас

България

Жестока сеч за шофьорите, КАТ е наложил…

Пътната полиция е наложила глоби на обща стойност 223 378 755 лв. през 2023 г. Шофьорите са платили малко над половината от тях – 115 243 178 лв. С камери са били заснети 1,7 млн. нарушения на скоростта – с около 600 000 повече от 2022 г. (1,1 млн.), пише „Труд“.

Въпреки това в България миналата година са станали с 384 тежки катастрофи повече и ранените са с над 680 души спрямо предходната година. Само загиналите са с 6 по-малко, но въпреки това страната ни за 2023 г. е на първо място в ЕС с 82 убити по пътищата на 1 млн. души от населението.

Данните са получени от МВР по Закона за достъп до обществена информация и предоставени на от Христо Радков, шеф на Българското обединение на шофьорите.

“От статистиката ясно се вижда, че всеки, който не си гледа работата, се захваща с промени в Закона на движението пътищата. Предлагат едни и същи претоплени манджи за увеличение на глобите. Тези промени са ненужни и не стъпват на никакви анализи”, смята Радков.

Общият брой на санкциите от КАТ през 2023 г. е 1 933 324, като само 37 000 са наложени на пешеходците, всички останали – на шофьорите.

Нещо повече – данните сочат, че след 8 август, когато влизат в сила промените в Наказателния кодекс за отнемане на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, броят на тежките катастрофи с такива водачи се увеличава.

От 1 януари до 8 август 2023 г. тежките ПТП с пияни и дрогирани са били 280 – по около 39 на месец. От 8 август до 31 декември 2023 г. броят им е 211, което прави по около 44 на месец.

Същите са съотношенията при отнетите книжки на пияни и дрогирани – 14 574 до 8 август и 9 938 след тази дата, както и при свалените номера на автомобилите на пияни и дрогирани – 10 416 и 6 201.

“Фактите ясно говорят – тежките ПТП са повече с въвеждането на такава строга мярка, като отнемането на автомобила. Ето такъв ще и ефектът, ако приемем да се вдигат глобите – повече тежки катастрофи, повече ранени, а не е изключено и увеличение на жертвите”, коментира още Радков.

---

България

Ад на магистрала „Тракия“

Кадър Флагман

За днес са обявени жълт и оранжев код за интензивни валежи.

За голяма опасност на АМ „Тракия“ предупреждават шофьори в социалните мрежи. Около Ямбол, вследствие на обилните валежи, пътната настилка е мокра, на места има локви и има риск от аквапланинг.

„Не карайте с висока скорост и бъдете внимателни по рисковите участъци. Дъждът ту спира, ту започва пак“, апелира шофьор, предаде Флагман.

За днес синоптиците предупреждават за градушки, порои и силни бури през следващите 36 часа. В петък в източните и южните райони важи оранжев код за опасно време – за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и част от област Русе.

Жълт код е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Велико Търново, част от област Русе, Габрово, Ловеч. За останалите области е в сила зелен код.

Силни бури и градушки удариха редица райони на страната вчера и причиниха множество материали щети. В Нова Загора обявиха бедствено положение след мощната буря. Ледените късове, които се изсипаха над района, на места бяха с големината на яйце. Силна буря нанесе сериозни щети и в Казанлъшко. Паднали дървета затрудниха минаването през прохода Шипка.

---

България

Шипка след градушката, хората не могат да извадят колите си от леда

Булфото

Кадри от Шипка след градушката показват силата на стихията.

Колита са затънали в лед до праговете.

Хората не могат да ги извадят.

Силна буря от нощи е причинила множество материални щети в Казанлък, Шипка и няколко населени места. Няма пострадали хора. Заради паднали дървета е било затруднено преминаването през прохода Шипка. Там се е активирало и свлачище.

Множество са падналите дървета.

Отнесен е част от покрива на детска градина. Поражения има и на цветарския сектор на пазара.

Вследствие от бурята няколко населени места са без електричество. Екипи и доброволци работят по овладяването на щетите, предаде Морето.нет.

Кметът на Шипка ще обяви бедствено положение в населеното място, след като вчера бурята, която премина през Казанлъшко вчера надвечер.

Градушката е свалила листата на всички дървета, унищожила е реколтата, а покривите на къщите масово са с увредени покриви.

Има наводнени къщи, счупени стъкла на автомобили, щети по земеделска продукция. Днес ще бъдат оценявани щетите. От снощи са активирани всички служби за овладяване последиците от бедствието.

Кметът Василка Панайотова призова държавата да помогне на местните хора.

---

България

ГЕРБ-СДС е големият победител на изборите! Всички резултати

ГЕРБ-СДС е големият победител изборите за национален и европейски парламент. Това сочат данни от предварителните екзитполове.

Коалицията печели парламентарния вот с огромна преднина пред останалите.

На този етап Движението за права и свободи се нарежда на второ място, като оставя зад себе си „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

Резултатът на ДПС е отличен. Партията е на път да постигне най-големия брой народни представители от създаването си.

Движението има голям шанс да увеличи парламентарната си група, след окончателното преброяване на гласовете от чужбина.

„Възраждане“ заема четвърто място, а пето място засега остава за „БСП за България“.

Партия „Има такъв народ“ е на шесто място.

Голямата изненада на националния вот се казва партия „Величие“. Формацията е ръководена от бившия офицер от НСО Николай Марков, а в нея голямо участие има и ексдепутатката Виктория Василева.

„Величие“ е на ръба на влизане в Народното събрание, а съдбата й ще бъде решена след окончателното преброяване на бюлетините.

По отношение на евровота на този етап ГЕРБ-СДС вкарва шестима евродепутати, като отново е лидер. ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ са с равен резултат и ще имат по трима евродепутати, а БСП ще има двама свой представители в Брюксел.

Резултатите от преференциите ще подредят окончателния списък на кандидате за Европейския парламент.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com