Свържете се с нас

България

Ето как учителската завист убива поетесата Петя Дубарова само на 16

Името на поетесата Петя Дубарова се е превърнало едва ли не в легенда – и заради чудовищния й литературен талант, и заради трагичната й кончина едва на 16 години, и заради множеството анализи на личността и творчеството й, които не секват и до днес.

Всъщност историята на Петя е колкото вдъхновяваща, толкова и тъжна, дори трагична, отчитайки обстоятелствата, довели до решението й да сложи край на живота си.

Гостите на дом „Петя Дубарова“ в Бургас са посрещнати от гледката на самотна китара в ъгъла, жълто мече и тетрадки със стихове. Музеят на известната поетеса бе открит на 7 август 1995 г.

в родната є къща на ул. „Гладстон“. И от тогава до сега е посетен от хиляди хора, запленени от магията на поезията. Да се докоснат до света на рано починалата Петя идват и много чужденци. Не са рядкост и учениците, които предпочитат да прекарат часовете си по литература именно тук. Музеят разкрива пред тях съкровения свят на поетесата, оставила след себе си повече от 250 стихове, разкази и импресии. Малко преди самоубийството си ненавършилата 17 г. Петя пише: „Аз ще бъда жива, вечно жива, защото мойто слънце няма да залязва“.

За съжаление преждевременната є смърт е плод на това, което мнозина смятат за най-характерна черта на българите – завистта. Но преди да стигне до фаталния ден, в който изпива пълна шепа с хапчета, бъдещето на Петя е повече от многообещаващо. Стиховете на едва 9-годишната ученичка през 1971 г. сапосрещнати възторжено от Христо Фотев.През следващите години тя получава много дипломи и награди.

„Петя обаче никога не парадираше с таланта си – разказва уредникът на музея Димо Карабелов. – Тя бе много скромна, дори не пазеше стиховете си, които често пъти пишеше на салфетки, когато нямаше лист под ръка. Ако не бяха родителите й да събират творбите й, някои от тях нямаше да бъдат запазени“.

Уредникът, който познавал лично Петя, твърди, че тя – като всички истински талантливи хора – е избягвала да се хвали с постиженията си. „Бе много непринудена и откровена, каквото й бе на сърцето, това й бе на устата“. Изненада за някои от невръстните посетители е ученическият й бележник, пълен изцяло с шестици.

Във витрините са подредени и тетрадките, в които с акуратен почерк е отразила първите си поетични метафори. За младите хора, които нямат представа за ежедневието по времето на социализма, интерес представлява и ученическата й престилка, която – разбира се – няма нищо общо с модерните тоалети във всички цветове на дъгата.

Скромна изтъркана чанта и ръкавициот времето, когато е свирила на фанфари в оркестъра на Английската гимназия, допълват материалния спомен за нея. Но отвъд него има друг, свързан с амбицията й да бъде добра.

Днес мнозина посетители разглеждат с интерес градинката пред дома, където преди повече от 30 години Петя е събирала своите приятели „на театър“. Със същата страст е организирала и своебразна тимуровска команда, с която помагала на възрастните хора в квартала. Днес мисълта да носят хляб на пенсионерите изглежда странна на повечето ученици.

Не така обаче е било в младостта на поетесата, когато тя е посвещавала времето си на две основни неща – музика и поезия. Затова и родителите й са съхранили любимата є китара, която стои в ъгъла на тясната є стаичка. Посетителите не пропускат да видят и предпочитаните є книги, подредени по лавиците – стихове на Дора Габе, романи на Емилиян Станев, изследвания по етика и философия.Няколко витрини в останалите стаи не могат да съберат всичките є посмъртни дипломи и награди.

Нито един посетител не пропуска да разлисти англоезичната антология от 2001 г., подбрала най-добрите европейски поети. Заедно с майстори като Шекспир,в книгата е включено и стихотворението „Настроение“ от Петя Дубарова. Музеят представя и издания на руски, гръцки, унгарски и дори есперанто, както и първата й стихосбирка „Аз и морето“, съставена 2 г. след смъртта й от Георги Константинов.

Гостите обаче, които искат да отгърнат страниците на личния й дневник, ще останат разочаровани. Той не е представен в експозицията, тъй като в него поетесата е споделяла прекалено лични неща. Затова пък Веселин Андреев включва части от него в книгата си „Най-синьото вълшебство“, издадена през 1985 г. Това не е първата му творба за нея – през 1981 г. той издава „Соната за Петя Дубарова“, в която анализира творчеството й.

Любопитството на някои посетители стига дотам, че държат на всяка цена да разберат как точно е умряла поетесата. За да се разбере мотивът й да вземе крайното решение, трябва да се познава добре атмосферата, в която е живяла.

Задължителни униформи, строга дисциплина, наказания и за най-малкото провинение – училищата не са най-доброто място за свободолюбивите натури. Задължителни са и бригадите, в които минава голяма част от лятото. Така в 10-и клас, през 1979 г., Петя и съучениците  са изпратени в Бирената фабрика в Бургас.

Там поетесата трябва да следи брояча на контейнера, през който минават бутилките. Той обаче се поврежда. Естествено, Петя няма нужните технически познания, за да прецени какво точно да направи. „Сега не знаем колко точно бутилки са излезли от производство“, сърдят се някои от учителите – онези, които не я долюбват заради таланта и откровеността й.

Зле прикрита, завистта на някои преподаватели се подхранва и от факта, че Петя ще учи литература в Москва,след като завърши гимназия. Пътят към това обаче ще бъде прекъснат, ако няма нужното поведение.

Затова една учителка пише докладна до директора с предложение да намалят поведението на Петя заради „престъплението“, че не е видяла повредата на брояча. Абсурдно, но факт – учителският съвет взема решение да й намали поведението с една единица, въпреки че не са спазени стъпките преди това – за първоначална забележка, мъмрене и едва след това тази крайна мярка. Тя е взета само с един глас повече сред учителите. Този глас решава съдбата й.

Потресена от несправедливостта, Петя се връща вкъщи на обед след часовете, изпраща родителите си, които са втора смяна на работа, отива до аптеката и си купува диазепам. Когато майка є и баща є се прибират вечерта, я виждат в предсмъртна агония, с пяна на уста.

Викат Бърза помощ и цяла нощ лекарите правят промивки. Те обаче се оказват напразни. Сутринта на 4 декември 1979 г. Петя умира. Нечия завист, че е по-талантлива, по-красива и по-умна, я изпраща преждевременно в гроба.

Източник: Монитор

---

България

Обирджиите на инкасото от Благоевград се оказаха идиоти

Инкасо обирджиите от Благоевград изпуснали чувалите с парите, твърди Струма.ком, позовавайки се на собствени източници. Припомняме, че при дръзкия обир днес бе застрелян 52-годишен охранител, който е опериран по спешност и в момента се бори за живот в столична болница

Ето какво разказват полицейски източници:

Около 6:30 часа охранителите били в помещение под банката, откъдето изнасяли парите, за да ги натоварят в микробуса. Внезапно се приближили трима мъже, а след тях и автомобил, който се движел на заден ход. Мъжете връхлетели при охранителите, единият с насочен към тях пистолет, след което нападателите грабнали няколко торби с пари и хукнали да бягат.

След тях тръгнал и единият от охранителите, хвърлил се върху единия от нападателите и обирджията произвел изстрел.

Охранителят паднал на земята. Колегите му започнали да преследват нападателите, но те бързо се качили в автомобила и потеглили с мръсна газ, изоставяйки единия от съучастниците си, който носел торбите.

Уплашен, той зарязал торбите с парите и тичал по автомобила.

Уточнява се дали 1 от торбите е останала в някои от съучастниците му, но на земята след грабежа със сигурност са останали 4.

Охранителите го преследвали, но не успели да ги догонят, единият от тях помогнал на ранения си колега и извикал полиция и Спешен център.

Според непотвърдена информация и охранителят е стрелял. Дали е уцелен някой от нападателите е неясно, но цялата история прилича на аматьорско изпълнение.

---

България

Тия изкукаха! Глоба и отнемане на книжка за шофиране с яке или палто

Водачът на автомобила е длъжен да осигури пълна свобода на движение на крайниците си! За да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по обществен път. Това изисква законът за движение по пътищата в Гърция.

Въпреки че не е ясно как точно шофьорите ще постигнат пълна свобода на движение, тъй като не се казва какво облекло е позволено да носят по време на шофиране.

Tова означава, че трябва да пътуват с дрехи, които не ограничават движенията им. Дебелото палто или яке със сигурност не попадат в тази категория.

Ако шофирате, докато носите яке или палто, има вероятност да бъдете глобени от пътната полиция като част от потенциална проверка и ако попаднете в инцидент с ограничително облекло и се окаже, че то е допринесло за инцидента, тогава нещата стават още по-сложни.

Санкцията за нарушаване на разпоредбите е както парична, така и административна.

Глобата е 100 евро, а шофьорската книжка се отнема на място за 30 дни.

Въпреки това предвид известната лоялност на гръцката полиция към нарушителите има надежда, че тази доста абсурдна клауза от правилата за движение ще се прилага изключително рядко, освен ако нямате личен конфликт с полицай, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

---

България

Свалят Рачков от ефир? Сполетя го съдбата на Цитиридис

Два дни след като Николаос Цитиридис се сбогува с телевизионната си аудитория, друго шумно рекламирано предаване също слиза от ефира, само че не на Би Ти Ви, а на Нова.

Телевизията спира неделното шоу „С Рачков всичко е възможно”. Последният ефир на водещия Митко Рачков за тази година е планиран за неделя, 3 декември, пише „Уикенд”.

Докато Николаос Цитиридис вдигна голяма пушилка заради свалянето на вечерното си шоу от телевизионната програма, другият любим комик на българския народ – Димитър Рачков, не се оплаква.

От Нова телевизия просто пуснаха телевизионната програма за 10 декември, неделя, в която ясно се вижда, че на мястото на неделното предаване на актьора ще се излъчва филм. От шоуто му пък обявиха, че закриват сезона на 3 декември. Не е ясно дали ще последва ново издание.

„С Рачков всичко е възможно” е единственото предаване от вечерната програма на Нова тази есен, което така и не успя да бие по рейтинг конкуренцията си от Би Ти Ви. Още в началото на сезона самата телевизия се похвали със завидни резултати на всички свои актуални сериали, както и на предаванията си „Игри на волята”, „Черешката на тортата” и „Сделка или не”.

Единственото пропадане в гледаемостта на канала се оказа Митко. Традиционно любимец на родната публика, той не успя да бие рейтинга на музикалното шоу „Гласът на България” по Би Ти Ви. Това беше голяма изненада, тъй като в комедийното му предаване редовно гостуват и други народни любимци:

Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Боби Турбото, Милица Гладнишка, спортисти, фолк певици, актьори от актуалните сериали на телевизията, както и звезди от други нейни предавания. Въпреки това Митко не успя да събере достатъчно зрители, за да си гарантира ефир до Нова година.

Не е ясно дали предаването му, което тази есен преживя втория си сезон, ще съществува и занапред. Слабият интерес към него показва, че въпреки всички усилия на екипа, зрителите трудно го приемат.

В лично качество обаче Димитър Рачков обаче няма причини да се тревожи за телевизионната си кариера. Очаква се още през февруари комикът да се завърне на екран като водещ на очаквания нов сезон на най-успешното до момента шоу на Нова „Като две капки вода”.

Всъщност последното му предаване на 3 декември е замислено именно като подгряване за предстоящия сезон на „Капките”. Гости в него ще бъдат звезди от предишни издания на шоуто за имитатори.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com