Свържете се с нас

България

Експертът Николов предупреди: За нищо на света не пускайте тези хора в домовете си

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов алармира за зачестили оплаквания от хора, които са били обект на нов вид измама в последните месеци. Експертът предупреди българите да не пускат търговци в дома си. „Това е капан“, категоричен е експертът.

„Става въпрос за много агресивен маркетинг. Първо ви звънят по телефона, незнайно откъде ви имат телефона. Канят Ви, например, на презентация в близкото читалище, като ви обясняват, че може да спечелите някакъв подарък, ако отидете.

И понеже е пълно с хора със свободно време, особено пенсионери, те си казват „Защо пък не? Ще отида, ще послушам малко“ и така. Обаче все пак отивате там“, обясни схемата Николов и продължи:

„Това е единият вариант. Другият вариант е просто Ви звъннат на вратата – „Добър ден. Вижте тук, Вие сте късметлия, вижте какво ще ви покажа“.

И оттам нататък тези хора са много добре тренирани, това са разработвани с психолози методи къде са слабите места на хората. Омайват ви набързо и в крайна сметка те ви предлагат нещо, което е на кредит.

Т.е. не е нужно в момента да бръкнете в джоба си и да извадите пари, а само един ваш подпис. През цялото време Ви казват: „Не се притеснявайте, имате право на отказ 14 дни. Вие сега подпишете, пък после, ако преспите и размислите, ще се откажете и няма проблем“, обясни схемата Богомил Николов.

И точно в това се изразява измамата, защото се оказва, че в последствие правото на отказ на купувача, което е гарантирано от закона, е тотално възпрепятствано, алармира той.

„Те са го измислили и абсолютно целенасочено отказват да приемат обратно стоката. Или връщат куриера, защото вие пускате заявление, обаче куриерът ви връща след три дена кашона обратно и казва „Ами никой не приема, не иска да подпише“.

Друг трик е да поставят условието клиентът да плати 10% обезщетение за това, че да кажем прахосмукачката, която са ви представили във вашия дом, е била разопакована и ползвана.

Важно уточнение е, че тези 10%, ако ги пресметнат не на обявената от тях „промоционална“ цена, може да достигнат сумата от 1000лв. и вие трябва да плащате.

„А те точно това правят. Те ви казват: „Вижте сега, тази прахосмукачка е космическа, последна дума на техниката, дори още в Космоса не я ползват.

И струва 10000 лева, но за вас само днеска ще бъде 3500, да кажем 4000“. Обаче след това те ви искат 1000 лева обезщетение за това, че тоя търговски представител я е извадил пред вас и ви е показал как работи у вас, във вашата къща.

Въпросът е, че хората трябва да знаят, че това, което звучи много приятно, всъщност е една голяма кука със сиренце или кашкавалче. Това е капан. След това много трудно, много трудно може да се излезе от тази ситуация.

Хората не трябва да не пускат такива търговци в домовете си, а те ги пускат. И затова искаме да предупредим тези, на които все още не се е случило. Да знаят, че може да почукат и на тяхната врата“, предупреди българите Богомил Николов.

За това какво се случва, ако пострадалият човек отиде в полицията, за да се оплаче, изпълнителният директор на „Активни потребители“ обясни, че е по-вероятно от районното управление да обяснят на „клиента“, че това е търговски проблем и не могат да му съдействат.

Асоциация „Активни потребители“ е сезирала Комисията за защита на потребителите (КЗП), която вероятно ще постанови една от записаните в закона глоби.

„Глобата не е не може да окаже превантивен ефект, защото е недостатъчна и не е съразмерна на икономическия интерес“, коментира Николов. Така хем държавата ще си е свършила работата, хем това няма да е достатъчно:

„Глобата е малка и накрая математиката на измамниците излиза.“ Богомил Николов е убеден, че глобата трябва да е процент от оборота, което се споменава като идея от политици, но често само предизборно.

---

България

Млад гений е в болница след тежката катастрофа до Шипка, двама негови близки са починали

Студентът по физика от СУ „Св.Климент Охридски“ Александър Проданов, който е един от отличниците на България с множество международни награди от олимпиади по физика и астрология, е сред пострадалите при зверската катастрофа край Шипка, станала снощи. В нея при удар на лек автомобил в украински тир загинаха двама души.

Колегите от вестник „24 часа“ пишат, че това са лелята и дядото на Александър, а той е пътувал в колата и в момента е в болница.

Момчето е считано за вундеркинд. Той бе пълен отличник от казанлъшката Природо-математическа гимназия и дългогодишен успешен участник в международни олимпиади по физика и астрономия, част е от школата на знаменития учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. Преди време той споделяше, че обича да се разхожда в околностите на град Шипка, където „сякаш времето е спряло“. Снощи обаче мястото се превърна в кошмар за него и близките му.

Във фаталния петък Сашо се прибирал към Казанлък с влак от София заедно с леля си Мариана, която работела в просветното министерство в столицата.

На казанлъшката гара ги посрещнал с личния си автомобил дядото на момчето Стефан, баща на Мариана и на майката на Сашо, за да ги откара в семейната им къща в град Шипка. Бившият строителен техник Стефан Кратунов е на 85 години, един от най-уважаваните днес хора в град Шипка. Местните го помнят с добро още от времето преди 50 и повече години, когато се работело усилено по водоснабдяването на града.

До последно той бил съветник по строителството в кметството. Вече по тъмно, колата, управлявана от бай Стефан, стигнала до разклона за връх Бузлуджа след град Крън по посока град Шипка по пътя за Габрово.

Александър стоял на предната седалка до дядо си, а Марияна – на задната зад баща си. В този момент на разклона за Бузлуджа неясно защо маневра на заден ход правел украински тир и препречил главния път. Предполага се, че чуждият шофьор е търсел подходящо място, за да пренощува в автомобила си. След инцидента той е задържан за 24 часа.

Възрастният водач вероятно е забелязал тира пред себе си в последния момент и направил безуспешен опит да го избегне. Колата му се забила в огромния камион откъм страната на шофьора и това обяснява защо той и дъщеря му са загинали на място. Марияна, която е на 62 години, вече подготвяла документите си за пенсия. В град Шипка всички са потресени от трагедията в едно добро семейство. Погребението на жертвите ще бъде в неделя в родната им Шипка. „За 5 декември бяхме се подготвили да запалим тържествено коледните светлини с голям концерт и коледен базар по австрийски тертип – с печени кестени и греяно вино, но вместо това ще направим молебен за здравето на всички от Шипка“, каза кметът на подбалканското градче Василка Панайотова.

---

България

Силно земетресение на един хвърлей от България, усетиха го и у нас СНИМКИ

Земетресение с магнитуд М=4.3 е регистрирано днес (3 декември 2023) в района на град Ягодина, Сърбия. По данни на Националния Сеизмологичен Център към Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН , събитието от 10:48 часа българско време е с епицентър на 230 км от град София и дълбочина 4 км.

Повече информация за параметрите на земетресението: https://ndc.niggg.bas.bg
Ако сте усетили това земетресение попълнете въпросника ни на: https://ndc.niggg.bas.bg/survey/

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е с магнитуд от 3,8. А малко по-късно районът е разлюля и от друг земен трус с магнитуд от 2,6 по Рихтер.

 

 

Според свидетелски показания земетресението е усетено и у нас в района на Лом.

---

България

Европа пропищя от тези нашенци, вършеят като за последно в Англия, Австрия, Германия и Италия

Членове от петте най-знатни клана джебчийки взривяват в момента коледните базари в Европа. Предпочитани от нашенките са пазарите в Англия, Австрия, Германия и Италия, казаха от МВР, цитирани от „Телеграф“.

Заради зачестилите набези правителството в Рим предложи крути мерки преди две седмици, които позволяват на съдилищата да вкарват в затвора дори бременни жени, обвинени в джебчийство (виж карето).

В Лондон пък на входовете и изходите на коледните базари полицаи предупреждават за крадли, които бъркат по джобовете. Екскурзоводи пък директно апелират туристите да си крият чантите под якетата, защото българки и румънки джобят наред. Те взимали парите, а документите хвърляли.

Схема

„Най-оборотните джебчийки вече знаят и английски добре. От години се подвизават в Европа, но сменят градовете според парите, които могат да изкарат в тях. Сега жътвата им е на коледните базари“, обясниха разследващи. По думите им жените с ловки пръсти са от родове от Костинброд, Петърч, Радомир, Лясковец и Пловдивско. Родните крадли се движат по двойки или тройки.

Облечени са съвсем нормално, понякога дори луксозно. При възможност с тях има и малки деца, с които уж разглеждат магазини и сергии, но всъщност ги използват за прикритие на набезите. „Единственото, по което много се различават, са златните им зъби, пръстени и ланци. Ходят като коледни елхи и това прави впечатление на хората. Дори да са облечени от главата до петите с „Армани“ и „Гучи“, си личат“, обясниха криминалисти, които разследват този вид престъпления.

Кеш

По оперативни данни най-големите печалби на родните джебчийки са около Коледа. Затова и те не се прибират в България за християнския празник. Предпочитат да си дойдат за Банго Васил, когато си взимат „отпуска“. На ден двойка или тройка крадли могат да изкарат от 500-1000 евро до рекордните Е10 000. „Много хора от Източна Европа все още обичат парите кеш, което ги превръща в мишена.

Трябва да се внимава, защото те не обичат карти и кодирани телефони. Най-обичат парите да шумят в пръстите им“, коментираха още полицаи. В социалните мрежи дори имаше клипове как си украсяват елхи с евро и лири в апартаментите. По традиция изкараната плячка се държи от мъжете в клана, който ги инвестира освен в имоти у нас също така и в луксозни коли.

Поколения

Поколенията джебчийки, които крадат зад граница, се сменят през около 2-3 години, засекли полицаи. Вече имало девойки на по 15-16 г., които са родени в Англия и Австрия и познавали както закона, така и слабите места в охраната на дадени обекти. Въпреки това продължават да ги обучават по-възрастни крадли. Една от най-опитните е Диана.

За нея се знае, че има повече от 18 паспорта, а както „Телеграф“ писа, те са издаден от градове от цяла България. Била вписана като Цонка, Мария, Дешка и т.н. Първо вършала в Англия, но след Скотланд Ярд я хванали, се преместила във Виена, а след това в Гърция. В момента според полицията е в Мюнхен.

Рим ги иска в затвора, в Лондон предупреждават за тях на входа

Италианското правителство предложи серия от мерки, насочени към подобряването на обществената сигурност, включително и даващи правото на съдилищата да вкарват в затвора бременни жени и такива, които имат малки деца. Мярката е насочена директно срещу джебчийките, които тормозят големите градове на Апенините.

Партия „Лига“, която участва в управляващата коалиция, отдавна настоява за отмяна на правилото, забраняващо такива жени да бъдат изпращани зад решетките, като част от кампанията си срещу „гастролиращите“ от чужбина джебчийки в градския транспорт, предаде БТА.

Преди време лидерът на партията Матео Салвини, който е и вицепремиер, обвини жените от ромски произход, че спекулират с бременността си, за да избегнат затвора. Мерките ще бъдат представени за гласуване в двете камари на италианския парламент.

В Англия и най-вече в Лондон пък на входовете и изходите на базарите униформени служители предупреждават хората, че могат да бъдат обрани. На някои места има и табели с надписи, алармиращи за български и румънски крадли.

Рецидивистки влизат в Сливенския

Две джебчийки се признаха за виновни и влизат в Сливенския затвор. Това реши Окръжен съд – Пловдив, преди броени дни. Обвинените Гергина и Малинка обяснили как уж докато пазаруват в магазин за дрехи, обрали жена.

Прикривали си ръцете с дрехи. След това вече на касата дори платили стоките със свитата от жената дебитна карта. Едната джебчийка – Малинка, е осъждана 6 пъти, аверката й Гергина – 5. Присъдите им са една и две години при строг режим. Решението на съда не може да се обжалва.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com