Свържете се с нас

България

ЕКСКЛУЗИВНО! Корнелия Нинова стана баба на момиченце (СНИМКИ)

Корнелия Нинова и съпругът ѝ Митко са станали официално баба и дядо, научи ексклузивно Ретро. С щастливата новина обаче не ги зарадвал техният син Рафаел, който гради бляскава кариера на финансист в Америка, а племенникът им.

Фамилията на лидерката на социалистите се увеличила преди около година и половина, но тя запазила радостното събитие в абсолютна тайна. Малкото момиченце е внучка на брата на мъжа ѝ Митко, който все още живеел в родната им Мизия. Николай Нинов и съпругата му Наталия, подобно на Корнелия и нейния съпруг, се залюбили още като младежи и побързали да минат под венчилото. За разлика от шефката на социалистите и мъжа ѝ, който заема сладък пост в петролния гигант Лукойл, брат му Ники предпочел да живее по-скромно, но спокойно.

В момента работел за атомната централа в Козлодуй и през седмицата нощувал в бащината къща в Мизия, където правел компания на майка си Дафина. Свекървата на Корнелия, с която тя не крие, че има дори по-силна връзка от тази с кръвните си роднини, е вдовица от 2015 г. и заради здравословни болежки по-големият ѝ син Николай я наглеждал. Освен това му било по-удобно през работните дни да спи в Мизия, а не в Плевен, където всъщност със съпругата му Наталия имали жилище. В петък вечер се качвал на джипа и отивал при жена си, за да се радва и на внучката. Самата Корнелия обожавала малкото момиченце и на всички семейни сбирки му се радвала, сякаш е нейна родна внучка. Обграждала я не само с внимание, а и с много подаръци от София, където другата част на семейството не идвала често и витрините на скъпите магазини за тях били легенда. Лидерката на БСП тайно се надявала скоро и нейният син да си намери половинка и да я зарадват с бебе, но неговите амбиции били насочени в различна посока. Рафаел искал първо да се издигне в банката, където Ретро за пръв път писа, че работи за месечна заплата от 30 хиляди лева, а чак след това щял да свива семейно гнездо.

Притесненията на Нинова били да не вземе да хареса чужденка и да остане завинаги извън България, но за деликатната тема с приятелките не задавала остри въпроси. Мечтаела първородното внуче да бъде момиче, защото била мъжка майка и ѝ се искало да мине от другата страна. След 25 години се виждам баба, седя пред много модерен компютър и внуците ми обясняват какво е изкуствен интелект, каза наскоро шефката на Позитано 20, запитана как си представя бъдещето.

/ПИК

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com