Свържете се с нас

България

Евростат с много лоша новина за българите

Българите живеят най-кратко сред останалите жители на страните от Европа, показват данни на Евростат. А най-тежко е положението в Северозападния район на страната. Там средната продължителност на живота на мъжете е само 66,1 години, а на жените – 74 години.

За сравнение общата продължителност на живота в страните от ЕС е 80,1 години. Очакваната продължителност на живота на жените в ЕС е 82,9 години, което е с 5,7 години повече от тази на мъжете – 77,2 години.

Оказва се, че в българския Северозапад мъжете живеят с 11,1 години по-малко от средното ниво за страните от ЕС, а жените – с 8,9 години по-малко.

На дъното в класацията за продължителност на живота в страните от Европа са още три района от България – Северен централен, Югоизточен и Североизточен. Едва след това в класацията са по един район в Латвия и Унгария и два в Румъния. А малко пред тях са българските райони Югозападен и Южен централен.

Във всички райони на Европа жените живеят по-дълго от мъжете. В България жените разполагат средно с около 7 години повече от мъжете, показват данните на Евростат.

Най-високата очаквана продължителност на живота при жените е в района на испанската столица – Комунидад де Мадрид (88,2 години), следвана от други пет района в Испания. Извън Испания, следващите най-високи нива на очаквана продължителност на живота на жените са в районите Рона-Алпи във Франция и Провинция Автонома ди Тренто в Италия (и двете по 86,7 години).

Най-високата очаквана продължителност на живота за мъжете, 82,8 години, е в островния регион Аланд (Финландия), следван от два испански района – Комунидад де Мадрид (82,2 години) и Комунидад Форал де Навара, и шведския региона Стокхолм (82,1 години).

---

България

Земята се тресе: Мощна буря с градушка удари София ВИДЕА

Пореден порой се изля над София. Той придружен с мощни гръмотевици. Направо небето се разцепи на две над столицата.

Земята се тресеше при всеки гръм.

„Идва краят на света“, коментираха притеснени граждани в социалните мрежи.

Веднага след първите капки се образуваха куп задръствания и шофьорите се оказаха в капан, а улиците се превърнаха в реки.

В някои квартали падна и градушка. Земята направо побеля. Първи ледените късове паднаха в Горна баня, „Овча купел“ и „Люлин“.

Наши читатели съобщиха, че жиците на тролеите по една от линиите в София са се скъсали. Става въпрос за бул. „Сливница“, близо до кръстовището с ул. „Опълченска“. Движението там също е затруднено. На място е пристигнала полиция.

---

България

Синоптикът Янков: До часове иде тотален обрат с времето, ще ни се разкаже играта

От петък започва чувствително затопляне на Балканите, което ще продължи в събота и неделя. В почивните дни на места температурата ще достига 33 градуса, в Русе и Сандански в неделя дори 35-36 градуса.

Ще има превалявания и гръмотевици, но валежите ще бъдат по-слаби. Облаците бързо ще се разкъсват и ще намаляват в събота. Валежите в неделя ще бъдат повече, а по-силни валежи се очакват в северните част на страната и в Западна Тракия.

В неделя се засилват условията за гръмотевични бури, но температурите ще се задържат високи.

Това стана ясно от краткосрочната прогноза на синоптика Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че от понеделник започват чести валежи на Балканите и по-продължителен период със сравнително топло, но динамично време. Валежите ще бъдат главно в западната половина от страната. Около сряда-четвъртък валежите ще спират.

„18-19 градуса е температурата на морската вода по крайните ни южни плажове.

В Гърция валежите ще бъдат по-малко. Там водата е около 21 градуса, докато по турското крайбрежие водата е 22-23 градуса“, съобщи Янков.

Синоптикът прогнозира, че от 8 до 14-15 юни се очаква повече слънце с по-сухо време и по-малко валежи. Ще бъде сравнително топло. Около 25-26 юни също се очакват повече слънчеви часове.

Юни се очертава с повече валежи в първата десетдневка и в края на месеца.

Петър Янков подчерта, че през юли ни очаква много слънце. Валежи ще има главно в Югозападна България.

Август се очаква да бъде по-сух и топъл. Втората половина на лятото ще бъде много подходяща за почивка на нашето Черноморие.

---

България

Ужас в Слънчев бряг: Двама чужденци загинаха на място!

Двама туристи от Нидерландия загинаха трагично и нелепо в Слънчев бряг. Това съобщиха от полицията.

По първоначална информация се касае за инцидент.

44-годишна жена и 50-годишен мъж, постоянно живеещи в Несебър, са паднали от седмия етаж на наетата от тях стая в хотел.

Сигнал за случилото се е подаден около 5:30 часа сутринта днес, като на място са пратени екипи на спешна медицина и полиция.

Двамата загиват на място.

Телата им са откарани за аутопсия в отделение „Съдебна медицина” към УМБАЛ- Бургас. Тя ще бъде извършена утре.

Взета е трупна кръв за химичен анализ за наличие на алкохол или наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство.

Семейството нидерланди са скочили от хотела в Слънчев бряг, твърди „Черноморски фар“, позовавайки се на източници. Двамата са дошли в сряда вечерта и са искали стая на последния етаж явно с тази цел, като са се самоубили рано тази сутрин.

Сигналът е подаден в 5.30, а телата са открити до тенискортовете.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com