Свържете се с нас

България

Добрев и Василев се хванаха за гушите, такъв скандал за пари в НС не е имало от дълго време

Г-жо Велкова, тъй като се тук, ще ви помоля да разрешите спор между мен и г-н Василев. Тези 38 млрд. лош сън ли са или сте ги записали във вашата средносрочна фискална прогноза, която имам пред себе си. 48 млрд. дълг и рефинансиране или 38 млрд дълг. Лош сън, г-н Василев, е че ни докарахте до тук. Това каза енергийният експерт от ГЕРБ Делян Добрев пред народните представители. 

„Извън това колко лош сън е политиката на Асен Василев, която ни вкара в криза, искам да коментирам някои неща, свързани с удължителния закон. Всички говорим за разходи и е хубаво да правим такива. Трябва ни висок икономически растеж. Питам вече два месеца, при обсъждането на подобен тип законопроекти, кое два на колегите основания да са оптимисти за икономическия растеж през 2023 година. Аз съм песимист. Маса анализатори казва, че ни чака трудна 2023 година. През 2022 година икономическият растеж се дължи на три неща производство на въглища и ток, износ на горива и износ на боеприпаси“, допълни той.

Добрев заяви, че тези три сектора работят на 100% от своя потенциал към момента и не може да има допълнителен икономически растеж от тях.

„Забелязваме косвени индикатори, че се намираме в рецесия. Китай отвори своята икономика и премахнаха ограниченията и очаквахме цената на газа да скочи, а тя падна. Ако я погледнете в момента е 90 долара. Това е индикатор, че икономиката се забавя. За цените свикнахме да растат постоянно, но и лихвите растат“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Бившият финансов министър и настоящ народен представител от ПП Асен Василев поиска реплика.

„Г-н Добрев, явно сте пропуснали момента, когато ръстът на индустриалното производство в България беше най-висок в ЕС. Питате от къде ще дойдат и ще ви обясня“, каза той и изброи какъв е ръстът в различните отрасли на производството за последната година.

„Тезата, че ръстът на икономиката са износ на оръжие и енергия, не е вярно. Това не се беше случвало в последните 10 години“, обърна се Василев към Добрев.

„Г-н, Добре вие логично се опитвате да обясните някои неща, но срещу вас има популизъм и демагогия. Опитвате се да обясните тези неща на хора, които предизвикаха инфлацията.За първи път от 25 години има намаляване на покупателната стойност на хората. Намираме се в рисков исторически момент, защото ако приемем всички предложения, ще счупим държавата. Слава Богу, има няколко парламентарни групи, които имат разум. Не знам популизъм или бюджетна шарлатания да го нарека, но искате да ни върнете към 96-та година. Знаехме до какво води тя, но явно вашият политически успех е по-важен от счупването на държавата“, заяви бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Делян Добрев поиска дуплика от Минчев.

„Чак сега прозрях защо Василев не може да направи един бюджет. На 3 месеца вкарва един и той не минава, защото гледа назад. Трябва да гледа напред. Обясних ви, че тази тенденция не може да продължи. Г-н Димитров каза да се молим за икономически растеж между 1-2%. Молим се, г-н Димитров. Такива са прогнозите. На БНБ прогнозата е 0,1%“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Не чух на базата на какво ще имаме висок икономически растеж. Имаме едни текстове, обаче записваме разходи и приходи без да имаме бюджет. За това, че доходите не могат да догонят инфлацията, сигурно сте видели, че кашкавала е 30 лв., а сиренето е 20 лв. И няма значение колко е пенсията, защото през 96-та имаше пенсии по 3 хиляди, които се равняваха на 3 долара и не можеше да се купи нищо с тях“, заключи Добрев от трибуната. blitz

---

България

Обирджиите на инкасото от Благоевград се оказаха идиоти

Инкасо обирджиите от Благоевград изпуснали чувалите с парите, твърди Струма.ком, позовавайки се на собствени източници. Припомняме, че при дръзкия обир днес бе застрелян 52-годишен охранител, който е опериран по спешност и в момента се бори за живот в столична болница

Ето какво разказват полицейски източници:

Около 6:30 часа охранителите били в помещение под банката, откъдето изнасяли парите, за да ги натоварят в микробуса. Внезапно се приближили трима мъже, а след тях и автомобил, който се движел на заден ход. Мъжете връхлетели при охранителите, единият с насочен към тях пистолет, след което нападателите грабнали няколко торби с пари и хукнали да бягат.

След тях тръгнал и единият от охранителите, хвърлил се върху единия от нападателите и обирджията произвел изстрел.

Охранителят паднал на земята. Колегите му започнали да преследват нападателите, но те бързо се качили в автомобила и потеглили с мръсна газ, изоставяйки единия от съучастниците си, който носел торбите.

Уплашен, той зарязал торбите с парите и тичал по автомобила.

Уточнява се дали 1 от торбите е останала в някои от съучастниците му, но на земята след грабежа със сигурност са останали 4.

Охранителите го преследвали, но не успели да ги догонят, единият от тях помогнал на ранения си колега и извикал полиция и Спешен център.

Според непотвърдена информация и охранителят е стрелял. Дали е уцелен някой от нападателите е неясно, но цялата история прилича на аматьорско изпълнение.

---

България

Тия изкукаха! Глоба и отнемане на книжка за шофиране с яке или палто

Водачът на автомобила е длъжен да осигури пълна свобода на движение на крайниците си! За да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по обществен път. Това изисква законът за движение по пътищата в Гърция.

Въпреки че не е ясно как точно шофьорите ще постигнат пълна свобода на движение, тъй като не се казва какво облекло е позволено да носят по време на шофиране.

Tова означава, че трябва да пътуват с дрехи, които не ограничават движенията им. Дебелото палто или яке със сигурност не попадат в тази категория.

Ако шофирате, докато носите яке или палто, има вероятност да бъдете глобени от пътната полиция като част от потенциална проверка и ако попаднете в инцидент с ограничително облекло и се окаже, че то е допринесло за инцидента, тогава нещата стават още по-сложни.

Санкцията за нарушаване на разпоредбите е както парична, така и административна.

Глобата е 100 евро, а шофьорската книжка се отнема на място за 30 дни.

Въпреки това предвид известната лоялност на гръцката полиция към нарушителите има надежда, че тази доста абсурдна клауза от правилата за движение ще се прилага изключително рядко, освен ако нямате личен конфликт с полицай, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

---

България

Свалят Рачков от ефир? Сполетя го съдбата на Цитиридис

Два дни след като Николаос Цитиридис се сбогува с телевизионната си аудитория, друго шумно рекламирано предаване също слиза от ефира, само че не на Би Ти Ви, а на Нова.

Телевизията спира неделното шоу „С Рачков всичко е възможно”. Последният ефир на водещия Митко Рачков за тази година е планиран за неделя, 3 декември, пише „Уикенд”.

Докато Николаос Цитиридис вдигна голяма пушилка заради свалянето на вечерното си шоу от телевизионната програма, другият любим комик на българския народ – Димитър Рачков, не се оплаква.

От Нова телевизия просто пуснаха телевизионната програма за 10 декември, неделя, в която ясно се вижда, че на мястото на неделното предаване на актьора ще се излъчва филм. От шоуто му пък обявиха, че закриват сезона на 3 декември. Не е ясно дали ще последва ново издание.

„С Рачков всичко е възможно” е единственото предаване от вечерната програма на Нова тази есен, което така и не успя да бие по рейтинг конкуренцията си от Би Ти Ви. Още в началото на сезона самата телевизия се похвали със завидни резултати на всички свои актуални сериали, както и на предаванията си „Игри на волята”, „Черешката на тортата” и „Сделка или не”.

Единственото пропадане в гледаемостта на канала се оказа Митко. Традиционно любимец на родната публика, той не успя да бие рейтинга на музикалното шоу „Гласът на България” по Би Ти Ви. Това беше голяма изненада, тъй като в комедийното му предаване редовно гостуват и други народни любимци:

Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Боби Турбото, Милица Гладнишка, спортисти, фолк певици, актьори от актуалните сериали на телевизията, както и звезди от други нейни предавания. Въпреки това Митко не успя да събере достатъчно зрители, за да си гарантира ефир до Нова година.

Не е ясно дали предаването му, което тази есен преживя втория си сезон, ще съществува и занапред. Слабият интерес към него показва, че въпреки всички усилия на екипа, зрителите трудно го приемат.

В лично качество обаче Димитър Рачков обаче няма причини да се тревожи за телевизионната си кариера. Очаква се още през февруари комикът да се завърне на екран като водещ на очаквания нов сезон на най-успешното до момента шоу на Нова „Като две капки вода”.

Всъщност последното му предаване на 3 декември е замислено именно като подгряване за предстоящия сезон на „Капките”. Гости в него ще бъдат звезди от предишни издания на шоуто за имитатори.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com