Свържете се с нас

България

Добрев и Василев се хванаха за гушите, такъв скандал за пари в НС не е имало от дълго време

Г-жо Велкова, тъй като се тук, ще ви помоля да разрешите спор между мен и г-н Василев. Тези 38 млрд. лош сън ли са или сте ги записали във вашата средносрочна фискална прогноза, която имам пред себе си. 48 млрд. дълг и рефинансиране или 38 млрд дълг. Лош сън, г-н Василев, е че ни докарахте до тук. Това каза енергийният експерт от ГЕРБ Делян Добрев пред народните представители. 

„Извън това колко лош сън е политиката на Асен Василев, която ни вкара в криза, искам да коментирам някои неща, свързани с удължителния закон. Всички говорим за разходи и е хубаво да правим такива. Трябва ни висок икономически растеж. Питам вече два месеца, при обсъждането на подобен тип законопроекти, кое два на колегите основания да са оптимисти за икономическия растеж през 2023 година. Аз съм песимист. Маса анализатори казва, че ни чака трудна 2023 година. През 2022 година икономическият растеж се дължи на три неща производство на въглища и ток, износ на горива и износ на боеприпаси“, допълни той.

Добрев заяви, че тези три сектора работят на 100% от своя потенциал към момента и не може да има допълнителен икономически растеж от тях.

„Забелязваме косвени индикатори, че се намираме в рецесия. Китай отвори своята икономика и премахнаха ограниченията и очаквахме цената на газа да скочи, а тя падна. Ако я погледнете в момента е 90 долара. Това е индикатор, че икономиката се забавя. За цените свикнахме да растат постоянно, но и лихвите растат“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Бившият финансов министър и настоящ народен представител от ПП Асен Василев поиска реплика.

„Г-н Добрев, явно сте пропуснали момента, когато ръстът на индустриалното производство в България беше най-висок в ЕС. Питате от къде ще дойдат и ще ви обясня“, каза той и изброи какъв е ръстът в различните отрасли на производството за последната година.

„Тезата, че ръстът на икономиката са износ на оръжие и енергия, не е вярно. Това не се беше случвало в последните 10 години“, обърна се Василев към Добрев.

„Г-н, Добре вие логично се опитвате да обясните някои неща, но срещу вас има популизъм и демагогия. Опитвате се да обясните тези неща на хора, които предизвикаха инфлацията.За първи път от 25 години има намаляване на покупателната стойност на хората. Намираме се в рисков исторически момент, защото ако приемем всички предложения, ще счупим държавата. Слава Богу, има няколко парламентарни групи, които имат разум. Не знам популизъм или бюджетна шарлатания да го нарека, но искате да ни върнете към 96-та година. Знаехме до какво води тя, но явно вашият политически успех е по-важен от счупването на държавата“, заяви бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Делян Добрев поиска дуплика от Минчев.

„Чак сега прозрях защо Василев не може да направи един бюджет. На 3 месеца вкарва един и той не минава, защото гледа назад. Трябва да гледа напред. Обясних ви, че тази тенденция не може да продължи. Г-н Димитров каза да се молим за икономически растеж между 1-2%. Молим се, г-н Димитров. Такива са прогнозите. На БНБ прогнозата е 0,1%“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Не чух на базата на какво ще имаме висок икономически растеж. Имаме едни текстове, обаче записваме разходи и приходи без да имаме бюджет. За това, че доходите не могат да догонят инфлацията, сигурно сте видели, че кашкавала е 30 лв., а сиренето е 20 лв. И няма значение колко е пенсията, защото през 96-та имаше пенсии по 3 хиляди, които се равняваха на 3 долара и не можеше да се купи нищо с тях“, заключи Добрев от трибуната. blitz

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Всичко побеля, градушка като орех помля всичко в тази част от България

Градушка с големината на орех се изсипа в карловското село Горни Домлян. Стихията унищожи посевите на хората в селото. Няма данни за други щети, съобщи кметът на селото Тошо Томанов.

Градушката е била предшествана от буря и силен вятър. Продължила е около 30 минути.

„Всичко побеля. Лозята и земеделската продукция е унищожена. Има наводнени етажи от къщи, защото хората са оставили отворени прозорците на домовете си. Никой не очакваше, че ще ни удари толкова продължителна градушка“, посочи Томанов пред БНТ.

Заради лошите метеорологични условия проявите, посветени за Апостола, се отменят, предаде новини.бг.

Градушка е паднала в село Горни Домлян, става ясно от постове на хора, живущи там, пише „Подбалкански новинар“.

От снимките е видно, че ситна градушка с размери от грахово зърно до лешник е съсипала посевите в градините на горнодомлянци.

vsdfvdbfdbdfngfngnmfghm

 

1721402935 451697182 1015908393872114 2847961240746178361 n

1721402935 451765710 1015908380538782 647674902279641113 n

От картата в сайта на Агенцията за борба с градушките става ясно, че градоносният облак се е сформирал югоизточно от Карлово и се е насочил в посока Брезово, като по пътя му са били селата Ведраре, Куртово и Горни Домлян.

До края на деня се очакват още валежи, предупреждават от НИМХ в сайта си meteo.bg .

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com