Свържете се с нас

България

Днес, 3 юли имен ден празнуват красиви български имена

На 3 юли всяка година празнуват
мъже с имена: Анатоли и Анатолий по повод деня на Свети Анатолий патриарх Константинополски

Значението на името Анатоли идва в български от гръцко име “anatole“, което означава “зора” или “който идва от изток“.

Св. Анатолий Костантинополски

Анатолий първоначално е бил дякон и апокрисиарий на Алек¬сандрийския архиепископ Диоскор. В 449 г. бил избран за Константинополски архиепископ. С писмо се обърнал към папа Лъв да одобри из¬бора му. Евтихианите се надявали, че той ще застане на тяхна страна. Но в 450 г. на поместен събор в Константинопол Анатолий одобрил из-ложението на вярата (томоса) на папа Лъв и произнесъл анатема над Евтихий. На Халкидонския (IV вселенски) събор в 451’г., които бил пред¬седателствуван от архиепископ Анатолий, единодушно били осъдени Евтихий и неговият упорит защитник Диоскор Александрийски. След събора архиепископ Анатолий с послание съобщил на папа Лъв решения¬та и го молил да ги одобри, особено 28 правило, с което на архиепископа на Константинопол —новия Рим, се признават права и предимства „рав¬ни на древния царствен Рим“.
Понеже папа Лъв не признал това правило, архиепископ Анатолий с ново послание в 454 г. го уведомява, че то е прие¬то от всички участвували на събора 150 епископи. В 455 г. архиепископ Анатолий отново осъдил Евтихия и Диоскора, а също и Тимотей Елур. В древния гръцки синаксар се говори, че Анатолий „управлявал Цър¬квата православно“ близо 9 години. Починал в 458 г.
Освен споменатите послания до папа Лъв от архиепископ Анатолий е запазено в латински превод и послание до император Лъв. Но предимно той е известен със своите богослужебни стихири на Господски и Богородични празници, а също и на дни на мъченици и светци, които сти¬хири са известни под името Анатолиеви1.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

ИЗВЪНРЕДНО: Инцидент с бързия влак София-Варна!

Инцидент от изминалата нощ. Бързият влак София – Варна дерайлира в района на гара Своге, съобщава NOVA, позовавайки се на информация от Националния борд за разследване на произшествия.

Инцидентът се е случил минути след полунощ. Пътници разказаха, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси. В този момент композицията се е движела бавно, защото е близост до жп гарата. Няма пострадали хора.

Според информацията, получена на мястото на инцидента, късметът е бил на страната на пътуващите, тъй като събитието се е случило близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. На пътниците са раздадени вода и вафли.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com