Connect with us

България

Дневен хороскоп за 10 Септември 2018

Овен

Днес не се подавайте на тъгата. Винаги може да се хванете за лошите примери, но това не води до нищо резултатно и ефективно.

Телец

Задачата ви днес е да бъдете толерантни. До вас може да достигнат някои слухове. Проверявайте всяка информация, която получите, не вярвайте на сплетни.

Близнаци

Това е ден за баланс. В общуването не използвайте обвиненията и упреците към хората, с които ще общувате. Положителното отношение и толерантност ще прокара един много по-лек път в задачите ви.

Рак

Този ден може да е критичен относно отношенията ви с останалите. Най-добре забравете за обвиненията и упреците към хората, с които ще общувате. Положителното отношение ще ви донесе много повече.

Лъв

Днес може да чуете някои претенции от страна на половинката ви. Един сериозен и добронамерен разговор може да направи чудеса с връзката ви.

Дева

Заложете на удоволствията, но нека това не е нещо, което сте правили, а трябва да откриете област, в която до сега не сте изявявали. Ще бъдете приятно изненадани от новото си хоби.

Везни

Сблъсъкът e често срещано явление. Важното е да излезете с достойнство от него. Бъдете готови за това да обяснявате търпеливо и обстоятелствено идеите си.

Скорпион

Не се колебайте да опитвате нови неща. Сега е моментът за изследователска дейност във всяка сфера, която ви хрумне.

Стрелец

През този ден имайте повече доверие на наученото, отколкото на интуицията си. Опитът сега е по-важен и не бива да се подценява.

Козирог

Това е ден за активни дейности сред природата. Ако се предвижда дъжд – подсигурете с дъждобран и гумени ботуши, но не отлагайте разходката.

Водолей

Днес ще се запознаете с нова и интересна дейност. Нека затрудненията не ви отказват. Нормално е да има неравности, както във всяко ново нещо.

Риби

Това е ден за дълбок душевен релакс. Опитайте се да намерите нов начин на общуване с природата. Есента може да ни даде толкова много.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com