Свържете се с нас

България

Депутатите решиха: Даваме БТР-и на Украйна

За проблем с поддръжката на изтребителите МиГ-29. Има затруднение и с ремонта на двигателите на изтребителите ни. Беше планирано да изпратим двигателите до Украйна и те да бъдат ремонтирани там. Но накрая ТЕРЕМ, който спечели обществената поръчка, се отказа да подпише договора. Така поръчката за ремонта им бе дадена на полска фирма, която бе другата кандидатствала, но не бе избрана първоначално, защото даде цена по-висока с 2 млн. лв. от тази на ТЕРЕМ. Остава втора фирма с по-висока цена. Трябва да потвърдят офертата за ремонта на двигателите за МиГ-29. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на заседание на  комисията по отбрана, предаде репортер на Novini.bg.

Той допълни, че това е било решение на директорите на борда, с оглед на риска. „Аз не мога да се намесвам в работата на дружеството, въпреки че съм му принципал. Мога да поискам доклад”, поясни той.

„Това, което предшественикът ми е търсил като вариант – за втора платформа, вече не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори вид боен самолет, каза Тагарев за идеите да се наемат изтребители от партньорски държави в Европа, които да се използват вместо МиГ-29 до пристигането на американските F-16.

Министърът заяви, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“. 

Българският самолет Ан-30, който бе изпратен за ремонт в Украйна в началото на 2021 г. пък все още е там и не е ясно кога ще бъде върнат в страната ни. „Все още е там. Няма условия за пребазиране на самолета“, каза Тагарев.

По време на заседанието стана ясно, че недокомплетка в армията ни е 20%.

На въпрос от депутати на “Възраждане” защо не може украинците да ни го докарат и дали не го ползват да летят с него, министърът отвърна: „Не съм сигурен дали наш военен самолет може да бъде предоставен на екипаж на друга страна. Самолетът не може да бъде оставен така, поддържат го. Доколкото знам, не го ползват, полетите на тяхната авиация също са ограничени“.

По време на заседанието бе обсъдена допълнителната военна помощ за Украйна. Военният министър обяви вече по време на парламентарен контрол, че България е солидарна с Украйна и я подкрепя да възстанови териториалната си цялост. Тагарев потвърди, че страната ни ще предостави възможната помощ на Украйна, без това да се отрази върху боеспособността на българската армия. Военният министър обяви, че в симулационния тренировъчен център на ВМА ще се обучават украински санитари.

Не бързаме да се освобождаваме от нищо, докато не станат ясни новите планове. Ние 30 години даваме, даваме, даваме. Сега е време да строим летища, заяви военният министър.

„Работим с нашите партньори за запазване на суверинитета ни, като част от НАТО. Изграждаме на наша територия многонационална бойна група на наша територия за възпиране, задържане и отбрана. За да може при необходимост нашите съюзници да дойдат и да се включат в отбраната на НАТО”, обясни министър Тагарев по отношение на защитата на наша територия с оглед на конфликта в Украйна.

„Войникът е много скъп ресурс. Аз съм на мнение, че тази дейност трябва да е аутсорсинг”, поясни Тагарев.

Министърът на отбраната помоли да бъде освободен, тъй като има среща с посланик и се надява да не закъснее.

„На нас тази техника (БТР-и бел.ред.) с отпаднала необходимост не ни върши никаква работа, дори ни е в тежест. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, заяви зам.вътрешният министър Стоян Темелакиев.

На въпрос дали наистина не ни трябва тази техника за охрана на границите, например, и чии интереси са по-важни – на България или на Украйна, зам.-вътрешният министър заяви категорично: „Не. Най-важни са интересите на България, разбира се”. Зам.-министърът на отбраната заяви, че спорът не е дали да дарим старата си техника, а как най-бързо да стане.

„САЩ са ни предлагали да ни предлагат 20 млн. лева за старо въоръжение. Оказва се, че на модернизацията на армията е попречил самия президент”, изтъкна Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Бе изказано мнение, че колкото повече помощ се дава на Украйна, това задълбочава конфликта.

След всички изказвания бе гласувана новата военна помощ за Украйна. Тя бе приета с 10 гласа за, 5 против и без въздържали се.

---

България

Свалят Рачков от ефир? Сполетя го съдбата на Цитиридис

Два дни след като Николаос Цитиридис се сбогува с телевизионната си аудитория, друго шумно рекламирано предаване също слиза от ефира, само че не на Би Ти Ви, а на Нова.

Телевизията спира неделното шоу „С Рачков всичко е възможно”. Последният ефир на водещия Митко Рачков за тази година е планиран за неделя, 3 декември, пише „Уикенд”.

Докато Николаос Цитиридис вдигна голяма пушилка заради свалянето на вечерното си шоу от телевизионната програма, другият любим комик на българския народ – Димитър Рачков, не се оплаква.

От Нова телевизия просто пуснаха телевизионната програма за 10 декември, неделя, в която ясно се вижда, че на мястото на неделното предаване на актьора ще се излъчва филм. От шоуто му пък обявиха, че закриват сезона на 3 декември. Не е ясно дали ще последва ново издание.

„С Рачков всичко е възможно” е единственото предаване от вечерната програма на Нова тази есен, което така и не успя да бие по рейтинг конкуренцията си от Би Ти Ви. Още в началото на сезона самата телевизия се похвали със завидни резултати на всички свои актуални сериали, както и на предаванията си „Игри на волята”, „Черешката на тортата” и „Сделка или не”.

Единственото пропадане в гледаемостта на канала се оказа Митко. Традиционно любимец на родната публика, той не успя да бие рейтинга на музикалното шоу „Гласът на България” по Би Ти Ви. Това беше голяма изненада, тъй като в комедийното му предаване редовно гостуват и други народни любимци:

Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Боби Турбото, Милица Гладнишка, спортисти, фолк певици, актьори от актуалните сериали на телевизията, както и звезди от други нейни предавания. Въпреки това Митко не успя да събере достатъчно зрители, за да си гарантира ефир до Нова година.

Не е ясно дали предаването му, което тази есен преживя втория си сезон, ще съществува и занапред. Слабият интерес към него показва, че въпреки всички усилия на екипа, зрителите трудно го приемат.

В лично качество обаче Димитър Рачков обаче няма причини да се тревожи за телевизионната си кариера. Очаква се още през февруари комикът да се завърне на екран като водещ на очаквания нов сезон на най-успешното до момента шоу на Нова „Като две капки вода”.

Всъщност последното му предаване на 3 декември е замислено именно като подгряване за предстоящия сезон на „Капките”. Гости в него ще бъдат звезди от предишни издания на шоуто за имитатори.

---

България

Красавица От Молдова Захвърли Полицейската Униформа, За Да Пасе Овце В Българско Село

Чаровна блондинка, родом от Молдова, пасе овцете в село Скутаре. 31-годишната Наталия пристигнала у нас преди четири години заради съпруга си, разбра 365 Новини.

Любовта между двамата пламнала на киноложка изложба в родината на Наталия. Не след дълго красавицата, която е завършила право и работила като следовател в Кишинев, зарязва професията си и пристига в Скутаре.
При нас всичко започва и свършва с кучетата, разказва съпругът на Наталия Витко Христев. Той и жена му се грижат за близо 20 четириноги от изчезващата порода българско овчарско куче. Идеята за отглеждането на овцете също дошла покрай кучетата.

Мъжът ми каза, че започваме да отглеждаме овце, защото имаме българско овчарско куче, а неговата естествена среда е стадото, спомня си Наталия. Съобщил го по телефона, докато тя била на гости при родителите си в Кишинев. Когато разбрал за намерението на младите, бащата на Наталия се хванал за главата. Новината обаче не притеснила красивата дама. Казах си какво пък толкова. Гледаме 20 кучета, още толкова животинки няма да ни дойдат в повече, разказва тя.

Не крие, че преди да дойде в България, не е виждала овца на живо.

Нямам баба и дядо на село, бях чувала само как овчарите са възрастни хора, които водят огромни стада с животни и цял ден ходят из планините, разказва русата бивша полицайка. У нас тя няма право да работи по професията си и решава да хване гегата. Подари ми я свекъра с думите: „Ти сигурно си най-хубавата овчарка в България”, смее се Наталия. Обяснява, че овцете са като хората, всички имат свой характер. Има и по-буйни, и по-кротки, но ги обича всички.

В началото на стажа като чобанка не липсвали и смешни случки. Докато овладее „езика” на стадото, овцете се пръскали на различни посоки и тя се виждала в чудо как да ги събере.

Не съм губила овца, но най-тежкото е, когато някоя тръгне да се агни на полето. Стадото не чака, а не можеш да оставиш овцата с малкото, защото ще ги изгубиш, разказва Наталия. Обяснява, че харесва това, което прави. Сама го поисках и ми действа зареждащо. Смятам, че животните са по-добри от хората, а овчарските кучета разбират човешката душа, на тях можеш да се довериш и да бъдеш сигурен, че няма да те предадат, споделя Наталия. Така 4 години вече тя броди всеки ден из полетата около Скутаре.

На много хора им се струва странно, като ме видят – млада руса жена пасе стадо овце, а с нея няколко огромни кучета, размишлява Наталия. И допълва, че не съжалява за нищо. Хлопките на овцете, кучетата, всичко това ме кара да се чувствам, че живея, признава тя.

Смята, че на някои им се вижда странно, защото повечето млади момичета не могат да решат какво искат в този живот. Те не могат да се определят.

Аз реших, че искам животни и си ги гледам. Кучета, овце – това е моят избор. Предпочитам да общувам с животни. Цял живот съм с тях. Бях на 4-5 години и постоянно носех вкъщи котенца, кучета, лястовички, паднали от гнездата, врабчета, гълъбчета. Хората тук ни се смеят и ни обясняват, че трябва да отворим зоологическа градина, защото се грижим за 70 овце, 15-20 овчарски кучета, кон, магаре, кокошки, пилета, гълъби.

Когато ходя на гости при родителите ми в Молдова, полудявам от колите, от забързаните хора… А на село усещаш, че има един-естествен и спокоен живот. Цял живот моята мечта бе да имам много кучета, да ги развъждаме и гледаме и тя се сбъдна, казва Наталия. Мъжът от много години се занимава със съхраняването на породата кучета българска овчарка. Той е шефът, а тя отговорник по селекцията. Дори на сватбата им подкумовете били овчарски кучета.

Скоро русата овчарка ще яхне и кон. Наталия вече си го е избрала. Предстои да го обучи и смята да излиза с него, когато повежда стадото на паша.

Не съм яздила никога, ала не ме е страх. Както казваше баща ми, ти си мъжко момиче, и може би затова си избрах и мъжка професия – следовател. Работила съм само с мъже и знам, че винаги трябва да разчиташ само на себе си.

Разбира се, и нищо женско не е чуждо. Успява да намери време и за прическа, маникюр и педикюр, ала си ги прави сама вкъщи и през нощта, когато детето спи. Смята, че всяка истинска жена трябва да се грижи за външния си вид.

---

България

Момчил е победителят на зрителите! Вижте приятелката му – истинска красавица! (СНИМКИ)

Софтуерният инженер Момчил, който е един от най-обещаващите играчи в „Игри на волята“ тази година, се радва на голям интерес от зрителките. Той е силен, издръжлив, а от визитката му разбираме и че е много интелигентен – завършил е бакалавърска степен в Китай, при това трети по успех. А фактът, че редовно спортува и се занимава с жиу-жицу личи във всяка от битките, в които се включва със сърце.

Приятелката на Момчил В личния си живот Момчил също е много успешен, защото от дълго време си има сериозна приятелка, която е изумително красива. Тя се казва Боряна и със сигурност се вълнува за представянето в „Игри на волята“ на своя любим. От снимките им в социалните мрежи става ясно, че двамата обичат да пътуват и да посещават нови места, където да си създават спомени за цял живот. Дали обаче имат сериозни планове за общо бъдеще все още не е ясно.

Вижте снимки на Боряна и се убедете сами, че Момчил е истински късметлия с красавица като нея до себе си.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com