Свържете се с нас

България

Дебора в показанията си: „Нападателят беше с маска и ръкавици. Не съм сигурна, че беше Георги“

Доказателствата са атрибути от нападението, останали в жилището – маска и макетно ножче, но по тях засега няма открити следи на Георги Николаев, който стана известен като Касапина от Стара Загора. Момичето е остригано с машинка, а не с макетния нож, но такава не е намерена на местопрестъплението. От жертвата и насилника не са взети тестове за наркотици. Не е ясно как Георги е влязъл в жилището на Дебора, при положение, че нямал ключ и че вратата не е била разбита. Още неясноти и по-скоро въпроси, отколкото отговори излизат наяве от прегледа на самото разследване на полицията. Самата жертва смята, че насилникът може да е бившият и приятел, защото е разпознала парфюма му и част оъ брадата, подаваща се под маската.

Сайтът „За истината“ публикува разследване въз основата на документите от самото разследване.

Противоречиви свидетелски показания, разминаване във фактите, описани в тях, колебания и несигурност, садистична жестокост при нападението над 18-годишната Дебора и категорично отричане от страна на адвоката на обвинения в тежкото престъпление Георги Николаев. Това показват данните, отразени в протоколите от разпитите, проведени до момента и в съдебно-медицинската експертиза, описани от разследващия сайт „За истината“.

Първата съдебно-медицинска експертиза

е извършена от доктор Теодор Стаматов на 29 юни т.г. Тогава той е посетил пострадалото момиче в отделението по неврохирургия на университетската болница в Стара Загора, прегледал го и се е запознал с медицинската документация от историята на заболяването, в която не е отразена приемната диагноза.

Множеството наранявания на Дебора са обработени под локална анестезия, била й е направена и компютърна томография (скенер). Съдебният лекар констатира „травматичен оток, кръвонасядания и охлузвания на лявата половина на лицето и клепачите, кръвоизлив в лявото око, счупване в областта на синусите и сътресение на мозъка“. Описани са подробно и 21 порезни рани по тялото, които според д-р Стаматов имат характеристиките да са получени от наранявания с макетен нож. Останалите травматични увреждания вероятно са причинени от тъпи предмети.

Заключението на експертизата е, че описаните трамватични увреждания са причинили на пострадалата временно разстройство на здравето, неопасно за живота, а по свидетелски показания следва да се прецени дали претърпяното мозъчно сътресение е съпроводено с пълна загуба на съзнание.

В текста на експертизата никъде не са посочени 400-те шева на раните, макар районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова да заяви на пресконференция на 30 юли, че те били преброени от лекаря, изготвил експертизата. Ортопедът д-р Стоян Петров, обработил първи Дебора в Спешния център, обяснява, че в един момент се уморил да шие, защото на по-дългите разрези е правил до 15 шева.

На пострадалата Дебора не са били извършени редица медицински изследвания.

Например не е взета кръвна проба за наркотици, каза пред „За истината“ д-р Стоян Петров, според когото това не било негово задължение, „имало си полиция“. Но в протокола от полицейския разпит на майката на жертвата – Ивилина е записано, че тя сама е поискала да й направят такъв тест. Казали й да купи тест от аптеката, в който са посочени 4-5 вещества. Резултатът е отрицателен. “Докторът (не назовава името му) ми каза, че ако е имало упойващи вещества, е щяла да реагира на теста“, заявила майката пред разследващите.

В експертизата няма данни дали на Дебора е извършвано кръвопреливане и изследване на кръв за анемия, няма отразена консултация с реаниматор и психиатър предвид шоковото състояние, в което се предполага, че е била. Тази консултация е абсолютно необходима, казаха съдебни лекари.

Пред „За истината“ д-р Стоян Петров обясни, че при обработване на раните на момичето е разговарял с него – то било контактно, но объркано.

При полицейски разпит съседка на Дебора, при която тя изтичала за помощ след нападението, разказва, че е била обезобразена, от раните й течала кръв, а тя изглеждала в шок, не спирала да се движи и да повтаря „нападнаха ме, нарязаха ме, кръвта ми изтича, ще припадна“. Но докато било в апартамента си, момичето твърди, че не е изпитвало никаква болка. И едва в болницата разбрало, че има счупен нос, множество порезни рани и охлузвания.

Първоначалните полицейски разпити

съдържат показания на жертвата и на предполагаемия насилник, на родителите на Дебора, на нейния предишен интимен приятел Росен и на още няколко свидетели, призовани по първото досъдебно производство срещу заподозрения за нападението Георги Николаев. Второто бе образувано на 29 юли т.г. за заплахи за убийство към Дебора.

Момичето е разпитвано в два последователни дни – на 27 и 28 юни, от различни разследващи полицаи. Свидетелските показания в двата протокола съвпадат – как мъжът е влязъл в детската стая, където тя седнала след баня по навик с хавлията си, как изглеждал като фигура и телосложение, с какви дрехи е бил облечен, как тръгнал към нея и това бил последният й спомен, а следващото, което си спомняла е как си плиска лицето в банята на съседката си и т.н. Но в показанията си от първия разпит тя казва: “Не мога да съм сигурна кой беше мъжът, който видях вчера в стаята си…пак казвам, че по фигурата и част от брадата му, която видях, тогава си помислих, че това е приятелят ми Георги. Не видях обаче лицето му и не мога да съм сигурна, че е той“.

При втория разпит обаче Дебора твърди, че е виждала и преди черните дрехи и маратонките на маскирания мъж, а телосложението и брадата на нападателя, макетното ножче и особено мириса на парфюма „Черна орхидея“, който приятелят и употребявал редовно, й дават основания да твърди, че мъжът, появил се в рамката на вратата й, маскиран и със сини медицински ръкавици, е бил именно Георги. Той обаче нямал ключове за апартамента. Дебора обяснява, че често забравяла да заключва входната врата, а майка й го потвърждава.

Съседи от кооперацията свидетелстват пред пристигналите на мястото на произшествието полицаи, че не са чули шумове, скандали или писъци от жилището на насиленото момиче.

Свидетелските показания на жертвата са основата, върху която прокуратурата изгражда обвинителната си теза. Свидетел на обвинението – мъж от село Братя Кунчеви, където е постоянният адрес на Георги Николаев, твърди, че вечерта на 26 юни го е закарал с автомобила си до Стара Загора, изчакал го 15-20 минути и после се върнали заедно в селото. В показанията си е посочил марката и регистрационния номер на автомобила си, което означава, че камерите на пътя между с. Братя Кунчеви и Стара Загора трябва да са регистрирали това движение, както и в колко часа колата е преминала в двете посоки. /Не е известно дали полицията е иззела записите, бел.ред./.

В показанията на майката на Дебора от първоначалния й разпит се съдържат подробни данни затова къде живее момичето, къде учи, кои са приятелите й. Споделя и впечатления на дъщеря си, че предишният й приятел Р. бил хазартна личност и употребявал трева. По думите й между тях не е имало конфликти, разделили се и той бил за кратко в чужбина. Като се върнал, пак се срещали с Дебора, но криели връзката си. В протокола от разпита на Р. обаче е записано, че след раздялата им в края на 2022 г. са поддържали единствено приятелска връзка. Р. е бил разпитан като последният, който Дебора твърди, че е бил в дома й същата вечер за около час преди нападението срещу нея.

За Георги майката разказва, че дъщеря й твърди, че е бил много ревнив. Тя казва, че е виждала и чатове между двамата, в които той пишел на Дебора „ще ти счупя главата“. В последните две–три седмици приятелят й я заплашвал да й отреже главата, ако му изневери, но преки свидетели на тези закани няма, посочва Ивилина. Тя разказва по часове какво се е случило на Дебора на 25 юни и на следващата сутрин.

След като получила обаждане от съпруга си през нощта на 26 срещу 27 юни, тя пристигнала бързо в Спешния център и останала с дъщеря си, а след това й в неврохирургията, където Дебора била настанена за лечение и наблюдение.

В болницата отишъл и бащата Красимир, с когото малтретираното жестоко момиче живее в Стара Загора. В показанията си той казва, че за последен път се е видял с Дебора в апартамента им на 24 юни, после отишъл на работа в ТЕЦ „Марица изток 2“, където е монтьор. На 25 юни дъщеря му отишла в Шаново на гости при майка си, която живее там заедно с 8-годишния им син. В деня на престъплението – 26 юни, останал да пренощува в семейната им къща в близко село и казал на Дебора, че вечерта няма да се прибере.

В свидетелските си показания съседката на Дебора описва подробно как момичето я потърсило за помощ, в какво състояние и с какви рани е било, както и че по-късно открила кичури от косата й, които предала на полицаите, дошли на оглед.

В показанията си от 28 юни, които Георги е дал в присъствието на адвокат, твърди, че не е напускал с. Братя Кунчеви и че има снимки и свидетели за това. /Не е известно дали тези свидетели са разпитвани и дали са потвърдили думите му, бел.ред./. С Дебора се познавал от 4-5 месеца, а последният им видеочат в „Инстаграм“ бил на 26 юни към 23:10 ч. По-рано същия ден й казал, че ще бъде на рожден ден в селото. Двамата имали уговорка да се видят по-късно вечерта в апартамента й и Георги чакал Дебора да му пише кога да отиде у тях, защото пътят до Стара Загора бил около половин час. В 23:20 ч., докато бил в банята, тя му писала, че някой й звъннал на вратата, но не разбрал какво е станало. След това тя спряла да му отговаря. По време на чата Дебора му казала, че е пушила трева. „Държеше се в необичайно състояние. Не съм мърдал от нас, вчера дойдоха полицаи в къщи и ме отведоха“ е казал още Георги по време на разпита. („За истината“ спестява голяма част от интимните подробности за отношенията между двамата, споделени по време на разпитите, от етични съображения).

Аргументите на защитата

В молба до наблюдаващия прокурор, подадена веднага след първоначалното задържане на Георги Георгиев, адвокатът му Валентин Димитров настоява за прецизиране на обвиненията и за привличането му като обвиняем по чл. 130 от НК, който е за причиняване на лека телесна повреда. Защитникът е поискал комуникацията между Георги и Дебора в „Инстаграм“ от 26 юни, установена от полицейските служители в присъствието на обвиняемия, да бъде оформена по съответния процесуален ред и да бъде приложена по досъдебното производство.

Адвокатът на обвиняемия настоява още за:

Експертизи, които да докажат дали по дрехите на Георгиев е открит биологичен материал;
Вземането на кръвна проба и назначаването на химическа експертиза, която да установи има ли наркотични вещества или други опиати в кръвта на пострадалата;
Да се установи дали свидетелят, който твърди, че е возил Георгиев, има свидетелство за управление на МПС, тъй като от показанията му ставало ясно, че той е с начално образование. А ако същият е представил диплома за основно образование, да бъде проверена истинността й;
В друга жалба от 1 юли т.г. адвокат Валентин Димитров оспорва наложената от Районния съд в Стара Загора мярка за неотклонение на Георгиев по образуваното срещу него второ досъдебно производство за отправени закани за убийство като незаконосъобразна и постановена при нарушение на процесуални правила.Доказателствата извън свидетелските показания по делото са минимални.

Намерена е следа от мъжка обувка в жилището на нападнатото момиче. Дирята е с кръв, но засега не е установено кога е попаднала кръвта там – преди или след оставянето на отпечатъка. По време на разследването са иззети и дрехите, и обувките на обвиняемия Георги Николаев, но към момента трасологичната експертиза и тази за биологичен материал от дрехите не са готови.

При освидетелстването на обвиняемия не са намерени наранявания, които да могат да бъдат свързани с нападението, както и с нанасянето на ударите, така и със защита от евентуална отбрана на пострадалата. Все пак трябва да се има предвид, че пострадалата твърди, че е загубила съзнание.

В жилището на Дебора са открити черна маска и макетен нож. По него обаче не е имало материал от обвиняемия. Ръкавици не са намерени. Засега не е открита и машинката, с която е остригана косата от лявата част на главата на Дебора.

Източник: Bnews.bg

---

България

Млад гений е в болница след тежката катастрофа до Шипка, двама негови близки са починали

Студентът по физика от СУ „Св.Климент Охридски“ Александър Проданов, който е един от отличниците на България с множество международни награди от олимпиади по физика и астрология, е сред пострадалите при зверската катастрофа край Шипка, станала снощи. В нея при удар на лек автомобил в украински тир загинаха двама души.

Колегите от вестник „24 часа“ пишат, че това са лелята и дядото на Александър, а той е пътувал в колата и в момента е в болница.

Момчето е считано за вундеркинд. Той бе пълен отличник от казанлъшката Природо-математическа гимназия и дългогодишен успешен участник в международни олимпиади по физика и астрономия, част е от школата на знаменития учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. Преди време той споделяше, че обича да се разхожда в околностите на град Шипка, където „сякаш времето е спряло“. Снощи обаче мястото се превърна в кошмар за него и близките му.

Във фаталния петък Сашо се прибирал към Казанлък с влак от София заедно с леля си Мариана, която работела в просветното министерство в столицата.

На казанлъшката гара ги посрещнал с личния си автомобил дядото на момчето Стефан, баща на Мариана и на майката на Сашо, за да ги откара в семейната им къща в град Шипка. Бившият строителен техник Стефан Кратунов е на 85 години, един от най-уважаваните днес хора в град Шипка. Местните го помнят с добро още от времето преди 50 и повече години, когато се работело усилено по водоснабдяването на града.

До последно той бил съветник по строителството в кметството. Вече по тъмно, колата, управлявана от бай Стефан, стигнала до разклона за връх Бузлуджа след град Крън по посока град Шипка по пътя за Габрово.

Александър стоял на предната седалка до дядо си, а Марияна – на задната зад баща си. В този момент на разклона за Бузлуджа неясно защо маневра на заден ход правел украински тир и препречил главния път. Предполага се, че чуждият шофьор е търсел подходящо място, за да пренощува в автомобила си. След инцидента той е задържан за 24 часа.

Възрастният водач вероятно е забелязал тира пред себе си в последния момент и направил безуспешен опит да го избегне. Колата му се забила в огромния камион откъм страната на шофьора и това обяснява защо той и дъщеря му са загинали на място. Марияна, която е на 62 години, вече подготвяла документите си за пенсия. В град Шипка всички са потресени от трагедията в едно добро семейство. Погребението на жертвите ще бъде в неделя в родната им Шипка. „За 5 декември бяхме се подготвили да запалим тържествено коледните светлини с голям концерт и коледен базар по австрийски тертип – с печени кестени и греяно вино, но вместо това ще направим молебен за здравето на всички от Шипка“, каза кметът на подбалканското градче Василка Панайотова.

---

България

Силно земетресение на един хвърлей от България, усетиха го и у нас СНИМКИ

Земетресение с магнитуд М=4.3 е регистрирано днес (3 декември 2023) в района на град Ягодина, Сърбия. По данни на Националния Сеизмологичен Център към Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН , събитието от 10:48 часа българско време е с епицентър на 230 км от град София и дълбочина 4 км.

Повече информация за параметрите на земетресението: https://ndc.niggg.bas.bg
Ако сте усетили това земетресение попълнете въпросника ни на: https://ndc.niggg.bas.bg/survey/

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е с магнитуд от 3,8. А малко по-късно районът е разлюля и от друг земен трус с магнитуд от 2,6 по Рихтер.

 

 

Според свидетелски показания земетресението е усетено и у нас в района на Лом.

---

България

Европа пропищя от тези нашенци, вършеят като за последно в Англия, Австрия, Германия и Италия

Членове от петте най-знатни клана джебчийки взривяват в момента коледните базари в Европа. Предпочитани от нашенките са пазарите в Англия, Австрия, Германия и Италия, казаха от МВР, цитирани от „Телеграф“.

Заради зачестилите набези правителството в Рим предложи крути мерки преди две седмици, които позволяват на съдилищата да вкарват в затвора дори бременни жени, обвинени в джебчийство (виж карето).

В Лондон пък на входовете и изходите на коледните базари полицаи предупреждават за крадли, които бъркат по джобовете. Екскурзоводи пък директно апелират туристите да си крият чантите под якетата, защото българки и румънки джобят наред. Те взимали парите, а документите хвърляли.

Схема

„Най-оборотните джебчийки вече знаят и английски добре. От години се подвизават в Европа, но сменят градовете според парите, които могат да изкарат в тях. Сега жътвата им е на коледните базари“, обясниха разследващи. По думите им жените с ловки пръсти са от родове от Костинброд, Петърч, Радомир, Лясковец и Пловдивско. Родните крадли се движат по двойки или тройки.

Облечени са съвсем нормално, понякога дори луксозно. При възможност с тях има и малки деца, с които уж разглеждат магазини и сергии, но всъщност ги използват за прикритие на набезите. „Единственото, по което много се различават, са златните им зъби, пръстени и ланци. Ходят като коледни елхи и това прави впечатление на хората. Дори да са облечени от главата до петите с „Армани“ и „Гучи“, си личат“, обясниха криминалисти, които разследват този вид престъпления.

Кеш

По оперативни данни най-големите печалби на родните джебчийки са около Коледа. Затова и те не се прибират в България за християнския празник. Предпочитат да си дойдат за Банго Васил, когато си взимат „отпуска“. На ден двойка или тройка крадли могат да изкарат от 500-1000 евро до рекордните Е10 000. „Много хора от Източна Европа все още обичат парите кеш, което ги превръща в мишена.

Трябва да се внимава, защото те не обичат карти и кодирани телефони. Най-обичат парите да шумят в пръстите им“, коментираха още полицаи. В социалните мрежи дори имаше клипове как си украсяват елхи с евро и лири в апартаментите. По традиция изкараната плячка се държи от мъжете в клана, който ги инвестира освен в имоти у нас също така и в луксозни коли.

Поколения

Поколенията джебчийки, които крадат зад граница, се сменят през около 2-3 години, засекли полицаи. Вече имало девойки на по 15-16 г., които са родени в Англия и Австрия и познавали както закона, така и слабите места в охраната на дадени обекти. Въпреки това продължават да ги обучават по-възрастни крадли. Една от най-опитните е Диана.

За нея се знае, че има повече от 18 паспорта, а както „Телеграф“ писа, те са издаден от градове от цяла България. Била вписана като Цонка, Мария, Дешка и т.н. Първо вършала в Англия, но след Скотланд Ярд я хванали, се преместила във Виена, а след това в Гърция. В момента според полицията е в Мюнхен.

Рим ги иска в затвора, в Лондон предупреждават за тях на входа

Италианското правителство предложи серия от мерки, насочени към подобряването на обществената сигурност, включително и даващи правото на съдилищата да вкарват в затвора бременни жени и такива, които имат малки деца. Мярката е насочена директно срещу джебчийките, които тормозят големите градове на Апенините.

Партия „Лига“, която участва в управляващата коалиция, отдавна настоява за отмяна на правилото, забраняващо такива жени да бъдат изпращани зад решетките, като част от кампанията си срещу „гастролиращите“ от чужбина джебчийки в градския транспорт, предаде БТА.

Преди време лидерът на партията Матео Салвини, който е и вицепремиер, обвини жените от ромски произход, че спекулират с бременността си, за да избегнат затвора. Мерките ще бъдат представени за гласуване в двете камари на италианския парламент.

В Англия и най-вече в Лондон пък на входовете и изходите на базарите униформени служители предупреждават хората, че могат да бъдат обрани. На някои места има и табели с надписи, алармиращи за български и румънски крадли.

Рецидивистки влизат в Сливенския

Две джебчийки се признаха за виновни и влизат в Сливенския затвор. Това реши Окръжен съд – Пловдив, преди броени дни. Обвинените Гергина и Малинка обяснили как уж докато пазаруват в магазин за дрехи, обрали жена.

Прикривали си ръцете с дрехи. След това вече на касата дори платили стоките със свитата от жената дебитна карта. Едната джебчийка – Малинка, е осъждана 6 пъти, аверката й Гергина – 5. Присъдите им са една и две години при строг режим. Решението на съда не може да се обжалва.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com