Свържете се с нас

България

Да не ти влиза майстор у дома: Цената за ремонт на тристайна панелка гони 40 бона, а само банята…

Майстори по вътрешни и външни ремонти на дома взимат от два до три пъти по-скъпо в момента спрямо цените преди пандемията. Това разказаха специалисти по ремонти, цитирани от „Телеграф“

Основната причина за увеличението е инфлацията и поскъпването на материалите, от които пряко зависи и цената на услугата, но и заради дефицита на майстори, тъй като много от българите, които са се специализирани в тази област, работят в чужбина. Така, освен че цените са високи, но и за добър майстор трябва да се чака.

Друг фактор, който оказва влияние върху недостига на хора за ремонт, е новото строителство. През последните години пазарът на недвижими имоти стигна рекорди заради ниските лихви и търсенето на майстори за ремонти скочи значително. Това доведе и до чакащи за ремонти, като в някои случаи специалистът идва след три месеца, а в други може и година.

Едно от най-скъпите за ремонт помещения е банята. Ако преди пандемията цената за услугата без материала е била 2000-4000 лева, то сега само за майстора трябва да приготвите 6000-7000 лева.

В сумата освен полагане на замазка, подова настилка и облепяне на стените, влиза и подновяване на ВиК инсталацията. Повечето материали за ремонт са поскъпнали двойно, а гипс картонът дори тройно, коментира Цветан Александров, специалист по вътрешни ремонти. Ако преди един лист беше 5 лева, сега вече е над 15 лева, а има и листове, които стигат 20 лева.

Цветан разказа, че ремонтът на тристайна панелка излиза около 40 000 лева. Става въпрос за апартамент, който е бил за основен ремонт и всичко е премахнато и правено наново, но не с най-скъпите и модерни материали.

Ново

Новото при вътрешните ремонти е замяната на подовите и стенните плочки с винил, който е също толкова лесен за поддръжка. Материалът се лепи както върху подове за настилка, така и върху стените. Има различни декори, които имитират дърво, теракот, гранитогрес и други. Качественият винил излиза по-скъпо от обикновения ламинат например.

Предлага се по 40-50 лева за квадрат. Също така се използват различни видове замазки за стените. Една от тях се казва микроцимент, като цената й е около 100 лева, а за труда майстори взимат от 80 до 150 лева на кв. метър.

Вместо плот на кухнята слагат лакобел, който е като усилено стъкло, върху което пък всеки по желание може да сложи печати с тайната вечеря или по собствен избор. Цените на тези плотове са около 150 лева, но могат да скочат двойно в зависимост от печата.

Цени

Цените на материалите за ремонта също са поскъпнали. Например, ако бака от 9 литра с бял латекс, който се разрежда 8 към 10, струва 74 лева, което е близо двойно по-скъпо от цената й преди пандемията.

С литър от нея след разреждане може да се покрие около 12-14 квадрата. Цената на ламината варира от 25 до 40 лева за квадратен метър. Предлага се и намален на 17 лева, който обаче не се препоръчва от майстори. Освен настилката трябва да се купят и первази, сглобки и ъгли, като цените им са от 3 до 8 лева.

Специалистите препоръчват да се консултираме с майстора, който ще прави ремонта за продуктите, тъй като често пазаруват и са наясно с качеството спрямо помещенията, в които ще се поставят съответните подови настилки.

Гранитогресът, който се води най-здравата подова настилка, се продава на цени от 16 лева и стига до 70-80 лева за квадрат. Плочките, които са като мозайка, подходящи както за кухни, така и за баня, са по 40-50 лева.

Моноблокът за вграждане се предлага на цени от 400 до 1100 лева. До 500 лева пък стига цената на тоалетна, която не се вгражда. Душът за банята се предлага от 150 до 1000 лева в зависимост от функциите и марката.

50 лева струва огледът и офертата

Таксата за оглед на място и изготвяне на оферта вече се заплаща, коментираха майстори. Тя е от 30 до 50 лева в рамките на града, а ако обектът е извън населеното място, цената може да мине 100 и дори да стигне 200 лева. Преди пандемията майсторите обикновено не взимаха пари за оглед, а цената за работата се определяше на око.

Сега обаче професионалистите искат такса, като предоставят офертата с пълен списък на дейностите и цените за тях. Идеята е, че огледът изисква време, има и транспортни разходи, а и изчисления за работата, обясниха майстори. Все още има такива, които не правят писмени оферти, но вече са малко и пазарът ги отхвърля.

По-скъпо взимат за елтехника и ВиК услуги

Цените на услугите на елтехниците и ВиК също се вдигнаха в последните години. В момента само за оглед цената е 30 лева, разказа Иван Иванов, ВиК и елтехник. Смяната на елтаблото с ново, ако всичко останало е в добро състояние, струва 250 лева. Преди три години за тази услуга взимаха 150 лева. Материалите за подмяната пък струват 60-70 лева, а преди се купуваха с по-малко от 50 лева.

Изваждането на един контакт струва 100 лева, но ако трябва да се поставят на повече места, цената пада на 15 лв. Смяната на стария бойлер с нов пък струва 70 лева.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com