Свържете се с нас

България

Дадох на просеща баба 20 лв и я последвах скришом. Бях удивена от това, което видях

Видях една баба да стои близо до магазина и да моли за милостиня. Никога не давам пари в такива случаи, защото смятам, че трябва да се даде възможност на човека да спечели парите, а не самите пари.

Също така бях убедена, че такива хора или злоупотребяват с алкохола, или работят за някого. Но тази възрастна жена беше различна от въпросната категория хора. Ето защо извадих 20 лева от портфейла си и й ги дадох.

В отговор чух искрена благодарност. Може да е била бивш учител или художник. И на стари години изпитва финансови затруднения. Стана ми жал за жената.

След като купих всичко необходимо от магазина, се приготвих да се прибера, но видях, че възрастната жена също се готви да отиде някъде. Страшно ми стана интересно и реших да я последвам, още повече, че вървеше по същата улица като мен.

Вървях известно време след нея, когато изведнъж тя изчезна зад вратата на стара изоставена сграда.

Обзе ме любопитство защо бабата отиде там. Да влезеш там сам беше доста опасно, защото можеше да има и други хора освен възрастната жена.

Това, което видях в средата на порутената сграда ме шокира. Имаше стар диван, покрит с протрито одеяло, а вместо маса имаше счупен стол, върху който бабата започна да реди току-що купените продукти. Това бяха хляб, масло и мляко.

Неочакваната ми поява изплаши възрастната жена. Когато страстите утихнаха, започнахме да си говорим.

Старата сграда станала неин дом преди два месеца. Съпругът й починал, а апартаментът й бил отнет от измамници. Тази съборетина е всичко, което й останало.

Цялата й пенсия отива за жизненоважни лекарства. А сега трябваше да мисли за зимни дрехи, тъй като студът беше точно зад ъгъла. Единственото нещо, което имаше, беше това, което носеше сега.

Исках да помогна на нещастната старица. За да направя това, разказах нейната история в социалните мрежи и помолих някой да помогне с временно жилище.

Оказва се, че сред нас има много грижовни хора. Някой донесе много зимни дрехи, а една жена даде селската си къща с всички условия за комфортен престой.

И още, тази жена отдавна планирала да се премести на село, но някак си не искала да бъде сама. Сега двете живеят там заедно.

С приятелите ми често ходим на гости на старата дама и й носим хранителни стоки.

Днес бабата е неузнаваема, цялата грее от щастие. Жените се споразумяха и си взеха космат приятел. А с настъпването на пролетта планират да засадят зеленчукова градина.

Връщайки се за пореден път от посещение, си помислих, че около нас има толкова много хора, които се нуждаят от помощ и човешко внимание. Не им трябва много, за да бъдат щастливи, повярвайте ми. Само малко от вашето внимание.

Нека помогнем на хората в нужда, може би ще спасите живота им

---

България

Ад на магистрала „Тракия“

Кадър Флагман

За днес са обявени жълт и оранжев код за интензивни валежи.

За голяма опасност на АМ „Тракия“ предупреждават шофьори в социалните мрежи. Около Ямбол, вследствие на обилните валежи, пътната настилка е мокра, на места има локви и има риск от аквапланинг.

„Не карайте с висока скорост и бъдете внимателни по рисковите участъци. Дъждът ту спира, ту започва пак“, апелира шофьор, предаде Флагман.

За днес синоптиците предупреждават за градушки, порои и силни бури през следващите 36 часа. В петък в източните и южните райони важи оранжев код за опасно време – за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и част от област Русе.

Жълт код е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Велико Търново, част от област Русе, Габрово, Ловеч. За останалите области е в сила зелен код.

Силни бури и градушки удариха редица райони на страната вчера и причиниха множество материали щети. В Нова Загора обявиха бедствено положение след мощната буря. Ледените късове, които се изсипаха над района, на места бяха с големината на яйце. Силна буря нанесе сериозни щети и в Казанлъшко. Паднали дървета затрудниха минаването през прохода Шипка.

---

България

Шипка след градушката, хората не могат да извадят колите си от леда

Булфото

Кадри от Шипка след градушката показват силата на стихията.

Колита са затънали в лед до праговете.

Хората не могат да ги извадят.

Силна буря от нощи е причинила множество материални щети в Казанлък, Шипка и няколко населени места. Няма пострадали хора. Заради паднали дървета е било затруднено преминаването през прохода Шипка. Там се е активирало и свлачище.

Множество са падналите дървета.

Отнесен е част от покрива на детска градина. Поражения има и на цветарския сектор на пазара.

Вследствие от бурята няколко населени места са без електричество. Екипи и доброволци работят по овладяването на щетите, предаде Морето.нет.

Кметът на Шипка ще обяви бедствено положение в населеното място, след като вчера бурята, която премина през Казанлъшко вчера надвечер.

Градушката е свалила листата на всички дървета, унищожила е реколтата, а покривите на къщите масово са с увредени покриви.

Има наводнени къщи, счупени стъкла на автомобили, щети по земеделска продукция. Днес ще бъдат оценявани щетите. От снощи са активирани всички служби за овладяване последиците от бедствието.

Кметът Василка Панайотова призова държавата да помогне на местните хора.

---

България

ГЕРБ-СДС е големият победител на изборите! Всички резултати

ГЕРБ-СДС е големият победител изборите за национален и европейски парламент. Това сочат данни от предварителните екзитполове.

Коалицията печели парламентарния вот с огромна преднина пред останалите.

На този етап Движението за права и свободи се нарежда на второ място, като оставя зад себе си „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

Резултатът на ДПС е отличен. Партията е на път да постигне най-големия брой народни представители от създаването си.

Движението има голям шанс да увеличи парламентарната си група, след окончателното преброяване на гласовете от чужбина.

„Възраждане“ заема четвърто място, а пето място засега остава за „БСП за България“.

Партия „Има такъв народ“ е на шесто място.

Голямата изненада на националния вот се казва партия „Величие“. Формацията е ръководена от бившия офицер от НСО Николай Марков, а в нея голямо участие има и ексдепутатката Виктория Василева.

„Величие“ е на ръба на влизане в Народното събрание, а съдбата й ще бъде решена след окончателното преброяване на бюлетините.

По отношение на евровота на този етап ГЕРБ-СДС вкарва шестима евродепутати, като отново е лидер. ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ са с равен резултат и ще имат по трима евродепутати, а БСП ще има двама свой представители в Брюксел.

Резултатите от преференциите ще подредят окончателния списък на кандидате за Европейския парламент.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com