Connect with us

България

Горда майка на майката на 8 момчета и 5 момичета: не сме роми, за да чакаме на подаяния!

„Не сме роми, че да чакаме на подаяния, до сега не съм тръгнала с протегната ръка по институциите, нямам и такова намерение. Две от децата са вече големи, Еленка се омъжи, има си момиченце, а аз внучка на 3 години, останалите да са само живи и здрави, все някак ще преживеем…“, категорична е Цанка Палова, майката на 8 момчета и 5 момичета, която от 6 години живее в град Гурково със съпруга си Иван. Многолюдната фамилия е дошла в малкото планинско градче от казанлъшкото село Кънчево, където преди това живели в малката къща на майката на Цанка, споминала се преди няколко месеца на 77 години.
След серия от журналистически репортажи , разказващи историята им те получили покана от бизнесмен, собственик на голямо предприятие в Гурково, който предложил да се нанесат в негово жилище – триетажна нова сграда.

Предложил и работа във фирмата си на съпруга, 50-годишният строител Иван Палов. Хората приели с радост и надежда „офертата“ , натоварили всички си багаж и се нанесли, като едната стая заделили за току що родените близначки Николета и Ивана. В Кънчево останали най-големите батковци Николай и Мариан, които обаче не спрели да заделят от заплатите си за изхранването и обличането на останалите си братя и сестри, разказва 47-годишната Цанка.Свое семейство от 3 години има и Еленка, майката на първото и единствено засега внуче.По думите на Палова в момента фамилията разчита на общ бюджет от около 1 300 лева месечно. Парите идвали от заплатата на съпруга – бруто 1000 лв и от детските 300 лв. Последния месец само за ток са платили 146 лв, за вода похарчили 30 лв.

С изключение на близначките, които са на по 7 години всички други ходят на училище, като 18-годишният батко Христо е единадесетокласник в гурковското училище и мечтае да учи за ай ти специалист след като се дипломира.Крепяло го обещанието на гурковския кмет Иван Иванов, който на няколко пъти му обещавал, че ако бъде приет за студент ще му отредят стипендия от общинската хазна.За последно пари от обществена институция получили три месеца след раждането на близначките в края на декември 2010г.-400 лв от общинския съвет в Казанлък .Според закона в момента Николета и Ивана имат право на по …13 лв детски.
Сами пресмятайте по колко лева дневно се падат на едно от децата при тези доходи, с усмивка предлага Цанка, която за последно е работила като икономист в кънчевската земеделска кооперация през 2006 година. Напуснала защото нямало кой да гледа малките.

Жената споделя, че идеите им да довършат дарената им къща останали нереализирани защото миналата година най-малкият от синовете, 9-годишният тогава Димитър се разболял тежко, наложило се да му бъде правена операция за вадене на камък от бъбреците в „Пирогов“ и малкото спестявания на семейството бързо били изхарчени. Слава богу операцията минала успешно, детето оздравяло и сега ходело на училище.Само дето в момента се чудели откъде да вземат пари за да купят дърва за вече започналата зима.
Цанка Палова не моли, не настоява, тя споделя, че ако има още добри хора – няма да им откаже някаква финансова подкрепа за дървата и тока. За останалото – така както са се справяли , пак щели да му намерят изхода.

Източник: Монитор

Continue Reading

България

Голяма загуба за България! Почина един от най-добрите хирурзи в страната

На 53-годишна възраст днес ни напусна д-р Камен Узунов, съдов хирург в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, съобщават от болницата.

Поклонението ще се състои на 22-ри септември 2023 г., петък, от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в Русе, след което погребението ще бъде в Гробищен парк гр. Кубрат.

Д-р Камен Узунов е роден в гр. Кубрат през 1970 г. Завършва „Медицина“ през 1998 г. в гр. Варна.

Придобива две специалности по „Хирургия“ през 2006 г. и „Съдова хирургия“ през 2013 г., след което завършва следдипломна квалификация по „Ендоваскуларна съдова хирургия”.

Взема участие в редица национални и международни конференции

Д-р Узунов е удостоен с почетен знак и грамота „Отличен лекар на Районна лекарска колегия Русе 2021 г.“

Професионалния си път той започва през 1998 г., като лекар ординатор в хирургично отделение в МБАЛ гр. Кубрат.

От 1999 г. до 2004 г. работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Разград, а от 2005 г. до 2008 г. в УНСБАЛ „Св. Екатерина“ гр. София, а през 2009 г. в УМБАЛ Русе.

Д-р Узунов се присъединява към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ от самото създаване на болницата през 2013 г. като лекар в отделение по Съдова хирургия.

Д-р Камен Узунов бе отличен лекар, многоуважаван колега и добър приятел.

Поклон пред паметта му!

Continue Reading

България

МВР с нов хитър начин да глобява всички, пресвяткането с фарове вече няма да помага

С цел намаляване на пътните произшествия, както и установяване и санкциониране на нарушители в ОД МВР Сливен се въвежда нов метод за контрол. Екипи на пътна полиция ще бъдат подпомогнати от полицейски служители в небрандиран автомобил, които ще следят с видеокамера най-натоварените и опасни участъци в областта.

Заснетите нарушения ще се подават по радиостанция до най-близкия патрул и ще се санкциониран на място.

Нарушителите, които не са спрени на място, ще бъдат издирени и санкционирани впоследствие. Новият подход беше представен и коментиран на брифинг днес от комисар Димитър Кикьов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР Сливен, и главен инспектор Илиян Николов, началник сектор „Пътна полиция“ Сливен.

Брифингът се състоя на път ІІ-53 (Сливен -Ямбол), на разклона за село Камен, който е участък с повишена концентрация на пътни произшествия.

„В рамките на час камерата е заснела 11-12 нарушения, а от началото на операцията в цялата страна – около 160“, посочи комисар Кикьов. По думите му, когато има полицейски автомобил, маркиран и с лампа, водачите си сигнализират с фарове и ефектът е краткотраен.

Според статистиката, представена от главен инспектор Николов, от началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са установени над 170 водачи да управляват след употреба на алкохол, 53 с наркотици и 60 са отказали да бъдат тествани.

Уустановени 17 водачи с алкохол, 3 с наркотици и към тази сутрин 4 неправоспособни. На автомагистрала „Тракия“ в района на Нова Загора е установен товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е управлявал с концентрация на алкохол 1,53 промила. Той е отведен и задържан в РУ-Нова Загора.

Сред другите мерки, предприети по разпореждане на старши комисар Димитър Величков, е поставянето на системните нарушители под превантивно полицейско наблюдение. Комисар Кикьов съобщи, че след анализ от началото на месец март 43 лица са поставени под наблюдение, като информация за тях ще има и в останалите дирекции в страната. Специализираната операция продължава.

Continue Reading

България

Панделиева: Докога близки на престъпници ще обясняват в ефир, че искат възмездие?

То кое ли не е сбъркано у нас? Национална телевизия интервюира ревящата майка на убития нападател на две момичета и на мол с думите, че момченцето й, което е отглеждала сама, е застреляно като куче. А дечицата бягали от полицията, защото едното от тях не носело лична карта. Видите ли! Хей така, от притеснение, посред нощите, след като са могли да убият нападнатото момиче, след като са опитали да проникнат в мол.

Майката малко пропуска да уточни, че „трите момченца“ не само са с предишни криминални регистрации, но и са считани за рецидивисти. Тя пропусна и да се извини на майките на момичетата, нападнати с желязна тръба, за да бъдат обрани. Нали всички сме наясно, че само един по-непремерен удар и едното момиче щеше да е в статистиката с убитите

Не знам и не разбирам докога национални медии ще считат за „друга гледна точка“ тази на престъпници и техните близки? Всички експерти досега обясниха, че полицейските действия са изпълнили всички законови изисквания:
– нареждане бягащият да спре на място (и този, дето няма лична карта);
– ако бягащият не спре, ще бъде произведен изстрел;
– произведени са два предупредителни изстрела във въздуха;
– полицаят стреля по бягащ индивид, който е получил всички възможни шансове да спре.

В задачата се пита: кого обслужва репортаж в който майката на многократен извършител на дребни престъпления изисква някой да бъде осъден „за убийство“?

Какво казва ЗАКОНЪТ: „Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо… (3) след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга…“

Всички, които стръвно скочиха да обясняват какво НЯМА право полицейският служител са същите, които питат ЗАЩО полицията не се е намесила, когато изнасилват и убиват баби, пребиват дядовци за 20 лева.

А аз питам: докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com