Свържете се с нас

Любопитно

В кой български град се намира Статуята на Свободата?

Всички сме чували за известната Статуя на Свободата в САЩ. Но колко от нас знаят, че имаме подобен монумент и в България. Той се намира на площад Свобода и е една от емблемите на града. Това е град Русе и неговата Статутя на Свободата, известна още и като Паметник на свободата.

Каква е историята на Статуята на Свободата

Идеята за неговото построяване датира още веднага след Освобождението. Тя се подема от русенци, участвали в националноосвободителните борби. Така се стига до всенарадно събиране на средства, не само в Русе, и на 6 септември 1890 година се стига до началото на строежа. Паметникът е трябвало да стои далеч от центъра на града – по това време – но при новия градоустройствен план, то попада в самия център на града, информира poznanieto.bg.

Поради тази причина се разрушават намиращите се на това място стари гробища и джамия, и се изгражда чисто нов площад, с редки дървесни видове и множество фонтани. Материалите за паметника са докарани чак от Австрия, а идеята за него е на един от най-известните скулптури в Европа по това време – флорентинецът Арналдо Цоки. От българска страна, този проект е реализиран от Георги Киселинчев.

Какво представлява Статуята на Свободата

На този паметник е изобразена женска фигура. Едната и ръка сочи на север, защото от там идва Освобождението на България, а другата и ръка меч – символ на извоюваната свобода. В предната част на Паметника се вижда надпис, който увековечава загинали за свободата на страната ни, кръст и лавров венец. Първоначалната идея е била да бъде статуя на Александър II, но в крайна сметка се стига до този вариант. На статуята има 3 барелефа:

1. Бузлуджа с четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

2. Връчването на Самарското знаме на българското опълчение

3. Бовете при връх Шипка

На самия паметник са изобразени 2 лъва. Единият брани свободата, а другият разкъсва петвековните робски вериги. В задната част на паметника има 2 оръдия-трофеи

Кога е открит Паметникът на свободата

Това се случва на специална тържество на 11 август 1909 – денят на Шипченската епопея. Той е завършен още през 1908 година, но се изчква да дойде тази специална дата. На откриването присъстват стотици ветерани от Освободителната война, стичат се хора от цялата страна. Присъстват и емблематични фигури за освободителната борба като Панайот Хитов, Никола Македонски, Христо Обретенов. Една от най-известните фигури, посетила откриването, е Райна Княгиня.

 

От тогавашното българско правителство разбират важността на събитието и на него е изпратена специална делегация, която е съставена от министър-председателя Александър Малинов, министърът на правосъдието и генерал Радко Димитриев. Така Статуята на Свободата бива тържествено открита и се превръща в един от символите на град Русе.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Всяка болка, която някой ви е причинил, ще му се върне

Всеки, който някога ви е наранявал или предавал, един ден ще се изправи пред същата болка. И това не е карма. Това е истината за човешкия живот. Ние всички страдаме.

Може би малко повече от други и изглежда нечестно, но животът ще ни накара да страдаме в онези моменти, в които най-малко очакваме.

Точно, когато всичко изглежда добре, нещо изведнъж се обърква. И тогава се обърква още нещо. И вие изпадате в отчаяние, мъка и тъга.

Най-трудното нещо в такива трудни моменти е да останете разумни и да действате рационално.

Ако причината е в друг човек, вие търсите отмъщение. Искате да му се отплатите по същия начин и да го нараните. Чакате с нетърпение разплатата, когато животът сам ще му върне същото. И когато това не се случи, вие се депресирате. Чувствате сякаш всичко е срещу вас. Но това не е така.

Животът рано или късно поставя всичко на мястото му.

И един ден, в най-лошия момент, това, което този човек е направил с вас, ще се върне при него по начин, който дори няма да разбере.

Това е прост факт, свързан с енергията. Получавате това, което инвестирате в този свят.

Наречете го съвпадение, карма, в крайна сметка човек получава това, което дава. И един ден този човек ще получи това, което заслужава – на работа, в обществото, в семейството.

И когато най-сетне се чувства толкова безпомощен и пречупен, той получава възмездието си.

Знаете ли каква е разликата между вас и него?

Личностното развитие. Лошите хора нараняват другите, защото никога не се учат от собствения си опит. И ще се държат по този начин, докато не претърпят същата болка, която са ви нанесли.

Те няма да знаят как да се справят с нея. Докато вие ще съберете парчетата и ще се преродите от пепелта.

Така че не се притеснявайте.

Не мислете, че онези, които са ви наранили, никога няма да изпитат същото. Не вярвайте, че Вселената се е обърнала срещу вас и ви се подиграва.

Просто се научете от опита, който ви дава животът.

Преживейте болката, плачете, борете се, а след това се изправете, кажете сбогом на онези, които са ви наранили с разбирането, че един ден ще изпитат същото.

---

България

Миро показа на всички къщата си-Е наистина свят да ти се завие

Впечатляващ по размери палат строят Миро и жена му Елица сред борови дървета и гледка към Витоша. Певецът вече показа няколко снимки в Инстаграм, но засега пази в тайна къде се намира къщата. Трябва да се отбележи, че гледката наистина е невероятна – в далечината се вижда телевизионната кула на Копитото и прекрасната природа на Витоша.

Негови последователи предположиха, че строежът най-вероятно е в Горна баня, но засега той не издава нищо. Миро загатна единствено: „С Ели строим и се вълнуваме. Когато е готово, ще покажем.“

От снимките се вижда, че строежът е пред завършване, а покрай него са пръснати строителни материали. Къщата ще има големи тераси, а до нея се простират високи борове. Така в бъдеще семейството ще се наслаждава на гледка, чист въздух, спокойствие и уют.

Съпругата на Миро – Ели има бизнес в Лондон – италиански ресторант, в който, по мнението на Миро, правят най-вкусните пици. Преди три години заведението дори влезе в класацията на списание ELLE за най-добрите италиански ресторанти в Лондон, пише „Галерия“.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com