Свържете се с нас

Любопитно

В Източните Родопи се намира едно от петте места в света, които церят редки болести

Разположено е на 280 метра надморска височина по склоновете на Източните Родопи, в село Минерални бани.

Курортът е световно известен заради лечението на болестта на Бюргер (системно съдово заболяване с неясни причини, от което са засегнати предимно млади мъже, пушачи). Това специфично заболяване, което може да завърши с гангрена и ампутация на крайниците, се лекува успешно само на пет места в света. Едно от тях се нарича Хасковски минерални бани.

Няма нужда от непрекъснати доказателства каква сила има минералната вода в България. Повечето от нас приемат минералните лечебни извори за даденост, за нещо което е на една ръка разстояние от нас, независимо в коя част на България се намираме. Затова признанието за ненадминатите им лечебни свойства по-често идва от чужбина. И Хасковските минерални бани съвсем не са изключение.

Водата в Хасковските минерални бани е лековита и всеки, който иска да се възползва от целебните ѝ свойства може сам да се увери в това. Курортът не е включен в клиничните пътеки за физикална терапия и рехабилитация, но цените в хотелчетата и къщите за гости наоколо са сравнително приемливи.

Така например, в специализирана болница за рехабилитация „Айлин“ пакет от медицински услуги – лекарски преглед, до 3 броя процедури, спане и храна струва на ден 70 лева, пише lekuva.net.

В областта на Хасковски минерални бани има 15 хидротермални извора, чиято температура варира от 54°С до 56 °С. Климатът е приятен, със средиземноморско влияние – мека зима, топло лято и продължителна есен, което прави възможно целогодишното балнеолечение. Наоколо няма големи големи промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда и въздухът е чист и свеж.

Естествената красота на курорта се допълва от красивите гори наоколо. На територията на комплекса има профилактични терени и пътеки за дозирано теренно лечение, разположени в живописните околности на Хасковските минерални бани.

Особености на водата в Хасковските минерални бани

Лечебните качества на водата са върнали здравето на много хора. Баните се препоръчват като изход от болести най-вече в областта на опорно-двигателната и периферната нервна система, както и при гинекологични заболявания.

Водата е хипертермална, с температура 57 °С и уникална по своя химичен състав и лечебни свойства. Тя блика от 14 извора с дебит 1500 л/мин. Характеризира се като сулфатно-натриева, калциева и флуорна.

Хасковските минерални бани се препоръчват за лечение на:

©

– заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер;

– ендартрити;

– облитерираща атеросклероза;

– болест на Рейно;

– състояния след тромбофлебити;

– вегетативни и диабетни ангеопатии;

– склеродермия и др.– заболявания на периферните артерии от органичен и функционален тип – болест на Бюргер;

– ендартрити;

– облитерираща атеросклероза;

– болест на Рейно;

– състояния след тромбофлебити;

– вегетативни и диабетни ангеопатии;

– склеродермия и др.

Други заболявания, които се повлияват добре от баните с водата край Хасково са:

– Заболявания на опорно – двигателен апарат – ревматизъм, артрит, болест на Соколски-Буйо;

– Ставни болести – артрози, състояния след счупване на кости, полиартрити, болест на Бехтерев;

– Периферна нервна система – радикулит, полиневрит, ишиас, лумбаго, плексити, дископатия и дискова херния;

– Гинекологични заболявания – възпалителни процеси на яйчниците, стерилитет;

Кожни заболявания – екземи, псориазис вулгарис, дерматити, кератодермия, уртикарии.

---

България

Джентълмен! Вижте сина на Ненчо Балабанов като абитуриент!

Изпълнен с безкрайна радост, известният актьор и водещ на „Сделка или не” Ненчо Балабанов е най-гордият татко. Причината за неговото въодушевление е скорошното завършване на гимназията на сина му Богомил, важно събитие за цялото семейство и техните близки.

В прочувствено послание Ненчо изрази възхищението си, като възкликна: „Гордея се с теб, Боги! Честито завършване! Нека бъдещият ти път е осветен с успехи, щастие и безкрайни усмивки. Обичам те“. Към думите му имаше и снимка, запечатала празничната атмосфера от абитуриентския бал на Богомил.

Облечен в изискан костюм в класическо черно, Боги е като един истински джентълмен, пише Intrigi.bg.

Към края на 2023 г. Ненчо посрещна на бял свят второто си дете – дъщеря от любовната си връзка с Катрин Русева. Ненчо обаче не прави разлика между децата си, обичайки всяко еднакво. Обсипвайки сина си с пищни подаръци навръх 18-ия му рожден ден, Ненчо демонстрира безкрайната си привързаност.

Наследникът на Ненчо е талантлив художник и дори продава част от произведенията си онлайн. Загадка остава къде и в каква насока Боги ще продължи образованието си.

---

България

Мис България свали Николета Лозанова от престола на „Герена“

Кралицата е свалена, да живее новата кралица! Тази максима важи с пълна сила в „Левски“ в момента.

Николета Лозанова сдава престола си на най-секси половинка на „Герена“ след отказването на Николай Михайлов. Корона, която държеше безапелационно в последните няколко години.

Феновете на Левски“ обаче не страдаха дълго. Те вече си имат нова любимка. И то Мис България. Това е съпругата на новия помощник-треньор на „сините“ Дарко Тасевски – Ромина.

Тя печели короната на Мис България през 2010 година.

И до днес е смятана за една от най-красивите ни миски. От малкото напълно естествени и без пластични интервенции. В момента освен модел е водеща на „Съдебен спор“.

Въпреки това Ромина постоянно е на стадиона или за тренировките на двете си момчета Давид и Антонио, или за мачовете на отбора на Дарко. Допреди дни Тасевска красеше трибуната на стадиона на „Славия“. Сега се завръща на „Герена“.

Първите изяви на Ромина там бяха преди 14 години. Тогава започва връзката й с Тасевски, които е една от звездите на  „Левски“.

---

България

Лъчезар Чоткин се жени за Камелия на морето

Талантливият и ексцентричен кулинар Лъчезар Чоткин, който стана големият победител в шестия сезон на предаването по Нова тв Hell’s Kitchen, освен 100 000 лева награда намери и бъдещата си половинка. Очарователната Камелия, която готвеше също в Кухнята на Ада, прие предложението му да стане негова жена. За да е пълно щастието им, шеф Виктор Ангелов пък се съгласи да стане техен кум.

Едва ли някой е очаквал такова развитие в кулинарното шоу, но добрите новини продължават. Сватбата на Чоткин и Ками ще бъде през лятото на плажа, защото няма по-романтично място от морския бряг, убеден е готвачът. Той е приготвял храна за много звездни особи, сред тях принц Хари и Меган Маркъл, Карди Би и футболистите на „Челси“.

Главният виновник за цялото това щастие, което се струпа на главата на Лъчо, е неговата приятелка в Лондон — Десислава.

Той е кръстник на децата й и често гостува в дома им, където обича да им готви. Убеден е, че точно тя е човекът, който, без да го пита, го записва за участие в предаването.

От три месеца Лъчезар работи като трети главен готвач в петзвезден хотел в английската столица. И когато му се обаждат по мобилния телефон от телевизионния формат – в този момент той дори е на работа, 31-годишният кулинар е абсолютно изненадан и категоричен – объркали са се, защото той не е пращал документи за участие в Hell’s Kitchen.

От екипа на формата обаче успяват да убедят Лъчо да зареже всичко и да се завърне в родината си за три месеца. Това е и най-голямото му предизвикателство и лудост в живота. Всъщност майка му, познавайки добре кулинарните му способности, прави опити да го накара да се запише за участие, но аргументът му за отказ е, че неговият български не е перфектен.

И няма как да е другояче – от почти 19 години той живее в чужбина. Решението, което взема е изключително важно защото той преди три месеца е получил така желаното от него повишение, за което се бори със зъби и нокти. Въпреки това решава да рискува и напуска.

Камелия всъщност е единственият човек от всички в Кухнята на Ада, когото той допуска в личното си пространство.

И който му дава безрезервната си подкрепа. Макар само на 22 години, тя успява да го докосне вътрешно и двамата се усещат като едно цяло. Самият Лъчезар е разочарован от другите, с които споделя Кухнята в предаването, но подкрепата на Ками му дава криле.

Тъй като тя си тръгва рано от формата – още след първите три седмици, двамата са толкова обсебени един от друг, че никой не се изненадва, когато след края на предаването той предлага публично на симпатичната брюнетка да се омъжи за него. Сладураната получава пълна подкрепа от родителите си, но мнозина й казват, че е луда, защото те се познават по-малко от месец. Диамантеният пръстен, който той слага на ръката й, е по мярка, а любовта в очите им няма как да се скрие.

Родителите на Чоткин са най-голямата му мотивация да спечели, те се гордеят страшно много с него, а роднините и хората от неговото село – Червен брег,  Дупнишко, му се радват много.

Още на втория ден след победата той отиде в родното си село с Камелия и беше посрещнат по царски от всички. На площада хората го прегръщаха и му се радваха все едно е филмова звезда, а той и Ками приготвят вкусни специалитети за хилядното множество, събрало се там, пише „Галерия“.

Между другото, животът на Чоткин хич не е цветя и рози. От 15 години той готви – първо в Милано, после в Лондон.

След като изкарва 14 години в Италия, животът там започва да му омръзва. Една от причините е и раздялата с тогавашната му приятелка, с която живеели заедно. С разбито сърце се прибира в родината и тук моли приятели да му подадат ръка – решава да пробва късмета си в Лондон

След месец и половина негов авер му казва, че има свободно легло и той, без да мисли, тръгва за островното кралство.

Като плаща наема, остава само със 70 английски паунда. Тогава решава да ходи да чисти автомивки, за да има с какво да преживява. Тогава му се обажда Десислава – неговата близка, която му казва за една агенция, той се записва в нея, а вътре е пълно с балканци – румънци, българи и др. и така започва работа като мияч на чинии.

Знае само няколко думи на английски, но затова пък знае перфектно италиански. Шефът на миячите на чинии се оказва от страната на Ботуша, разговарят се и така разбира, че той има диплома за готвач.

Качва се на 10-ия етаж където има китайски ресторант. И там мие чинии, но веднъж му задават въпроса: „Искаш ли да работиш при нас?“.

Така започва да върти черпака.

Сега вече мечтите трябва да започнат да се изпълняват, убеден е той. С наградата ще направи първо морската сватба с Ками, а след това смята да отвори свой малък ресторант.

Единственото, което го притеснява, е ергенското парти, смее се той. По правило кумът го организира, но Чоткин е категоричен, че не иска да ядосва Ками, макар и двамата да не са ревниви. Не иска да има стриптийзьорки, както обикновено се случва на такива купони. Иска само Ками да е щастлива.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com