Connect with us

България

Всички я знаем, но малцина осъзнават тайната на молитвата „Отче наш“! Отворете си очите преди Коледните празници!

Текстът на тази молитва е свързан с много интересни факти и дори тайни:

Историята на молитвата

“Отче наш” единствената молитва, която ни е дарил самият Господ. Смята се, че тя е даден на човечеството от Христос, а не е измислена нито от светци, нито от обикновени хора и точно в това се състои голямата й сила. Текстът на самата молитва звучи така:

Отче наш, Който си на небесата!
Да се свети Твоето име,
да дойде Твоето Царство,
да бъде Твоята воля,
както на небето, тъй и на земята;
насъщния ни хляб дай ни днес,
и прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на нашите длъжници,
и не въведи нас в изкушение,
но избави ни от лукавия;
защото Твое е царството,
и силата, и славата вовеки.
Амин.

Тези думи отразяват всички човешки потребности и стремежи за спасяването на душата. Смисълът и тайната на молитва се състоят в това, че тя представлява универсални божии думи, които могат да се използват както за благославяне на своя път, така и за защита от нечисти сили, от болести и всяка беда.
История за спасяване

Един руски ветеран от Втората световна война, някой Александър, изпратил писмо до жена си, което не дошло. Изглеждало, че то било изгубено, защото се намирало на едно местата на дислокация на войската.

В него мъжът казвал, че е обкръжен от немците през 1944 година и очаквал своята гибел от ръката на противника.

“С ранен крак лежах вкъщи, чувах шум от стъпки и немски говор. Разбрах, че сега ще умра. Нашите бяха близко, но да разчитам на тях беше просто смешно. Не можех да мърдам – не само защото бях ранен, но и защото бях в ступор.

Те ме видяха, аз се изплаших, но не спирах да чета молитвата. Оказа се, че немецът няма патрони – той започна да говори бързо нещо със своите, но нещо не беше наред. Втурнаха се рязко да бягат, хвърляйки в краката ми граната – така, че да не мога я достигна. Когато прочетох последната строфа от молитвата, разбрах, че гранатата не се е взривила”.

Светът познава много такива истории. Молитвата е спасявала хора, които са срещали в гората вълци – те са се обръщали и си отивали.

Молитвата е поставяла праведния път пред крадци и разбойници, които са връщали откраднатите вещи, прилагайки бележки за разкаяние и за това, че това им е казано от Бог.

Този свещен текст спасява от студ, огън, вятър и от всяка напаст, която може да застраши живота.

Но най-главната тайна на тази молитва не е само в скръбта. Четете “Отче наш” всеки ден и това ще изпълни живота ви със светлина и добро. Благодарете на Бог чрез тази молитва за това, че сте живи и винаги ще бъдете здрави и щастливи.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com