Свържете се с нас

България

Всички със сметки в лева и евро са предупредени от МФ

Пиксабей

Лихвените проценти по депозити и кредити в лева и евро да продължат леко да нарастват. Това прогнозират представители на търговските банки, инвестиционните посредници, пенсионносигурителните дружества и управляващите дружества, става ясно от тримесечния бюлетин на Министерството на финансите „Финансов сектор: оценки и очаквания“, предаде „Парите ни“.

Според финансовите посредници темпът на икономически растеж през второто тримесечие ще се запази, а броят на заетите в икономиката да остане близо до този от първото тримесечие.

Анкетираните очакват лихвените проценти по депозитите в лева и евро да продължат да нарастват, но по-слабо спрямо първото тримесечие. Това показват обобщените балансови оценки и в трите основни валути, но като цяло болшинството от отговори е концентрирано в очакване лихвите по тях да се задържат без съществена промяна. За депозитите в щатска валута резултатите са по-близко до неутралното равнище.

Очакванията на финансовите посредници от предходната анкета не се реализираха изцяло. През първото тримесечие на 2024 г. повишение се наблюдаваше при претеглената възвръщаемост по новите срочни депозити на нефинансови предприятия в евро, докато при тези в лева беше отчетено понижение. При новите срочни депозити, деноминирани в щатска валута на домакинствата имаше леко понижение, докато при тези на нефинансови предприятия леко повишение, което доведе до запазване на претегления лихвен процент по тази валута спрямо предходното тримесечие.

Леко понижение на претеглената възвращаемост по новите срочни депозити на домакинства имаше и за тези в лева и евро.

В същото време очакванията за лихвените проценти по кредитите в лева и евро е да продължат леко да се повишават, докато тези деноминирани в долари се очаква да останат по-близко до стойността си от първото тримесечие.

И тук мненията на финансовите посредници от предходната анкета като цяло не се сбъднаха. При повечето сегменти имаше леко намаление при претеглените лихвени проценти за първото тримесечие на 2024 г. спрямо последното на предходната година. Това беше валидно при потребителските кредити в лева и евро и само при тези деноминирани в щатски долари имаше леко повишение. При жилищните кредити и тези за нефинансовите предприятия претеглената цена и в трите валутни сегмента отбеляза слабо понижение спрямо предходното тримесечие. Очакванията за разхлабване на паричната политика на ЕЦБ до края на 2024 г. от една страна, и бавната й трансмисия у нас, от друга ще са фактори, които ще действат в противоположна посока на динамиката на лихвените проценти по кредитите за частния сектор.

ЕК очаква слаб ръст на БВП и спад на инфлацията в България

Според участниците в изданието темпът на икономически растеж през второто тримесечие ще се запази. Търговските банки и инвестиционните посредници са най-положително настроени, докато УД и ПОД очакват по-скоро забавяне. Консенсусните прогнози за 2024 г. очакват ускоряване на икономическия растеж през тази година, като оценките варират от 1.9% на Европейската комисия до близо 3% (на ОИСР до 2.5%, МВФ до 2.7%).

По отношение на годишния темп на инфлация в страната, преобладаващите очаквания на финансовите посредници сочат към продължаващо слабо ускорение на показателя и през второто тримесечие на 2024 г. Това мнение се споделя от 56% от участниците в анкетата, докато с равен дял от 6% са тези, които очакват темпът на изменение на потребителските цени да остане без промяна или силно да се ускори.

Процесът на дезинфлация в страната се запази и през първото тримесечие на 2024 г., като годишният темп на инфлация според ХИЦП се забави до 3.1% през март. Сред водещите фактори за тази динамика остават тенденцията на намаление на международните цени на неенергийните суровини, както и на базовият ефект от ускореното поскъпване през съответния период на предходната година.

---

България

На 21 юни имен ден празнуват 5 имена идващи от императорски род

Автор Хуго.дг

Мъже с имена: Жулиян, Юлиан, Юлиян

Жени с имена: Юлиана, Юлияна

Юлиян идва в български от латински и означава от рода Юлиев.

На 21 юни църквата почита Св. Мъченик Юлиан Тарсийски. Майка му била усърдна християнка и рано внушила на единствения си син любов към Господ. Когато настанало гонението против християните при император Диоклетиан, Юлиан бил задържан под стража.

Жестоките изтезания обаче не го отказали от вярата.

След всички мъчения Юлиан бил хвърлен в морето заедно с майка си, пише nova.bg.

Празникът е различен от този на 16 юли, когато почитаме паметта на Св. мчца Юлия девица. Освен дамите с имената Юлия, Юлка, Юлина, Юлиана, също празнуват и мъжете Юлиан, Юлиян.

---

България

Помните ли Роси Иванова? Няма да повярвате как изглежда миската днес

Изминаха 20 години, откакто една от най-одумваните, но и красиви българки, бе коронясана за „Мис България“. Днес 37-годишната Роси Иванова продължава да се изявява като модел, макар отдавна да отсъства от светските хроники и папарашкия обектив.

И ако очаквате след 20 години русенката да изглежда коренно различно или да е поредната жертва на пластичната хирургия – ще ви изненадаме приятно! За 20 години Роси Иванова не е мръднала!!

Мис България 2005 няма нито една бръчка на лицето или друг признак на стареене, пише Интриги. Тя няма и видими естетични интервенции като хиалурон, филъри или ботокс. Нещо повече – моделката дори сякаш още повече се е разхубавила.

A нейни фенове я нарекоха българската Анджелина Джоли заради убийствената прилика със световноизвестната актриса.

Дали се дължи на ген или друго, не знаем, но Роси определено е една от малкото известни българки, които на 38 години са запазили естествената си хубост.

---

България

Новата жена на Красен Кралев се фука с чанта за 30 бона (Снимки)

Новата любима на бившия спортен министър Красен Кралев – Петя Велкова се изфука с изключително рядка чанта, която се продава само на световния елит, а цената й започва от 30 бона. „Herms Birkin“ е сред най-добрите и прочути чанти в света. Те са признак за стил, класа и лукс. Всяка звезда притежава поне една такава.

Чантата е изцяло ръчно изработена, като направата на една отнема около две седмици. Потенциалните купувачи, които искат да притежават чанта „Ермес“, трябва предварително да са си купили дрехи и аксесоари от марката на стойност поне 100 хиляди долара, за да се запишат в „листа на купувачите и чакат по две и повече години, докато дойде техният ред за чанта „Биркин“.

Цените на елитарния модел „Herms Birkin“ започват от 30 хиляди лева и достигат до 220,000$. Той е кръстен на Джейн Бъркин – певица и модна икона от 60-те до 80-те години на миналия век.

Най-голямата почитателка на марката е модната икона Виктория Бекъм, която притежава цял куп от тези безбожно скъпи чанти.

Очевидно и бившата моделка на „Плейбой“ Петя Велкова иска да изпъкне, носейки емблематичния аксесоар в оранжево, а партньорът и политикът от ГЕРБ Красен Кралев, не отказва никой от капризите на атрактивната блондинка.

Петя и Красен се запознават чрез техни общи приятели. „Открихме, че имаме много общи теми за разговор, и някак логично нашите отношения продължиха. Разбираме се чудесно. Освен това с него много си приличаме. Съвсем нормална двойка сме. Красен е всичко, което съм очаквала да притежава един мъж. Той е изключително успешен човек, един от най-добрите ни спортни министри и това е доказано с постиженията в българския спорт“, споделя за голямата си любов към нея. Общият път на двете известни личности, родени във Варна, започва в началото на 2014 г., припомня „Ретро“.

В периода на запознанството им Красен Кралев бе във връзка със звездата от Би Ти Ви Виктория Петрова. Припомняме, че Красен и Виктория бяха заедно I 6 години, а министърът неведнъж е споделял за голямата си любов към нея. Общият път на двете известни личности, родени във Варна, започва в началото на 2014 г.

Не толкова известен факт е, че новата изгора на Красен също е работила в телевизията, но за разлика от звездата на Би Ти Ви Петя е правила кариера в Би Би Ти, „Канал 3“ и телевизия „7 дни“, като е водила основно светски предавания. Тя беше кандидат за народен представител от „Изправи се, БГ“ през 2022 г. Към днешна дата Велкова работи като бранд мениджър на магазин за диаманти. Дългокраката блондинка също е разведена.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com