Свържете се с нас

България

Всички са в потрес: В Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена е мъртвило в средата на юни, какво се случва

Лоша новина за туризма у нас. Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни въпреки прогнозите на бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати. За това алармираха хотелиери, цитирани от TravelNews.

Същото е положението още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и други комплекси.

По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи. Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията.

Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.

„Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите заетостта е под 10%“, обяви Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е собственик и на хотел „Колизеум“ в курорта.

Засега има основно британски и малко скандинавски туристи, които се завръщат в комплекса. „Чехи и поляци също се появяват. Германците започнаха да идват по-отрано тази година, но ги няма в обемите от преди пандемията“, обясни Налбантов.

Българите и румънците все още не са тръгнали.

Хората се страхуват от войната и не искат да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е спокойно.

Морето на Слънчев бряг е изключително чисто, а водата е кристална. Освен това курортът никога не е бил толкова чист и подреден“, подчерта Веселин Налбантов.

Според него в голяма степен вина носи служебното правителство.

„Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация. Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов.

„Ситуацията е лоша заради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше само личен пиар, но не и такъв за България“, допълни той.

Хотелиерите в Слънчев бряг се надяват новата министърка на туризма Зарица Динкова да тръгне по курортите и да се запознава с проблемите. „А не само да си седи в кабинета в София. Трябва да дойде на място“, каза Веселин Налбантов.

Същата ситуация очерта и Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, която притежава и комплекса „Империал ризорт“. „Положението е много странно, защото са пълни само няколко по-висококатегорийни хотела“, каза тя.

Иванова не се оплаква и отчита голяма заетост в нейните хотели от британски туристи. Но другите са празни и със заетост под 30%.

„Няма силен сезон, какъвто описват от Министерството на туризма. Всички се изхвърляха с бомбастични прогнози за предстоящ добър сезон. Реално сега в Слънчев бряг е паднала бомба“, подчерта Елена Иванова.

Тя също обясни, че ги няма германските туристи и са много малко за юни. Рано и силно са започнали да се завръщат британците, с което е спасен месец май. При поляците и чехите също има сериозни резервации, но те не могат да спасят изцяло сезона.

„За съжаление е такава реалната ситуация“, коментира Венелин Ташев, председател на „Клуб на хотелиера в Несебър“ и собственик на хотел „Котва“ в Слънчев бряг и на хотел „Парадайс бийч“ в Свети Влас.

Той също не се оплаква, защото е един от хотелиерите с много туристи и добра заетост за юни. Но подчерта, че като цяло картината не е добра за Слънчев бряг.

Хотелиерите са страхуват още да не дойде замърсяването от язовир „Каховка“ по Българското Черноморие, защото ще провали съвсем сезона.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com