Свържете се с нас

България

Всички неизвестни около Гинка Върбакова и ЧЕЗ рухват след часове! Тайнственият втори мераклия да закупи дружеството е… (СНИМКИ)

Неизвестните около сделката с ЧЕЗ оставят поне до утре, когато се очаква разговорите на Гинка Върбакова – собственичката на „Инерком”, в централата в Прага да приключат.

Появиха се неофициални информации, че новият собственик на ЧЕЗ по някакъв начин ще се ангажира с това ЧЕЗ – Прага да спечели арбитражното дело срещу страната ни.

Тогава има риск държавата се окаже партньор с някой, който ще „осигури” загуба на стотици милиони по въпросното дело. Какви са възможностите оттук насетне?

2111581674.jpg

Давид Ондрачка Ръководителят на „Прозрачност без граници” в Чехия Давид Ондрачка смята, че от самото начало процедура по продажбата на активите на ЧЕЗ в България е била твърде затворена и непрозрачна, а оттам следват и скандалите около сделката.

„Има голям риск ЧЕЗ да се превърне в средство за пране на пари, което е недопустимо”, казва Ондрачка и допълва, че според него продажбата в момента не бива да се финализира.

Оказва се обаче, че дори и при хипотезата за проваляне на сделката с „Инерком” няма гаранция, че процедурата ще започне отначало. Надзорът на ЧЕЗ може да реши да потърси втория кандидат с най-висока оферта за активите на ЧЕЗ у нас.

Това е индийската компания „Индиън пауър”, обяснява говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова.

2111581675.jpg

Алице Хоракова

Според Ондрачка това не би било по-добър вариант от сделката с Върбакова.  „Ако развалят сделката с „Инерком”, не бива да се забъркват в подобен скандал с друга компания – индийската компания може да се окаже също проблем.

Те трябва да намерят партньор с чиста структура без офшорно участие, така че да знаем чий е капиталът”, каза Хоракова.   Според нея процедурата трябва да започне от начало, но този път да е съвсем прозрачна. На противоположното мнение Петр Поспихал – бивш посланик на Чехия у нас.

„ЧЕЗ е огромна компания, която не може да си позволи просто така да рискува. Проверили са кандидатите”, смята той. Според него трите страни трябва да ограничат емоциите си, без да търсят авангардни решения „Да продължи сделката, както е подписана и българското правителство да си намери начин да изчисти опасенията.

Но това зависи от вътрешните схеми в България”, обобщава той. Според чешки медии вариантът българската държава да получи управлението на активите на ЧЕЗ у нас минава през вид извънсъдебно споразумение и частично плащане на обезещетние по арбитражното дело. За каква сума може да става въпрос не е ясно.

Към момента от ЧЕЗ също се въздържат от коментар на възможните решения и не потвърждават подобен вариант. Отговорите очакваме утре.

Чешката ЧЕЗ води дело срещу страната ни тъй като смята, че е претърпяла сериозни щети заради законови промени в сферата на енергетиката.

А иначе „електричество” имаше днес в парламента – отново заради сделката. ГЕРБ попитаха дали съпругата на бившия премиер Станишев – Моника Йосифова не прави пиара на Гинка Върбакова.

Извод за това бе направен заради прессъощение, свързано с нейното име. Моника Йосифова определи твърдения като „фалшива новина” и заяви, че ще съди тиражиращите неверни твърдения.

Източник и снимки: bTV

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

България

ЧЕТИРИ зодии няма да знаят къде да си дянат парите! Голямата печалба е само въпрос на време:

Телец

За Телците цялата тази година ще бъде в знак на просперитет и изобилие.

Това се отнася особено за онези представители на знака, които се занимават с ИТ и социални мрежи. Портфейлите им ще са най-дебели през юни, а периодът на изобилие ще започне малко по-рано, около 25 май.

Скорпион

Скорпионите вече са владетели на финансовия сектор. През юни те могат да получат по-голяма сума пари, а през декември ви очаква наистина голяма сума. Тогава ви очакват нови бизнес възможности, които ще знаете как да инвестирате много добре

Овен

Най-богатият период за Овните ще започне в края на май. Но вие ще почувствате това влияние още през април, когато вашите планети и други влияния просто ще се изравнят. През летните месеци ще ви уважават още повече, което ще се отрази и на джоба ви.

Водолей

Водолеите са късметлиите тази година, защото това наистина е тяхната година. Справяте се добре от януари и ще продължите да го правите през цялата година. Пътят е широко отворен за всички ваши проекти, така че не се страхувайте.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com