Connect with us

България

Всички неизвестни около Гинка Върбакова и ЧЕЗ рухват след часове! Тайнственият втори мераклия да закупи дружеството е… (СНИМКИ)

Неизвестните около сделката с ЧЕЗ оставят поне до утре, когато се очаква разговорите на Гинка Върбакова – собственичката на „Инерком”, в централата в Прага да приключат.

Появиха се неофициални информации, че новият собственик на ЧЕЗ по някакъв начин ще се ангажира с това ЧЕЗ – Прага да спечели арбитражното дело срещу страната ни.

Тогава има риск държавата се окаже партньор с някой, който ще „осигури” загуба на стотици милиони по въпросното дело. Какви са възможностите оттук насетне?

2111581674.jpg

Давид Ондрачка Ръководителят на „Прозрачност без граници” в Чехия Давид Ондрачка смята, че от самото начало процедура по продажбата на активите на ЧЕЗ в България е била твърде затворена и непрозрачна, а оттам следват и скандалите около сделката.

„Има голям риск ЧЕЗ да се превърне в средство за пране на пари, което е недопустимо”, казва Ондрачка и допълва, че според него продажбата в момента не бива да се финализира.

Оказва се обаче, че дори и при хипотезата за проваляне на сделката с „Инерком” няма гаранция, че процедурата ще започне отначало. Надзорът на ЧЕЗ може да реши да потърси втория кандидат с най-висока оферта за активите на ЧЕЗ у нас.

Това е индийската компания „Индиън пауър”, обяснява говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова.

2111581675.jpg

Алице Хоракова

Според Ондрачка това не би било по-добър вариант от сделката с Върбакова.  „Ако развалят сделката с „Инерком”, не бива да се забъркват в подобен скандал с друга компания – индийската компания може да се окаже също проблем.

Те трябва да намерят партньор с чиста структура без офшорно участие, така че да знаем чий е капиталът”, каза Хоракова.   Според нея процедурата трябва да започне от начало, но този път да е съвсем прозрачна. На противоположното мнение Петр Поспихал – бивш посланик на Чехия у нас.

„ЧЕЗ е огромна компания, която не може да си позволи просто така да рискува. Проверили са кандидатите”, смята той. Според него трите страни трябва да ограничат емоциите си, без да търсят авангардни решения „Да продължи сделката, както е подписана и българското правителство да си намери начин да изчисти опасенията.

Но това зависи от вътрешните схеми в България”, обобщава той. Според чешки медии вариантът българската държава да получи управлението на активите на ЧЕЗ у нас минава през вид извънсъдебно споразумение и частично плащане на обезещетние по арбитражното дело. За каква сума може да става въпрос не е ясно.

Към момента от ЧЕЗ също се въздържат от коментар на възможните решения и не потвърждават подобен вариант. Отговорите очакваме утре.

Чешката ЧЕЗ води дело срещу страната ни тъй като смята, че е претърпяла сериозни щети заради законови промени в сферата на енергетиката.

А иначе „електричество” имаше днес в парламента – отново заради сделката. ГЕРБ попитаха дали съпругата на бившия премиер Станишев – Моника Йосифова не прави пиара на Гинка Върбакова.

Извод за това бе направен заради прессъощение, свързано с нейното име. Моника Йосифова определи твърдения като „фалшива новина” и заяви, че ще съди тиражиращите неверни твърдения.

Източник и снимки: bTV

Continue Reading

България

Голяма загуба за България! Почина един от най-добрите хирурзи в страната

На 53-годишна възраст днес ни напусна д-р Камен Узунов, съдов хирург в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, съобщават от болницата.

Поклонението ще се състои на 22-ри септември 2023 г., петък, от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в Русе, след което погребението ще бъде в Гробищен парк гр. Кубрат.

Д-р Камен Узунов е роден в гр. Кубрат през 1970 г. Завършва „Медицина“ през 1998 г. в гр. Варна.

Придобива две специалности по „Хирургия“ през 2006 г. и „Съдова хирургия“ през 2013 г., след което завършва следдипломна квалификация по „Ендоваскуларна съдова хирургия”.

Взема участие в редица национални и международни конференции

Д-р Узунов е удостоен с почетен знак и грамота „Отличен лекар на Районна лекарска колегия Русе 2021 г.“

Професионалния си път той започва през 1998 г., като лекар ординатор в хирургично отделение в МБАЛ гр. Кубрат.

От 1999 г. до 2004 г. работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Разград, а от 2005 г. до 2008 г. в УНСБАЛ „Св. Екатерина“ гр. София, а през 2009 г. в УМБАЛ Русе.

Д-р Узунов се присъединява към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ от самото създаване на болницата през 2013 г. като лекар в отделение по Съдова хирургия.

Д-р Камен Узунов бе отличен лекар, многоуважаван колега и добър приятел.

Поклон пред паметта му!

Continue Reading

България

МВР с нов хитър начин да глобява всички, пресвяткането с фарове вече няма да помага

С цел намаляване на пътните произшествия, както и установяване и санкциониране на нарушители в ОД МВР Сливен се въвежда нов метод за контрол. Екипи на пътна полиция ще бъдат подпомогнати от полицейски служители в небрандиран автомобил, които ще следят с видеокамера най-натоварените и опасни участъци в областта.

Заснетите нарушения ще се подават по радиостанция до най-близкия патрул и ще се санкциониран на място.

Нарушителите, които не са спрени на място, ще бъдат издирени и санкционирани впоследствие. Новият подход беше представен и коментиран на брифинг днес от комисар Димитър Кикьов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР Сливен, и главен инспектор Илиян Николов, началник сектор „Пътна полиция“ Сливен.

Брифингът се състоя на път ІІ-53 (Сливен -Ямбол), на разклона за село Камен, който е участък с повишена концентрация на пътни произшествия.

„В рамките на час камерата е заснела 11-12 нарушения, а от началото на операцията в цялата страна – около 160“, посочи комисар Кикьов. По думите му, когато има полицейски автомобил, маркиран и с лампа, водачите си сигнализират с фарове и ефектът е краткотраен.

Според статистиката, представена от главен инспектор Николов, от началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са установени над 170 водачи да управляват след употреба на алкохол, 53 с наркотици и 60 са отказали да бъдат тествани.

Уустановени 17 водачи с алкохол, 3 с наркотици и към тази сутрин 4 неправоспособни. На автомагистрала „Тракия“ в района на Нова Загора е установен товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е управлявал с концентрация на алкохол 1,53 промила. Той е отведен и задържан в РУ-Нова Загора.

Сред другите мерки, предприети по разпореждане на старши комисар Димитър Величков, е поставянето на системните нарушители под превантивно полицейско наблюдение. Комисар Кикьов съобщи, че след анализ от началото на месец март 43 лица са поставени под наблюдение, като информация за тях ще има и в останалите дирекции в страната. Специализираната операция продължава.

Continue Reading

България

Панделиева: Докога близки на престъпници ще обясняват в ефир, че искат възмездие?

То кое ли не е сбъркано у нас? Национална телевизия интервюира ревящата майка на убития нападател на две момичета и на мол с думите, че момченцето й, което е отглеждала сама, е застреляно като куче. А дечицата бягали от полицията, защото едното от тях не носело лична карта. Видите ли! Хей така, от притеснение, посред нощите, след като са могли да убият нападнатото момиче, след като са опитали да проникнат в мол.

Майката малко пропуска да уточни, че „трите момченца“ не само са с предишни криминални регистрации, но и са считани за рецидивисти. Тя пропусна и да се извини на майките на момичетата, нападнати с желязна тръба, за да бъдат обрани. Нали всички сме наясно, че само един по-непремерен удар и едното момиче щеше да е в статистиката с убитите

Не знам и не разбирам докога национални медии ще считат за „друга гледна точка“ тази на престъпници и техните близки? Всички експерти досега обясниха, че полицейските действия са изпълнили всички законови изисквания:
– нареждане бягащият да спре на място (и този, дето няма лична карта);
– ако бягащият не спре, ще бъде произведен изстрел;
– произведени са два предупредителни изстрела във въздуха;
– полицаят стреля по бягащ индивид, който е получил всички възможни шансове да спре.

В задачата се пита: кого обслужва репортаж в който майката на многократен извършител на дребни престъпления изисква някой да бъде осъден „за убийство“?

Какво казва ЗАКОНЪТ: „Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо… (3) след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга…“

Всички, които стръвно скочиха да обясняват какво НЯМА право полицейският служител са същите, които питат ЗАЩО полицията не се е намесила, когато изнасилват и убиват баби, пребиват дядовци за 20 лева.

А аз питам: докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com