Свържете се с нас

България

Внимание, не си и помисляйте да правите това в Гърция, грози ви затвор

В разгара на лятото сме и мнозина ще изберат безплатен къмпинг за почивка. Но познаваме ли правния режим, уреждащ безплатното къмпингуване в Гърция?

Свободното къмпингуване е официално забранено от гръцките власти, а всеки осмелил се да опъне палатка на място, което не е обозначено като зона за къмпинг, го очаква глоба и затвор. При регистриране на нарушение глобите започват от 150 евро, като могат да достигнат до 3000 евро, в зависимост от степента на провинението. Освен това къмпингуването извън позволените зони може да бъде наказано и със задържане до шест месеца зад решетките.

Никога и никъде не трябва да се пали огън извън определените за целта места, които са обозначени. Ако къмпингуващият бъде хванат да пали огън в горска местност или да замърсява защитена зона от мрежата “Натура 2000”, присъдата може да достигне до пет години затвор.

Според действащото законодателство полицията има право да арестува на място нарушителите.

Властите в Гърция обявиха, че забраняват свободното къмпингуване с цел опазване на околната среда, тъй като много недобросъвестни туристи опъват палатки, където си пожелаят и след това не разчистват след себе си.

Безплатното къмпингуване се третира като наказателно престъпление.

Основното законодателство по отношение на безплатното къмпингуване е регулирано със Закон 392/1976, озаглавен “Създаване и експлоатация на организирани къмпинги и други подобни разпоредби”.

Това са стандартни глоби предвидени от закона, който обаче позволява на местните управляващи да променят размера им. Например в района на Керамоти областният управител е издал заповед, според която наказанията за незаконно къмпингуване варират от 500 до 1000 евро и в случай на невъзможност за изплащане на глобата веднага и на място се задържат автомобилите на нарушителите.

Незаконното къмпингуване предизвиква възмущение сред местното население и хотелиерите, според които Гърция губи приходи от този черен на практика бизнес, тъй като според гърците летуващите освен, че се установяват на места извън определени за целта, отдават и кемперите и караваните си под наем на трети летуващи, като приходите от това не постъпват в гръцката хазна.

Именно затова представителите от туристическия бранш в Халкидики поискаха създаване на системен механизъм за мониторинг на безплатното къмпингуване.

Друга важна разпоредба, с която трябва да се запознаят туристите, е, че замърсяването с боклуци на околната среда може да им струва глоба от 300 евро.

Освен това, според европейските директиви за собствени нужди туристът може да носи не повече от 10 литра гориво. По-големи количества се смятат за престъпление, целящо заобикаляне на плащането на акциз, като наказанието е конфискуване на горивото и на превозното средство, както и съдебна отговорност за нарушителя.

Правила

50 евро глоба за монокини на плажа

Ако искате да се къпете и лежите на плажа без никакво облекло, можете да посетите един от най-красивите нудистки плажове в света, който се намира на остров Крит. Той е достъпен с лодка или пеша от Матала.

На всички останали организирани плажове в страната е забранено да лежите дори по монокини. Глобата е 50 евро в някои общини в Северна Гърция, където масово летуват българи. Рискувате туристическата полиция да ви наложи глоба или дори да ви арестува, ако сте без банския си костюм.

И още едно предупреждение – заплашва ви между 80 и 150 евро глоба, ако си донесете на плажа напитки “отвън”, т. е. ако има заведение, чиито чадъри ползвате, но вместо да си поръчате от него, сте си ги донесли от магазина.

Уловът – до 5 кг

Такса от €20 за риболов в морето

Българите, които отиват да ловят риба в Егейско море и в реките Струма и Места, трябва да внимават за правилата.

Риболовците могат да мятат въдици, без да плащат разрешителни, само от брега, но без да влизат с лодки във водоемите. Нямат право да използват мрежи, динамит или химически вещества.

За риболов вътре в морето се плаща такса от 20 евро. Всеки рибар има правото да хване не повече от 5 кг риба в рамките на денонощие, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма.

До “визитката” на Скиатос се стига само по море

Камъче за спомен от „Лалария“ може да ви струва 1000 евро

На един от най-космополитните острови в Гърция – Скиатос, има плаж, който принадлежи към 50-те най-добри в света и е забранен за посетители. Всеки, който вземе дори камъче от плажа, трябва да плати глоба от 1000 евро.

Това е известният плаж “Лалария”- визитка на Скиатос и един от най-красивите в Гърция. Намира се на северното крайбрежие на острова и е достъпен само от страна на морето.

Името си дължи на снежнобелите, кръгли камъчета, които на местен диалект се наричат “лалария” и са се образували в течение на милиони години от вълните, които се разбиват с голяма сила върху белите скали.

Достъпът до него се осъществява с лодки, които са закотвени в старото пристанище на острова. Водите му са кристално чисти и наситено сини. Обикновено подобни пътувания се организират само при много добри атмосферни условия.

Всеки турист, който отнася със себе си камъчета за спомен, представлява опасност за естествената красота на плажа, поради което вече е издадена забрана за събирането им.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

ИЗВЪНРЕДНО: Инцидент с бързия влак София-Варна!

Инцидент от изминалата нощ. Бързият влак София – Варна дерайлира в района на гара Своге, съобщава NOVA, позовавайки се на информация от Националния борд за разследване на произшествия.

Инцидентът се е случил минути след полунощ. Пътници разказаха, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси. В този момент композицията се е движела бавно, защото е близост до жп гарата. Няма пострадали хора.

Според информацията, получена на мястото на инцидента, късметът е бил на страната на пътуващите, тъй като събитието се е случило близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. На пътниците са раздадени вода и вафли.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com