Свържете се с нас

България

Велико преселение у нас: Хиляди българи идват скоро в София

Published

on

Над 14 000 българи имат намерение да се преместят в София в близко бъдеще. В същото време около 11 500 души възнамеряват да напуснат столицата за същия период, което показва, че при нормални условия броят на населението на най-големия град у нас няма да се промени драстично в близките години. Това показват данни от национално представително социологическо проучване на тема „Потенциална миграция на населението в страната към София“, проведено по инициатива на Оперативна програма „Софпроект“, пише money.bg.

Условията днес обаче са всичко, но не и нормални. Данните са валидни за нагласите на населението в периода април – май 2019 година, когато е проведено изследването. Предвид мерките срещу разпространението на новия коронавирус у нас, тези данни със сигурност ще се променят. Фактори за това могат да бъдат по-значими промени в икономическия и социален живот в страната. А такива промени се наблюдават в момента – голяма част от икономиката на страната е буквално замразена, а безработицата скача със свръх заплашителен темп. Следователно ситуацията със сигурност ще повлияе върху бъдещите решения на хората, което към момента е невъзможно за предвиждане, поне не и преди края на извънредното положение.

В България – според проучването 20% от населението на страната, или около 910 хиляди души, на възраст между 16 и 65 години има намерение да промени населеното място, в което живее. В София – 13% от потенциалните мигранти, или около 120 хиляди души, планират да се преселят в София. От тях близо 9% ще бъдат от областните градове и 4% от селата.

„Практиката на демографските прогнози досега показва, че обичайно се реализират едва около 12% от заявените намерения. Това означава, че в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14 200 души“, пише в анализа. От София – същевременно обаче 11% от анкетираните столичани, или около 93 хиляди души, на възраст между 16-65 години заявяват, че планират да напуснат София и да заживеят на друго място, най-често чужбина.

„Стъпвайки отново на опита от досегашни подобни изследвания, показващи реализация на 12% от заявените намерения, социолозите изчисляват, че през следващите години около 11 500 жители на столицата може да я напуснат.“ Следователно данните за потенциалната миграция и в двете направления дават прогноза, че в близко бъдеще населението на София ще нарасне с до 3 000 души в посочената възрастова група.

При нормални условия. Как се е развивала миграцията към София досега? Над 64% от анкетираните столичани в изследването са заявили, че живеят от рождението си в населените места на Столичната община. Останалите 36% са се преселили в различни периоди от живота си. Основните причини за това са свързани със сключване на брак, съвместно съжителство, търсене на по-добри възможности за работа и образование.

Броят на мигрантите, преместили се в София от малки градове и от областни центрове, е приблизително равен – около 30%. Преселилите се от села, извън територията на Столична община, са 15%. Според данните само за последните 10 години в СО са се преселили около 30% от всички мигранти. Около 28% от всички живеят в София в период от 11 до 20 години, а делът на тези, които живеят в София над 20 години, е 42%. Профил на потенциалните заселници в София Запазват се някои водещи тенденции – София остава притегателен център за млади хора, търсещи възможности за реализация. „София привлича основно млади хора на възраст до 29 години, които не са семейни (около 70% от анкетираните).

По-малък процент (20%) попадат във възрастовата граница от 30 до 49 години. Останалите (5%) са на възраст над 50 години“, се посочва в изследването. Най-много от потенциалните преселници в София (49%) са със средно образование. Около 38% имат придобита специалност. Делът на хората с висше образование е 23%. Останали 28%, които се местят в столицата, са с по-ниско образование. По своя социален статус – към момента на провеждането на изследването 43% от мигрантите работят на постоянен или временен трудов договор, а 40% в момента учат.

Близо 11% са безработни. За 74% от потенциалните мигранти основната цел на преселването е получаването на по-високи доходи и стандарт на живот.  Профил на планиращите да напуснат столицата При потенциалната миграция на столичани се откроява главно преселването в друга държава. По това направление се очаква да се преселят 57% от потенциалните мигранти.

Към малките градове и селата в страната ще се насочат 15%, а към областните градове 7% от всички. Запазва се и друга тенденция – най-много от потенциалните емигранти от СО (46%) са млади хора на възраст от 16 до 29 години. Около 41% от потенциалните емигранти от Столична общината имат висше образование. Такъв е и делът на мигрантите със средно образование. Най-често посочваната причина за напускане на населените места в Столична община е осигуряването на по-високи доходи.

Това е основание за бъдеща миграция на близо 57% от потенциалните емигранти – толкова, колкото възнамеряват и да се преместят да живеят в чужбина. Осигуряването на по-добри битови условия е мотив на 29% от очакваните емигранти, а желанието за живот в по-добра обществена среда, осигуряването на по-добро бъдеще за децата и на работа по придобитата образователна и професионална квалификация са стимули за около 25% от тези, които възнамеряват да напуснат София. Изследването е осъществено от „Региостат“ ЕООД, а теренната работа е проведена от агенцията за маркетингови и социални изследвания „Маркет линкс“.

Продължете с четенето

България

Заразата уби здрав мъж на 34 години – спортист и непушач

Published

on

Като гръм от ясно небе дойде новината в Италия, че млад мъж на 34 години, без предишни заболявания, е станал жертва на коронавируса.

Младият Емануеле Ренци на 34 години е дал положителна проба за COVID-19. Бил е лекуван в столицата Рим, но внезапно е починал. Неговият баща твърди, че е бил напълно здрав преди това, спортист и непушач, пише „Кориере дела сера”.

Младият италианец, баща на шестгодишно дете, е бил в Барселона.

Италианските медии пишат, че болестта при него се е развила светкавично и мъжът е починал – въпреки усилията на лекарите да го спасят. Твърди се, че Емануеле не е реагирал бързо, подценявайки първоначалните симптоми.

Респираторната криза, възникнала в интензивното отделение, е била свързана с внезапното влошаване на клиничната картина на пациента заради коронавируса. Основната задача сега на медиците е да разберат каква е причината за смъртта.

Аутопсията трябва да даде много отговори за състоянието на най-младата жертва в региона на коронавируса. Неговите родители твърдят, че той е бил напълно здрав и е спортувал активно.

Съществува хипотеза, че Емануеле е починал, защото прекалено късно е бил хоспитализиран – подценени са били първите симптоми на болестта и той дори е отишъл на работа. Заради естеството на болестта, погребение няма да има.

Продължете с четенето

България

Ето какво се случи тази нощ в София след новите блокади

Published

on

Очакваният сблъсък между протестиращи и полиция тази нощ така и не се състоя.  До последния момент различни протестиращи в онлайн излъчвания предупреждаваха, че това ще стане и така нагнетяваха напрежението.

Около три часа сутринта в района на „Орлов мост“ се разнесоха викове: „Идвааат!“ Събралите се хора край палатковия лагер, блокирал района очакваха цяла вечер появата на полицията, която да разтури блокадата, както и предната сутрин.

В крайна сметка към този момент около три часа след полунощ ситуацията около „Орлов мост“ остана спокойна.  Получили сигнали, към тях се присъединиха други протестиращи, окупирали района около Министерски съвет.

Има поставени барикади от дървени палета и пейки, както и контейнери за боклук.  Във включванията си по интернет те дават противоречива информация за броя на полицаите. Някои твърдят, че са 200 души, други казват, че са около 100.

Междувременно тази вечер се появи напрежение и край Ректората.  Там се появи Велислав Минеков от „Отровното трио“, който застана пред полицаите и опита да ги предизвика, но не му се получи.

На място освен демонстрантите там има и около 50 полицаи. Около 4 часа различни протестиращи споделиха в интернет, че униформени, групирани в района на храм „Александър Невски“ са се прегрупирали и са се изтеглили към района на „Орлов мост“. Междувременно се появиха призиви който гледа техните излъчвания, да дойде на място и да се включи в протеста.

Прави впечатление, че няма място дори и за линейки, които биха могли да преминат през блокадата, това коментираха и няколко протестиращи в стриймовете си, излъчвани във Фейсбук. Около 4:20 часа появата на полицейски микробус разбуни духовете и повечето протестиращи решиха, че атаката вече е в ход. След като видяха обаче, че в него има само двама полицаи, разбраха, че това просто е дневната смяна, която охранява протеста. В 4:30 стана ясно, че около катедралата „Александър Невски“, стадион „Васил Левски“ и около Румънското посолство вече няма полицаи, което засили увереността, че тази сутрин сблъсъци няма да има.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Продължете с четенето

България

Ето как изглежда Лили Иванова на плажа – примата въведе нова мода (Снимки):

Published

on

Примата на българската популярна музика, Лили Иванова , предизвиква интерес сред милионите си фенове от няколко поколения с всяка своя поява. Тези дни гранд-дамата намери време да се наслади на морския бриз между участията си на морето.

Преди дни тя пя в едно от най-емблематичните нощни заведения в Слънчев бряг по случай 60-годишнината на курортния комплекс.

За да се полюбува на слънцето и вълните обаче, Лили останала в курорта няколко бонус дни.

Естрадната звезда нощувала в на хайлайфа ни ризорт – „Хелена Сандс“, където по нейно настояване екипът ѝ ѝ резервирал мезонет с изглед към морето, ко струва 550 лева на нощ.

Въпреки адската жега, която тези дни мъчеше родните морски курорти, тя не се изкушила да поплажува. Тъкмо обратното – грандамата на родната естрада взела крути мерки срещу слънчевите лъчи и се дегизирала с плътен анцуг от дебело трико при 30-градусова температура на въздуха.

Лили Иванова море

Неадекватната модна приумица на звездата не е нещо необичайно за нея, защото през летните месеци и в столицата тя ходи дрехи, обикновено в черно, както и с шапки с широки периферии, които да я предпазват максимално от слънцето. Това се налага поради две причини – първо, не искала да показва плътта си на дневна светлина, и второ – страдала от слънчева алергия. Макар че по време на концерти да сме свикнали да виждаме Лили с възкъси рокли и поли, тя задължително е с чорапогащник, а и личният гримьор Кирил Чалъков гримирал с фон дьо тен и пудра не само лицето, а други видими части от тялото ѝ.

Дори когато все още не изпитвала комплекси от възрастта си, Иванова не ходела на плаж. Повече от 30 години тя не била събирала тен, защото когато навършила 50, отключила остра и опасна кожна алергия. Всяко излагане на слънце ѝ коствало болезнено зачервяване и адски болки. Това я отказало завинаги от морето, макар да разполага с две летни хасиенди – една, намираща първа линия в морската ни столица Варна, и втора – в комплекса на наркобоса Евелин Банев-Брендо в Лозенец. Те обаче са необитаеми, защото Лили предпочита да стои на сянка в столичното си жилище.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

България12 часа ago

Заразата уби здрав мъж на 34 години – спортист и непушач

Като гръм от ясно небе дойде новината в Италия, че млад мъж на 34 години, без предишни заболявания, е станал...

България13 часа ago

Ето какво се случи тази нощ в София след новите блокади

Очакваният сблъсък между протестиращи и полиция тази нощ така и не се състоя.  До последния момент различни протестиращи в онлайн...

България22 часа ago

Ето как изглежда Лили Иванова на плажа – примата въведе нова мода (Снимки):

Примата на българската популярна музика, Лили Иванова , предизвиква интерес сред милионите си фенове от няколко поколения с всяка своя...

България22 часа ago

Още четирима починаха от COVID-19 у нас!

Коронавирусът взе 4 нови жертви у нас. Жена на 78 години от дом „Възраждане“, която е била лекувана в Белодробната...

Българияедин ден ago

Пловдивски екшън: Тупаници, гарнирани с… Менделсон

Уличен екшън с бухалки в центъра на Пловдив се превърна в романтично предложение за брак.  Нестандартният подход измислил младеж, за...

Българияедин ден ago

Синът ми е звънял 20 пъти на спешния телефон, никой не му е обърнал внимание!

Скандалът с починалото от коронавирус 19-годишно момче се разраства. Бащата на младежът поиска разследване на случая и обвини лекарите в...

Българияедин ден ago

Истината лъсна: Ето колко пари е прибрал провокаторът, нападнал журналисти на конференцията на ГЕРБ

Задържан е мъжът, който блъска и хвърля телефони на журналисти. Той бе заснет и да нанася удари на други присъствали...

Българияедин ден ago

Извънредно! Спряха движението по АМ „Тракия“ в двете посоки, ето какво се случва

Временно е ограничено движението в двете посоки от пътен възел „Свобода“ при Чирпан до пътен възел „Стара Загора“ на АМ „Тракия“...

Българияедин ден ago

Децата трябва да започнат училище присъствено

Ще бъдат толкова повече положителните резултати, колкото повече тестове се правят. Обикновено източникът на инфекция не се открива. Но епидемиологични...

Българияедин ден ago

Валери Симеонов: Протестите сериозно нарушават закона вече 30 дни

Въпросът с премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната беше подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък. Това...

Българияедин ден ago

Спипаха Мая Манолова да докладва лично на Румен Радев за блокадите в София. “Ало, г-н президент!” (ВИДЕО)

Провалената кандидат-кметица на София и бивш омбудсман Мая Манолова се разкри на кого докладва директно за уличните метежи срещу властта,...

Българияедин ден ago

ИЗВЪНРЕДНО Призиви за кръв и нападения над полицаи в групата на Васил Божков! (СНИМКА)

Шокиращи призиви за кръв и нападения над политици и полицаи се разпространяват в групата на обвиняемия олигарх Васил Божков. Симпатизанти...

Българияедин ден ago

България счупи нов черен рекорд с много жертви и заразени от Ковид-19

297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 6433 PCR теста. Това...

България2 дни ago

Лисича напаст в Силистренско: От къща на къща, кокошките – кът!

Лисици нападат села в Силистренско и дори ловците не могат да се справят с дивите животни. Лисичите набези са белязали...

България2 дни ago

Добрина! Мъж спря на магистрала да помогне, измина над 40 км без да се замисли!

Понякога един жест, който не ви коства много усилия, може да „спаси“ нечий ден. Такава е и историята на Флора...

България2 дни ago

ИЗВЪНРЕДНО: Арестуваха Арман Бабикян след акцията срещу незаконните катуни в София

Бащата на фалшивите новини Арман Бабикян е задържан след акцията на МВР срещу незаконните палатки в центъра на София, предава...

България2 дни ago

Извънредно: Спецакция на полицията разчисти блокадите на протестиращите в София СНИМКИ

Малко след 4:00 часа тази сутрин започна специализирана полицейска акция, с която органите на реда вдигнаха блокадите в София, вижда...

България2 дни ago

Доц. Кунчев предупреди за опасна К-19 шашма

При извършена проверка е било установено, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с претенции за...

България2 дни ago

Валери Симеонов разкри съдбата на кабинета „Борисов 3“ и обвини президента в опит за преврат

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов разкри пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов какво ще се случи оттук нататък с управляващата...

България2 дни ago

Жестоко убийство на 19-годишна родилка, от която са изрязали бебето –

Властите в САЩ разследват зловещо убийство. 19-годишно момиче, бременно в деветия месец, е било намерено мъртво в контейнер. Бебето е...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com