Свържете се с нас

България

Велико преселение у нас: Хиляди българи идват скоро в София

Published

on

Над 14 000 българи имат намерение да се преместят в София в близко бъдеще. В същото време около 11 500 души възнамеряват да напуснат столицата за същия период, което показва, че при нормални условия броят на населението на най-големия град у нас няма да се промени драстично в близките години. Това показват данни от национално представително социологическо проучване на тема „Потенциална миграция на населението в страната към София“, проведено по инициатива на Оперативна програма „Софпроект“, пише money.bg.

Условията днес обаче са всичко, но не и нормални. Данните са валидни за нагласите на населението в периода април – май 2019 година, когато е проведено изследването. Предвид мерките срещу разпространението на новия коронавирус у нас, тези данни със сигурност ще се променят. Фактори за това могат да бъдат по-значими промени в икономическия и социален живот в страната. А такива промени се наблюдават в момента – голяма част от икономиката на страната е буквално замразена, а безработицата скача със свръх заплашителен темп. Следователно ситуацията със сигурност ще повлияе върху бъдещите решения на хората, което към момента е невъзможно за предвиждане, поне не и преди края на извънредното положение.

В България – според проучването 20% от населението на страната, или около 910 хиляди души, на възраст между 16 и 65 години има намерение да промени населеното място, в което живее. В София – 13% от потенциалните мигранти, или около 120 хиляди души, планират да се преселят в София. От тях близо 9% ще бъдат от областните градове и 4% от селата.

„Практиката на демографските прогнози досега показва, че обичайно се реализират едва около 12% от заявените намерения. Това означава, че в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14 200 души“, пише в анализа. От София – същевременно обаче 11% от анкетираните столичани, или около 93 хиляди души, на възраст между 16-65 години заявяват, че планират да напуснат София и да заживеят на друго място, най-често чужбина.

„Стъпвайки отново на опита от досегашни подобни изследвания, показващи реализация на 12% от заявените намерения, социолозите изчисляват, че през следващите години около 11 500 жители на столицата може да я напуснат.“ Следователно данните за потенциалната миграция и в двете направления дават прогноза, че в близко бъдеще населението на София ще нарасне с до 3 000 души в посочената възрастова група.

При нормални условия. Как се е развивала миграцията към София досега? Над 64% от анкетираните столичани в изследването са заявили, че живеят от рождението си в населените места на Столичната община. Останалите 36% са се преселили в различни периоди от живота си. Основните причини за това са свързани със сключване на брак, съвместно съжителство, търсене на по-добри възможности за работа и образование.

Броят на мигрантите, преместили се в София от малки градове и от областни центрове, е приблизително равен – около 30%. Преселилите се от села, извън територията на Столична община, са 15%. Според данните само за последните 10 години в СО са се преселили около 30% от всички мигранти. Около 28% от всички живеят в София в период от 11 до 20 години, а делът на тези, които живеят в София над 20 години, е 42%. Профил на потенциалните заселници в София Запазват се някои водещи тенденции – София остава притегателен център за млади хора, търсещи възможности за реализация. „София привлича основно млади хора на възраст до 29 години, които не са семейни (около 70% от анкетираните).

По-малък процент (20%) попадат във възрастовата граница от 30 до 49 години. Останалите (5%) са на възраст над 50 години“, се посочва в изследването. Най-много от потенциалните преселници в София (49%) са със средно образование. Около 38% имат придобита специалност. Делът на хората с висше образование е 23%. Останали 28%, които се местят в столицата, са с по-ниско образование. По своя социален статус – към момента на провеждането на изследването 43% от мигрантите работят на постоянен или временен трудов договор, а 40% в момента учат.

Близо 11% са безработни. За 74% от потенциалните мигранти основната цел на преселването е получаването на по-високи доходи и стандарт на живот.  Профил на планиращите да напуснат столицата При потенциалната миграция на столичани се откроява главно преселването в друга държава. По това направление се очаква да се преселят 57% от потенциалните мигранти.

Към малките градове и селата в страната ще се насочат 15%, а към областните градове 7% от всички. Запазва се и друга тенденция – най-много от потенциалните емигранти от СО (46%) са млади хора на възраст от 16 до 29 години. Около 41% от потенциалните емигранти от Столична общината имат висше образование. Такъв е и делът на мигрантите със средно образование. Най-често посочваната причина за напускане на населените места в Столична община е осигуряването на по-високи доходи.

Това е основание за бъдеща миграция на близо 57% от потенциалните емигранти – толкова, колкото възнамеряват и да се преместят да живеят в чужбина. Осигуряването на по-добри битови условия е мотив на 29% от очакваните емигранти, а желанието за живот в по-добра обществена среда, осигуряването на по-добро бъдеще за децата и на работа по придобитата образователна и професионална квалификация са стимули за около 25% от тези, които възнамеряват да напуснат София. Изследването е осъществено от „Региостат“ ЕООД, а теренната работа е проведена от агенцията за маркетингови и социални изследвания „Маркет линкс“.

Продължете с четенето

България

Цяла България говори за бележката, която се появи на автомобил СНИМКА

Published

on

Бележка с шокиращо послание се появи върху автомобил. Не е ясно в кой град точно се развива действието, но надписът успя да шашне водещите на „Здравей, България” Лора Инджова и Кузман Илиев.

Двамата получиха кадъра в рубриката „Моята новина” и останаха слисани. Бележката е поставена на задното стъкло на видимо ударен сив автомобил, а явно посланието е предназначено към извършителя на деянието, който е неизвестен дори за собственика на превозното средство.

„Благодаря, че ми блъсна колата и избяга! Бъди здрав! #ОстаниСиВкъщи”.

Продължете с четенето

България

БАБХ унищожава 5 тона домати от Турция!

Published

on

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона домати със страна на произход Турция.

Цялото количество е въбранено, не е допуснато търгуването му в България и е насочено за унищожаване.

Пробата за лабораторно изпитване е взета на граничен пункт „Капитан Андреево” в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди.

Продължете с четенето

България

От МОН оповестиха извънредна новина за ваканцията на всички ученици

Published

on

Пролетната ваканция за учениците отпада и тази година ще се сведе само до великденските празници от 17 до 20 април. Това е окончателното решение на МОН, оформено със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев от днес, която вече е разпратена до училищата, предава Марица.

С нея се променя продължителността на предварително планираната пролетна ваканция, която по график трябваше да е от 11 до 20 април – тоест трябваше да започне от понеделник идната седмица и да прелее в почивните дни за Великден. Сега първите 4 дни от нея стават учебни.

Мотивът в заповедта е неотложната необходимост да се компенсират пропуснато учебно съдържание и занимания на учениците, до което се е стигнало поради прекъсване на учебния процес заради ограничителни мерки срещу разпространението на грип и на коронавируса.

Преди официалната заповед се спрягаха варианти великденската ваканция да не се отнема за всички, а да има гъвкав подход – училища, които по-трудно са преминали към дистанционно обучение, да наваксват, а за останалите да има леки занимания по изкуства, музика, занимания по интереси.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

България2 месеца ago

Цяла България говори за бележката, която се появи на автомобил СНИМКА

Бележка с шокиращо послание се появи върху автомобил. Не е ясно в кой град точно се развива действието, но надписът...

България2 месеца ago

БАБХ унищожава 5 тона домати от Турция!

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона домати...

България2 месеца ago

От МОН оповестиха извънредна новина за ваканцията на всички ученици

Пролетната ваканция за учениците отпада и тази година ще се сведе само до великденските празници от 17 до 20 април....

България2 месеца ago

Дъщерята на самоубилия се лекар от Лом с разтърсваща изповед

Дъщерята на самоубилия се в понеделник д-р Генади Влашки от Лом публикува емоционално обръщение във фейсбук, с което разплака стотици...

България2 месеца ago

Велико преселение у нас: Хиляди българи идват скоро в София

Над 14 000 българи имат намерение да се преместят в София в близко бъдеще. В същото време около 11 500...

България2 месеца ago

Български топ вирусолог разтърси Facebook с „последния си пост“ за COVID-19

Професор Христо Тасков – син на един от основателите на Инфекциозната болница в Пловдив и буквално израснал с инфекциите и епидемиите,...

България2 месеца ago

Светът е в ужас! Нов черен рекорд с жертвите от COVID-19, ето къде е най-страшно СНИМКА

Великобритания отчете рекордните 938 нови смъртни случаи от COVID-19 в ежедневната си актуализация, 152 повече от предишния най-висок брой жертви....

България2 месеца ago

Страшна прогноза на световни учени: Невиждан мор от COVID-19 през идната седмица

Очаква се през следващата седмица броят на смъртните случаи при хората с коронавирус да нарасне с поне 5 хил. във...

България2 месеца ago

Извънредно! Борис Джонсън с коронавирус ВИДЕО

Британският премиер Борис Джонсън е дал положителен тест за коронавирус, предаде Би Би Си. В официално съобщение на правителството на...

България2 месеца ago

Ген. Мутафчийски: Има нови 33 заразени с коронавирус, ето къде са най-много

Шефът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски даде нова информация за заразените с коронавирус у нас...

България2 месеца ago

Арестуваха Владимир Каролев!

Икономистът Владимир Каролев е арестуван. Това написа самият той във Фейсбук. „Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от...

България2 месеца ago

Тираджии закъсаха в снега, а трябваше да са под карантина!

Четири тира закъсаха на подбалканския път София-Бургас в района на Долно Камарци. Причината е непочистеното шосе. Обилният сняг бързо е...

България2 месеца ago

Кашлях месеци наред, докато не ме чу една приятелка- лекарка и не ми даде тази бабина рецепта. Спрях точно за няколко дни

Настъпва време от годината, в което почти всички ставаме по-податливи на бронхит и кашлица , които са резултат от бактериални и вирусни...

България2 месеца ago

Хазартът – стока от първа необходимост? Да не би да продават дезинфектанти, или може би маски в тотото?

Еха, голям кеф – натрупванията в различните игри на „Спорт Тото“ за четвъртък са стигнали 9 и половина милиона лева....

България2 месеца ago

Милен Велчев: Държавата да започва да харчи резерва!

„Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на изчерпването на фискалния резерв, но да е готова...

България2 месеца ago

Болни доживот: Установиха последствията на коронавируса върху оздравели пациенти

Задух при бърз ход или качване по стълбите, отслабване на функцията на белите дробове с 20-30% – такива са последствията...

България2 месеца ago

Миризмата на изпуснати газове може да спаси живота ви –

Учените твърдят, че миризмата на изпуснатите газове може да предотврати рака сред други сериозни заболявания. Не, не се шегувам. Миризмата...

България2 месеца ago

Галена се развежда с Галин!? Певицата не се е прибирала с дни в дома си!

Светските клюкари винаги са смятали, че фолк певицата Галена е сред малкото звезди от лекия жанр, които имат стабилни семейства....

България2 месеца ago

Борисов призна най-голямата си болка и начерта зловещ сценарий за пандемията

„Я си представете коронавирусът да е след Орешарски с 3 млрд дефицит. Сега ми викат, че има резерв и да...

България2 месеца ago

Сблъсъци в Германия! Не искат повече българи и румънци

Заради проблемите с новозаселилите се стотици хора от България и Румъния, в германския град Хорн-Бад Майнберг се проведоха демонстрация и...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com