Свържете се с нас

България

Вдигат пенсиите със задна дата за тези професии

Булфото

Всеки учител или непедагогически специалист, който е  бил в трудово правоотношение към 1 януари 2023 г., независимо от това, че към  1 август 2023 г. е бил вече с прекратено трудово правоотношение, има право да потърси изплащане на полагащото му се увеличение на основание  Анекс № Д01-192/10.08.2023 г. към Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование от 06.12.2022 г.  първо от директорите на училищата по доброволен път, а след това, ако получи отказ – по съдебен ред в рамките на 3-годишната давност.

Увеличението по анекса се отнася за трудовото възнаграждение, получавано от 1 януари 2023 г. до датата на прекратяване на трудовото правоотношение, пише Паритени.бг.

Това се казва в становище на КНСБ на въпроса дължи ли се увеличен размер на трудовите възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които са с прекратени трудови договори към сключване на Анекс № Д01-192/10.08.2023 г. към Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование от 06.12.2022 г.

Анексът предвижда увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с 15% и на непедагогическия персонал – съобразно с увеличението на минималната работна заплата за страната и договореностите в чл.28 на КТ.

Според КНСБ анексът към Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование от 6.12.2022 г. , с който е уговорено обратно действие на клаузите на колективния трудов договор предвиждащ увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с 15% и на непедагогическия персонал има обратна сила.

Кодексът на труда точно и ясно урежда момента, в който влиза в сила и действа колективният трудов договор. Текстът на чл. 54, ал. 1 КТ регламентира, че колективният трудов договор влиза в сила от деня на сключването му, доколкото в него не е уговорено друго. Правилото е, че клаузите на колективния трудов договор действат занапред, за в бъдеще, но страните по договора може да уговорят друго. Под „друго“ законът има предвид друг момент, друга дата, различна от датата на сключването/ подписването му, от която ще влезе в сила. И обикновено тази друга дата е „задна дата“, т.е. отпреди подписването на анекса. Той е неразделна част от подписания ОКТД от 06.12.2022 г., допълват от синдиката.

Те обръщат специално внимание, че в чл. 27, ал. 1 и ал. 2 на анекса изрично е записано, че страните по ОКТД се договарят за съответно увеличение на заплатите на педагогическите специалисти и на непедагогическия персонал, считано от 01.01.2023. Именно датата 01.01.2023 г. е „другото“, което са договорили страните в Анекса към ОКТД.

КНСБ припомня, че в брой 75 на ДВ от 01.09.2023 г. е публикувана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда. В §2 на изменящата наредба се съдържат промени в Приложение №3 относно минималните размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти. Съгласно §3, който е заключителна разпоредба на наредбата, изменяща Наредба № 4, наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, с изключение на § 2, който влиза в сила от 1 януари 2023 г.  По този начин наредбата, изменяща Наредба № 4, също придава обратна сила, обратно действие на увеличението на работните заплати, освен цитирания по-горе анекс.

Конфедерацията намира за несъстоятелни възраженията на директори на училища, според които учителите трябва да бъдат в трудови правоотношения с училищата към 10.08.2023, т.е. към датата на подписването на анекса, а не към датата, цитирана в анекса и в изменената Наредба № 4 – 01.01.2023 г. Възможно е това тяхно поведение да е резултат от незнание, некомпетентност и т.н. относно особеностите на действие на КТД в случай на обратна сила, но ние не бихме могли да допуснем ощетяване на нашите синдикални членове.

Пенсионирани учители не са получили увеличените със задна дата заплати

КНСБ подчертава, че поради обратното действие на клаузите и разпоредбите, касаещи увеличението на работните заплати на педагогическия и непедагогическия персонал в анекса и в Наредба № 4, всички учители и непедагогически специалисти в системата на предучилищното и училищното образование, които членуват в Синдиката на българските учители, които са с прекратени трудови правоотношения към момента на сключване на анекса, но са били в трудово правоотношение със съответната образователна институция към 01.01.2023 г. до датата на  прекратяване на трудовото си правоотношение, независимо от причината за прекратяването, имат право на договорения увеличен размер на възнаграждението.

Конфедерацията уточнява, че увеличеният размер на възнаграждението се дължи за периода от 01.01.2023 г., (началният момент) до датата на прекратяване на трудовия договор на служителя (крайният момент). Именно за този период всеки учител/непедагогически специалист – член на СБУ, има право да потърси доброволно изплащане на увеличения размер на трудовото си възнаграждение от образователната институция, в която е работил. Ако доброволното изплащане му бъде отказано, същият има право по съдебен ред в рамките на давност от  3 години, съгласно чл. 358, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда, да търси неизплатеното си трудово възнаграждение в договорения увеличен размер.

КНСБ съветва всеки учител, съответно непедагогически специалист, членуващ в СБУ, да се запознае със становището на Синдиката на българските учители.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

ПОКЛОН! ПОЧИНА ГОЛЯМА АКТРИСА!

Почина актрисата Шанън Дохърти, съобщи списание „Пипъл“. Тя си е отишла на 53 г., след битка с рака.

През февруари 2020 г. звездата от „Бевърли Хилс 90210“ призна, че се бори с раково заболяване, което дотогава пазела в тайна. За първи път Шанън е диагностицирана с рак на гърдата през 2015 г. Тя влиза в ремисия през 2017 година. Но заболяването се е завърнало през 2020-а … и този път било още по-агресивно. Тогава актрисата заяви, че е диагностицирана с рак в четвърти (последен) стадий, предаде Нова тв.

През ноември 2023 г. стана ясно, че болестта вече се е разпространила в костите ѝ, а самата Дохърти казваше, че не се предава.

Още скръбни вести:

Известният фитнес водещ Ричард Симънс почина на 76-годшна възраст.

Симънс е открит мъртъв в дома си в Холивуд Хилс, Лос Анджелис, Калифорния, пише Sky News.

Той почина в събота – ден след 76-ия си рожден ден, като вероятна причина е естествена смърт.

В петък Симънс сподели съобщение в социалните мрежи, в което благодари на феновете си за пожеланията за рождния му ден: „Благодаря ви… Никога през живота си не съм получавал толкова много съобщения за рождения ми ден! Седя тук и пиша имейли. Желая ви най-прекрасния остатък от вашия петък. , Ричард.“

Симънс беше фитнес инструктор и мотиватор повече от 40 години, преди да напусне общественото внимание.

По-рано тази година той разкри, че е бил диагностициран с рак на кожата, с поредица от публикации в социалните медии.

Известен със своя ентусиазъм и хумор, Симънс беше един от пионерите в света на фитнеса. Той участва в 65 фитнес видеоклипа, от които са продадени на повече от 20 милиона копия.

Инструкторът също така имаше собствено телевизионно шоу, „Шоуто на Ричард Симънс“, което продължи четири години и получи няколко награди Еми.

През цялата си кариера той беше критик на модните диети и наблягаше на плановете за здравословно хранене и упражнения.

По-рано тази година Симънс се обяви против създаването на биографичен филм за живота му с участието на актьора и комик Поли Шор.

„Току-що получих съобщение като всички останали, че красивият Ричард Симънс е починал. Надявам се, че е в мир горе на небето“, написа Шор в X. „Ти си единствен по рода си, Ричард. Невероятен живот. Невероятна история. Счупиха делфинските гащи, когато те направиха. Почивай в мир, приятелю. Почивай в мир.“

Скръбна вест покуси българския спорт! Олимпийският вицешампион по джудо от Игрите в Москва през 1980 година Димитър Запрянов си отиде от този свят на 64-годишна възраст. Най-титулуваният състезател в историята на родното джудо почина след дълго боледуване.

Запрянов два пъти участва на най-престижния спортен форум на планетата, а в Сеул 88 остава на крачка от подиума – пети. Трети е в света от първенството в Сеул, но през 1985-а, носител е на три медала от Европейски първенства в тежка категория.

Дните до Париж

През 1984-а пък печели сребро от турнира „Дружба“, който заменя олимпийските игри. Четири пъти триумфира на турнира „Освобождение“. През 2001 година е обявен за най-добрия джудист у нас за изминалото столетие от родната федерация. Датата и мястото на поклонението ще бъдат обявени допълнително.

---

България

Дебора Михайлова се съблече по бански (Нарязаната девойка не се притеснява от белезите по тялото)

Малтретираната преди време девойка се върна към нормалния живот, видя клюки.нет. Дебора завърши успешно средното си образование и стана абитуриентка. След края на училището момичето започна и работа. Както стана ясно в козметично студио в родния с град Стара Загора. Където ще слага мигли на клиентките си.

original

Но в разгара на жегите Дебора Михайлова е намерила време и да отскочи до морето. Това се вижда от нейни постове в Инстаграм. Където тя позира смело по бански. Хубавото момиче не се притеснява да покаже на плажуващите белезите по тялото си, които все още си личат. И няма как да е иначе, тъй като 400 медицински шева, които й направиха по тялото няма как да изчезнат яко дим, а са си там.

original

Има белези  както по целите си крака, а даже и по гърдите. Малтретираното преди време момиче не издава  къде прекарва лятната си почивка. Но най-вероятно е на някоя българска дестинация по нашето Черно море.

„Морето и щастието съществуват”, написа стаарозкорката в Инстаграм. А почитателите я хвалят за смелостта да се покаже и са категорични, че изглежда наистина отлично.

---

България

Извънредно: Огромна трагедия потресе България

Култовият крими герой Деян Иванов, по-известен като Китаеца е издъхнал от свръхдоза в „Реанимация“ на УМБАЛ-Бургас. Това съобщи EraNova.

Той е бил арестуван снощи около 3:00 часа при акция на полицията, но за да скрие следите си, преди ченгетата да нахлуят в дома му, глътнал пакет с около 20 грама пико и именно заради това бил откаран по спешност към УМБАЛ-Бургас, където въпреки лекарските усилия, е починал.

В дома му, в квартал „Меден рудник“ униформените откриха 2 килограма трева, около 300 грама кокаин и 300-400 хапчета.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com