Connect with us

България

Британец дойде с приятелката си на Слънчака, живя като цар и се опита да накара България да му плати масрафа, но му се случи случка (СНИМКИ)

Бртитански турист се опита да вземе 2500 паунда обезщетение с фалшива история за стомашно разстройство, получено в България. Измамата обаче лъсна покрай снимки във Фейсбук, на които младият мъж си хапва и пийва на корем, а не е болен, както твърди. Тенекеджията Том Оуки и приятелката му Клеър Фърси летували през юли 2015 г. в петзвездния хотел „Хелена парк“ в Слънчев бряг, съобщава „Дейли мейл“, цитиран от „Телеграф“.

Всичко било на ниво, но в един момент туристът получил жестоко стомашно разстройство. То било толкова тежко, че на практика провалило ваканцията му. Вместо да се пече на черноморския плаж и да се забавлява по заведенията, човекът прекарал почивката си в тоалетната. 30-годишният британец уточнява в жалбата си, че заради лошата храна и ниска хигиена в курорта е получил диария и коремни спазми, заради които на практика не е успял да напусне стаята си в продължение на цели два дни.

Заради преживения ужас той поискал обезщетение от своя туроператор Tui в размер на 2500 лири. Цялата му история обаче рухнала, след като адвокатите на ответната страна открили доказателства във фейсбук прифила на мнимия болен. На датата, на която Оуки твърди, че се е почувствал много зле, издайнически снимки показват как той надига коктейли и си похапва на корем в ресторант в компанията на гаджето си.

Статусите в социалната мрежа на двойката също са показателни. В тях и двамата се хвалят, че са прекарали незабравими две седмици в България, които им доставили голямо удоволствие. Оуки казва още, че заради ситуацията е трябвало да отложи вече платена разходка с лодка. Във фейсбук профила му обаче се мъдри щастливо фото, на което той и 31-годишната му приятелка се любуват на закеза с бутилка шампанско в ръце. След като научава за измамата, съдия Джон Джоузефс не само че прекратява делото, но и дава случая на полицията.

Властите сега ще трябва да проучат дали лъжливото внимание на туриста представлява престъпление. Освен това Том Оуки ще трябва да заплати на туроператора Tui съдебните разходи по делото в размер на 9 хиляди паунда. „Надяваме се, че случаят ще изпрати послание към всеки, който възнамерява да подава измамни жалби за болест“, коментира Андрю Флинтън, директор на туроператора Tui, явяващ се страна по делото.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com