Connect with us

България

Богат пловдивчанин хока онкоболната си жена, че е боклук и развалина, друг пребива бременната си съпруга

Published

on

Пловдивчанин пребивал жестоко бременната си съпруга от години. Тя се опитвала да го напусне, но поради финансови причини се връщала обратно в дома на насилника. При друг случай висшист на добра длъжност и висока заплата пребивал онкоболната си половинка, като я обиждал, че е боклук, развалина и не ставала за нищо. И в двата случая мъжете били много ревниви към половинките си. Ревността е и основната причина за убийствата на жени у нас, подчертаха на пресконференция Рада Еленкова – Рашева и Любомира Цъцарова от фондация „Джендър алтернативи в рамките на финала на проекта „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места”, предаде в. Монитор.

След часове ще се разбере какво ще се случи с домашните насилници

Те уточниха, че през 2017 г. 29 са били убитите жени у нас. 23 от тях са погубени от бивш или настоящ партньор, като пет от жените са можели да бъдат спасени, защото са подавали жалби в полицията срещу насилника си. Данните на фондацията за тази година сочат, че до момента 25 жени са били убити от партньорите си, което прави по една жена на всеки две седмици. В случая с пребиваната бременна, тя търсела изход да се спаси, но не намерила начин да издържа на свободен наем себе си и двете си деца с ниските си доходи и в крайна сметка се принудила да се върне при насилника си. Жертвата била израснала в дом за деца без родители и нямала близки, на които да разчита. Насилието в техния дом започнало около година след сватбата пред очите на свекървата. В момента съпрузите имат две деца – момченце на 10г. и момиченце на 2г. и половина.

„Била е възпирана да ходи на работа. Била е възпирана да се среща с приятели и да излиза като цяло. След раждането на първото дете нещата се укротили, но не съвсем. Насилникът употребявал доста често алкохол, след което ставал още по-агресивен. Побоищата са били ежедневни”, разказа Любомира Цъцарова.

Мъжът обикновено се прибирал пиян в малките часове след купони с приятели. Събуждал съпругата си и започвал да я удря без обяснения.

„Като се е случвало да има и ритници в главата или главата й била блъскана в стената”, описа Цъцарова.

Когато жената забременяла с второто им дете, мъжът продължил да я тормози психически и да я бие.

„Дори когато е била бременна я е биел. Когато е родила, той не е отишъл в родилното. Не се е интересувал нито от нея, нито от детето. Но тъй като това момиче няма никакви близки и роднини, се принудила да се върне там, където е той, където е нейното семейство”, разбрали във фондацията.

Когато второто дете било прието в яслена група, жената си намерила работа, тъй като мъжът й насилник отказвал да издържа семейството си. Когато обаче тя започнала да работи, побоищата продължили с нова сила, тъй като биячът не й давал да излиза от вкъщи. Настаняването й в кризисен център можело да бъде само за 6 месеца и тя отново решила да се примири с побоищата, като се върне обратно вкъщи.При друг случай от практиката на фондацията обаче жената решила да се разведе с мъжа си насилник. И тя, и той, били висшисти и имали добри заплати.

Жертвата имала онкозаболяване, което не възпряло насилника и побоищата продължили. Мъжът е бил болестно ревнив и следял в колко часа жената излиза и се връща от работа.

„Закъснението от 5 минути й коства токат в главата, ритник в корема или опрян в гърлото нож. Имат момче на 13 години, което е непряк свидетел и абсолютно засегнат от случващото се. Нещата се обострили и тя потърси помощ от нас след като й открили заболяването и претърпяла операция”, разказаха още дамите от фондация „Джендър алтернативи”.

В този момент мъжът й казал: „Ти не ставаш за нищо. Ти си развалина, пълен боклук си”. Насилието продължило и след изписването й от болницата, като докато тя лежала там, биячът отказвал да я посещава. Онкоболната жена решила да се разведе, за да успее да се излекува и да продължи живота си без болка.

Източник: www.blitz.bg

Continue Reading

Made in BG

Лична драма! Мъките на дядо Иван от Петричко: Тъжно ми е. С пенсия от 103лв. с 43г трудов стаж, за другите има бюджет, а за мен няма

Published

on

Дълбока е темата за пенсионерите и живота им в България.

Много се е говорело за това, много са коментирали, но малко са тези, които са действали. Ние няма да преповтаряме неща, които всички знаят.

Ние искаме да покажем нагледно още един пример за българин, отблъснат от крилото на държавата ни. Защото за тези неща трябва да се говори!

Иван Андреев е на скромните 84г, живее в петричко но за възрастта си е изключително горд и интелигентен човек, с дълъг живот зад гърба си, дългогодишна учителска кариера и спечелил уважението на немалко хора. Въпреки добротата в сърцето си и чистотата в очите си, съдбата на дядо Иван в действителност е доста тъжна и нечестна. Той живее със сестра си, която е по-голяма от него, болна е и е на легло. Тъй като е неподвижна, дядо Иван сам се грижи за нея, готви, прави всичко и споделя, че се справя.

Животът му не е лек и доказателство за това е пожарът на къщата му, в която живее със сестра си.

Казва, че пожарът е предизвикан от запалването на електромера на къщата. С нищожната пенсия, която получава след 43г. трудов стаж, която държавата ни е решила, че е заслужил, той не може да си позволи ремонт на покрива. С надеждата, че държавата ще му помогне, той решава да почука на вратата на общината.

След десетки посещения в общината в рамките на около 10 месеца, дядо Иван получава парична помощ срещу подпис. Разочарованието и обидата идват след като вижда, че помощта, която получава е само 100лв.

Пари, които в днешно време са нищо, а какво остава да ремонтираш изгорял покрив. Дядо Иван споделя: „Тъжно ми е. С пенсия от 103лв., която сега е три пъти повече , с 43г трудов стаж, за другите има бюджет, а за мен няма.“ Казва, че за 43г. да получи социална помощ в размер на 100лв е обидно и не може да приеме тези пари.

И стотинка не е изхарчил от държавните пари, пази ги и иска да ги върне. Не се оплаква от живота си и най-важното не се отказва. Въпреки всичко, дядо Иван е скромен човек, не комуникира особено с други хора, но винаги поздравява и му става драго, когато го спрат да го попитат как е.

С много труд дядо Иван успява да плати за ремонта на покрива, плащал е надник на работници в продължение на 10 дни и въпреки това с непоколебимият си дух успява да остане на крака. И щом на управниците ни им се свидят държавните пари и отказват да помогнат на човек в нужда, то винаги ще се намери някоя добра душа, готова да помогне с колкото може.

Дядо Иван казва, че не иска да проси, но е много благодарен, когато някой му помогне безкористно. Със сълзи на очи споделя за хората, които са решили да му окажат финансова подкрепа и изразява безкрайната си благодарност към тях. Защо напълно непознати без да очакват нищо в замяна те виждат по телевизията, прочитат историята ти и със свито сърце и разочарование от света в който живеят отделят от личните си средства, за да те зарадват и да ти покажат, че доброто все още съществува?

Къде е държавата, която уж трябва да помага на хората, които дълги години са служили за благото и? Къде е държавта за дядо Иван, който е дал живота си, за да бъде един добър пример и едно добро начало на немалко младежи?

 

Continue Reading

България

Ученичка от английската гимназия почина мистериозно в час

Published

on

До трагедията се е стигнало, след като на момичето му прилошало по време на час, пояснява БНР.

Ученичка от английската гимназия в Бургас е починала в клас.

До трагедията се е стигнало, след като на момичето му прилошало по време на час, пояснява БНР.

На детето му е прилошало в класната стая. Намесило се е медицинско лице и се е свестило. След това обаче, въпреки намесата и на повикания екип от „Бърза помощ“, момичето отново е загубило съзнание, поясниха от ръководството на учебното заведение.

На място е бил повикан и реанимационен екип, който се е намесил, но момичето е починало. Трагедията е голяма, коментираха още от училището.

Съучениците на момичето са в шок, а учебните занятия са прекъснати.

Continue Reading

България

Ванга предрече голямо богатство за тези 5 зодии в следващите 5 години

Published

on

На Ванга се приписват какви ли не пророчества – кои от тях са верни и кои плод на въображението на търсачите на сензации, понякога е трудно да различим. И макар петричката пророчица отдавна вече да не е сред живите, нейните предсказания и съвети продължават да бъдат актуални.

Не подминават, разбира се, и зодиакалните знаци. Според определени слухове, пророчицата определя 5 зодиакални знака като най-големите късметлии в зодиака . Нека видим кои знаци ще се радват на богатство и късмет през следващите 5 години:

Овен

Овните са силни лидери, самоуверени и целеустремени. Тяхната упоритост, съчетана с малко късмет, ще им донесе невиждани, но и заслужени успехи. Те работят и се трудят неуморно, за да достигнат мечтаните върхове. Ще имат успехи както в професионален план, така и в семеен – очаква ги ново попълнение в семейството. Инвестирайте смело или създадете собствен бизнес, идните години са благоприятни за такива дейности.

Близнаци

Късметът на Близнаците ще е съсредоточен най-вече в професионален план, като се очаква покачване в кариерната стълбица. Увеличението на доходите ви е неизбежно, така че се възползвайте от това и осъществете мечтите си. Бъдете решителни и не бездействайте, ами работете и инвестирайте, погрижете се за бъдещето си. Успехът ще ви срещне и в любовта – ако сте необвързани ще срещнете подходящ партньор, а ако сте във връзка не е изключено сватба или ново попълнение в семейството.

Скорпион

Представителите на този знак ще се радват на спокойствие. Ако имат натрупани задължения ще успеят да ги изчистят, а в допълнение дори ще успеят да създадат собствен бизнес. Пред вас, Скорпиони, се откриват много възможности и ви съветваме да се възползвате от всяка една. Ванга смята Скорпионите за знак на богатството. Всичко това обаче няма да ви се даде „на поднос“ – трябва да се трудите и да заслужите успехите си, като късметът след това ще се разпространи във всички аспекти от живота ви.

Лъв

Лъвовете също ще се радват на късмет и успехи, като Ванга за тях предрича, че ще открият най-голямото си щастие. По пътя ви няма да се изпречват много предизвикателства и проблеми, така че ще можете спокойно да осъществите всичките си планове. Очаква се да имате много късмет в създаването на собствен бизнес – не се колебайте, а действайте!

Водолей

Водолеите ще имат късмет в личен план – ако са необвързани ги очаква истинска и луда любов, а за обвързаните – семейно щастие и разрастване на бизнеса. Следвайте интуицията си, няма да ви предаде и ще достигате нови върхове. Рискувайте, но не летете в облаците, а гледайте реално на живота, за да не влошите финансовото си състояние.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com