Connect with us

България

Богат пловдивчанин хока онкоболната си жена, че е боклук и развалина, друг пребива бременната си съпруга

Пловдивчанин пребивал жестоко бременната си съпруга от години. Тя се опитвала да го напусне, но поради финансови причини се връщала обратно в дома на насилника. При друг случай висшист на добра длъжност и висока заплата пребивал онкоболната си половинка, като я обиждал, че е боклук, развалина и не ставала за нищо. И в двата случая мъжете били много ревниви към половинките си. Ревността е и основната причина за убийствата на жени у нас, подчертаха на пресконференция Рада Еленкова – Рашева и Любомира Цъцарова от фондация „Джендър алтернативи в рамките на финала на проекта „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места”, предаде в. Монитор.

След часове ще се разбере какво ще се случи с домашните насилници

Те уточниха, че през 2017 г. 29 са били убитите жени у нас. 23 от тях са погубени от бивш или настоящ партньор, като пет от жените са можели да бъдат спасени, защото са подавали жалби в полицията срещу насилника си. Данните на фондацията за тази година сочат, че до момента 25 жени са били убити от партньорите си, което прави по една жена на всеки две седмици. В случая с пребиваната бременна, тя търсела изход да се спаси, но не намерила начин да издържа на свободен наем себе си и двете си деца с ниските си доходи и в крайна сметка се принудила да се върне при насилника си. Жертвата била израснала в дом за деца без родители и нямала близки, на които да разчита. Насилието в техния дом започнало около година след сватбата пред очите на свекървата. В момента съпрузите имат две деца – момченце на 10г. и момиченце на 2г. и половина.

„Била е възпирана да ходи на работа. Била е възпирана да се среща с приятели и да излиза като цяло. След раждането на първото дете нещата се укротили, но не съвсем. Насилникът употребявал доста често алкохол, след което ставал още по-агресивен. Побоищата са били ежедневни”, разказа Любомира Цъцарова.

Мъжът обикновено се прибирал пиян в малките часове след купони с приятели. Събуждал съпругата си и започвал да я удря без обяснения.

„Като се е случвало да има и ритници в главата или главата й била блъскана в стената”, описа Цъцарова.

Когато жената забременяла с второто им дете, мъжът продължил да я тормози психически и да я бие.

„Дори когато е била бременна я е биел. Когато е родила, той не е отишъл в родилното. Не се е интересувал нито от нея, нито от детето. Но тъй като това момиче няма никакви близки и роднини, се принудила да се върне там, където е той, където е нейното семейство”, разбрали във фондацията.

Когато второто дете било прието в яслена група, жената си намерила работа, тъй като мъжът й насилник отказвал да издържа семейството си. Когато обаче тя започнала да работи, побоищата продължили с нова сила, тъй като биячът не й давал да излиза от вкъщи. Настаняването й в кризисен център можело да бъде само за 6 месеца и тя отново решила да се примири с побоищата, като се върне обратно вкъщи.При друг случай от практиката на фондацията обаче жената решила да се разведе с мъжа си насилник. И тя, и той, били висшисти и имали добри заплати.

Жертвата имала онкозаболяване, което не възпряло насилника и побоищата продължили. Мъжът е бил болестно ревнив и следял в колко часа жената излиза и се връща от работа.

„Закъснението от 5 минути й коства токат в главата, ритник в корема или опрян в гърлото нож. Имат момче на 13 години, което е непряк свидетел и абсолютно засегнат от случващото се. Нещата се обострили и тя потърси помощ от нас след като й открили заболяването и претърпяла операция”, разказаха още дамите от фондация „Джендър алтернативи”.

В този момент мъжът й казал: „Ти не ставаш за нищо. Ти си развалина, пълен боклук си”. Насилието продължило и след изписването й от болницата, като докато тя лежала там, биячът отказвал да я посещава. Онкоболната жена решила да се разведе, за да успее да се излекува и да продължи живота си без болка.

Източник: www.blitz.bg

Continue Reading

България

Голяма загуба за България! Почина един от най-добрите хирурзи в страната

На 53-годишна възраст днес ни напусна д-р Камен Узунов, съдов хирург в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, съобщават от болницата.

Поклонението ще се състои на 22-ри септември 2023 г., петък, от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в Русе, след което погребението ще бъде в Гробищен парк гр. Кубрат.

Д-р Камен Узунов е роден в гр. Кубрат през 1970 г. Завършва „Медицина“ през 1998 г. в гр. Варна.

Придобива две специалности по „Хирургия“ през 2006 г. и „Съдова хирургия“ през 2013 г., след което завършва следдипломна квалификация по „Ендоваскуларна съдова хирургия”.

Взема участие в редица национални и международни конференции

Д-р Узунов е удостоен с почетен знак и грамота „Отличен лекар на Районна лекарска колегия Русе 2021 г.“

Професионалния си път той започва през 1998 г., като лекар ординатор в хирургично отделение в МБАЛ гр. Кубрат.

От 1999 г. до 2004 г. работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Разград, а от 2005 г. до 2008 г. в УНСБАЛ „Св. Екатерина“ гр. София, а през 2009 г. в УМБАЛ Русе.

Д-р Узунов се присъединява към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ от самото създаване на болницата през 2013 г. като лекар в отделение по Съдова хирургия.

Д-р Камен Узунов бе отличен лекар, многоуважаван колега и добър приятел.

Поклон пред паметта му!

Continue Reading

България

МВР с нов хитър начин да глобява всички, пресвяткането с фарове вече няма да помага

С цел намаляване на пътните произшествия, както и установяване и санкциониране на нарушители в ОД МВР Сливен се въвежда нов метод за контрол. Екипи на пътна полиция ще бъдат подпомогнати от полицейски служители в небрандиран автомобил, които ще следят с видеокамера най-натоварените и опасни участъци в областта.

Заснетите нарушения ще се подават по радиостанция до най-близкия патрул и ще се санкциониран на място.

Нарушителите, които не са спрени на място, ще бъдат издирени и санкционирани впоследствие. Новият подход беше представен и коментиран на брифинг днес от комисар Димитър Кикьов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР Сливен, и главен инспектор Илиян Николов, началник сектор „Пътна полиция“ Сливен.

Брифингът се състоя на път ІІ-53 (Сливен -Ямбол), на разклона за село Камен, който е участък с повишена концентрация на пътни произшествия.

„В рамките на час камерата е заснела 11-12 нарушения, а от началото на операцията в цялата страна – около 160“, посочи комисар Кикьов. По думите му, когато има полицейски автомобил, маркиран и с лампа, водачите си сигнализират с фарове и ефектът е краткотраен.

Според статистиката, представена от главен инспектор Николов, от началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са установени над 170 водачи да управляват след употреба на алкохол, 53 с наркотици и 60 са отказали да бъдат тествани.

Уустановени 17 водачи с алкохол, 3 с наркотици и към тази сутрин 4 неправоспособни. На автомагистрала „Тракия“ в района на Нова Загора е установен товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е управлявал с концентрация на алкохол 1,53 промила. Той е отведен и задържан в РУ-Нова Загора.

Сред другите мерки, предприети по разпореждане на старши комисар Димитър Величков, е поставянето на системните нарушители под превантивно полицейско наблюдение. Комисар Кикьов съобщи, че след анализ от началото на месец март 43 лица са поставени под наблюдение, като информация за тях ще има и в останалите дирекции в страната. Специализираната операция продължава.

Continue Reading

България

Панделиева: Докога близки на престъпници ще обясняват в ефир, че искат възмездие?

То кое ли не е сбъркано у нас? Национална телевизия интервюира ревящата майка на убития нападател на две момичета и на мол с думите, че момченцето й, което е отглеждала сама, е застреляно като куче. А дечицата бягали от полицията, защото едното от тях не носело лична карта. Видите ли! Хей така, от притеснение, посред нощите, след като са могли да убият нападнатото момиче, след като са опитали да проникнат в мол.

Майката малко пропуска да уточни, че „трите момченца“ не само са с предишни криминални регистрации, но и са считани за рецидивисти. Тя пропусна и да се извини на майките на момичетата, нападнати с желязна тръба, за да бъдат обрани. Нали всички сме наясно, че само един по-непремерен удар и едното момиче щеше да е в статистиката с убитите

Не знам и не разбирам докога национални медии ще считат за „друга гледна точка“ тази на престъпници и техните близки? Всички експерти досега обясниха, че полицейските действия са изпълнили всички законови изисквания:
– нареждане бягащият да спре на място (и този, дето няма лична карта);
– ако бягащият не спре, ще бъде произведен изстрел;
– произведени са два предупредителни изстрела във въздуха;
– полицаят стреля по бягащ индивид, който е получил всички възможни шансове да спре.

В задачата се пита: кого обслужва репортаж в който майката на многократен извършител на дребни престъпления изисква някой да бъде осъден „за убийство“?

Какво казва ЗАКОНЪТ: „Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо… (3) след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга…“

Всички, които стръвно скочиха да обясняват какво НЯМА право полицейският служител са същите, които питат ЗАЩО полицията не се е намесила, когато изнасилват и убиват баби, пребиват дядовци за 20 лева.

А аз питам: докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com