Свържете се с нас

България

Бизнесмен: Заради тарикатите, които си лежат на дивана и взимат по 1800 лева на месец, майстори искат по 5 бона, за да налепят плочките в банята

По-рано през седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал разкриха схема как мързеливци си стоят у дома и получават по 1 800 лева месечно.

Разкритието направиха експерти на по време на Националният съвет за тристранно сътрудничество вчера.

С Plovdiv24.bg се свърза собственик на малка строителна фирма, за да осветли още повече тази порочна практика.

Тези лица работят основно в строителния бранш. Без каквото и да е предупреждение ни напускат и заминават на Запад. Месец по-късно ни търсят да работят без договори за същите пари, тъй като са на „френска“, “ италианска“, или „испанска“ борса.„.

Бизнесменът споделя, че тази схема рефлектира върху цените в строителството.

„Същата тази схема създава недостиг на българския пазар на труда като повишава значително цената на строителните услуги и себестойността на строителната продукция. Всеки се е сблъсквал с баснословните цени на майстори, които искат по 5000 лв, за да налепят плочките в банята, подкрепени от самочувствието, че борсата ще им осигури една значителна сигурна сума. Тази схема до голяма степен е виновна и за повишаването себестойността на жилищата, защото съотношението труд/материали вече е над 2 към 1“

„Знаем какъв е риска за работодателя, но още по-голяма е щетата за държавата, когато този работник, вместо да внесе осигуровки и да изхрани един пенсионер, се превърне самия в пенсионер и легне на плещите на малцината патриоти, които мислят L’etat-c’est moi (б.р. – от фр. „Държавата – това съм аз“)“, допълва той.

А ето я и самата схема и  как действа тя:

„Председателят на Асоциацията в България Васил Велев даде и пример със схема, която те са установили и действа по следния начин:

„Максималният размер на обезщетението за безработица стимулира леженето на дивана и злоупотребите. Нашите организации в Гоце Делчев изчислиха, че има над 10 млн. злоупотреби с т.нар. френска безработица.

Заминават за една седмица във Франция с автобус – организирано, назначават се там на минимална заплата в някоя компания и се връщат обратно и се регистрират като безработни у нас. И получават 12 месеца по 1800 лв. лежейки на дивана, но източвайки социалните фондове. Това е голям бич.

Такива явления има в Кюстендил, Смолян, Благоевград и отиват над 100 млн. източвания на социалните фондове и упадък на нравите.“, казва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев“

---

България

Големият победител Иван Рълев: Свободен съм! С Денислава бяхме заедно, но не сме един за друг

Големият победител в „Игри на волята“ Иван Рълев разкри истината за отношенията си с участничка от риалитито. Двамата с Денислава Велкова са имали кратък романс, след края на снимките край Царево.

„Може би емоцията там беше много силна и това повлия на нашите отношения, които за кратко имахме. Приключиха. Останахме си в приятелски отношения, нищо лошо нямаме, но не сме един за друг“, коментира Рълев в предаването „Събуди се“ по Нова Тв.

В предаването атлетът имаше много емоционална среща и с бившата си приятелка – Йоанна. Тогава девойката бе категорична, че ще изяснят отношенията си след края на сезона. По всичко личи, че двамата не са успели да изгладят различията си и не са се събрали.

„В момента нямам човек до себе си. Изключително фокусиран съм върху работата, която развивам и бизнеса си.

Не остава време за това. Ако имам човек искам да се раздавам на максимум за него и не смятам, че в момента е времето да имам сериозни отношения с някой, защото връзката няма да е пълноценна и няма да мога да дам това, което мога“, допълва шампионът.

Веднага след излизането си от формата Рълев започва да работи в своята нова лаборатория и споделя, че от тогава до сега няма почивен ден. Той разкрива, че инвестицията за лабораторията не е от наградата, а е купил всичко нужно с подкрепата на своите родители. На финала той дори посвети победата на баща си и сподели, че е много щастлив, че е накарал родителя си да се гордее с него.

---

България

След като спечели 100 бона Иван Рълев скъсал с гаджето преди 3 дни

Победителят в Игри на волята Иван Рълев е имал бурна връзка с другата участничка в продукцията Денислава, но двамата са се скарали до преди дни. Това признава самият той в интервю, видя NEWS2.

„Двамата с Дени сме силни характери и отношенията ни са доста бурни.

Преди два-три дни се скарахме и не знам как ще продължат отношенията ни натам“, призна Рълев.

Той също така каза, че два остри камъка брашно не мелят.

Официалното признание за връзката му с Денислава показва, че очевидно нещата с бившата приятелка на Рълев Йоанна са останали в сферата на приятелството.

От друга страна, наскоро Денислава, попитана за отношенията й с мъжете в Игри на волята, сложи знак „хикс“ не само на Мастагарков и Мартин, но и на Рълев.

Денислава каза, че към момента няма мъж до нея и иска да е сама.

---

България

Милионери: Служители в завод прибраха 11 млн. евро с хитра схема

В рамките на година група крадци успява да отмъкне благородни метали като злато и сребро на стойност най-малко 11 милиона евро.

Това се е случвало от медодобивен завод в Хамбург, според разследванията – в периода февруари 2020 г. – януари 2021 г., разказва германското издание „Билд“.

Прокуратурата на Хамбург е повдигнала обвинения срещу петима души – на възраст между 33 и 50 години, за сериозни групови и търговски кражби. Друг заподозрян е обвинен в помагачество и съучастие в тежки групови кражби.

Твърди се, че обвиняемите са откраднали около 5000 килограма – „междинни“ и странични „продукти“, съдържащи благородни метали на обща стойност около 11 милиона евро от помещенията на компанията. След това са ги препродавали.

Откраднатите стоки са т. нар. „сурово сребро“. Остатъците от необработено сребро се създават по време на процесите на рециклиране и обработка на метали.

Твърди се, че крадците са изпращали част от плячката си на металообработващи компании в Турция. Те използвали крипто клетъчни телефони за вътрешна комуникация.

Кои са крадците милионери?

Твърди се, че в схемата са участвали бивши и настоящи служители на завода, както и доставчици на услуги, които са имали достъп до помещенията му.

Полицаи под прикритие се натъкнали на група от поне единадесет заподозрени. Разследващите идентифицирали 36-годишният Махмут С. от Фреденбек в Долна Саксония като ръководител на бандата.

В хода на разследването са конфискувани три луксозни автомобила. Делото започва на 12 декември в Окръжния съд на Хамбург.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com