Свържете се с нас

България

БАН с големи разкрития за метеорита, който вся ужас в България

Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра и се е движел със скорост от 72 километра в секунда, или 200 пъти по-бързо от звука. Той е бил наблюдаван от териториите на още две страни освен България и Румъния – Сърбия и Северна Македония.

Десетина минути преди 22 часа българско време любители астрономи от четири страни – България, Румъния, Северна Македония и Сърбия обменят информация за преминаващ метеор.

Пръв гл. ас. Георги Латев от БАН проследява съобщенията на колегите си за прелитащото космическо тяло. Пътят му е бил България – Румъния и е наблюдаван поне 3-4 секунди.

„Траекторията му изцяло е била над България, като е пресякъл река Дунав. Посоката е в направлението Вълчидрън – Лом. В това направление се е движело тялото“, заяви гл. асистент Георги Латев, БАН.

Макар все още да чакат повече информация, учените разочароват търсачите на космически камъни – паднали парчета няма, а ако има – не са у нас.

„Неговото снишаване е станало над Видин или Румъния, където вече след последния взрив, който е настъпил, тялото се е взривило в атмосферата и в този смисъл да се каже, че метеорът е паднал, не е много правилно, защото той не е стигнал Земята изобщо“, заяви Пенчо Маришки, БАН.

„И ако има намерени частички, те са на територията на Румъния“, допълни гл. ас. Георги Латев.

Годишно над Земята падат между 25 000 и 30 000 космически тела, които тежат общо около 100 тона. Между 6 и 12 от тях са дори с големината на пералня. Астрономите не са на едно мнение за големината на снощния.

„Големината му е някъде от размера на зарче за игра на табла“, заяви гл. ас. Георги Латев, БАН.

„За да бъде толкова силен звукът при експлозията, би трябвало взривът да е от по-голямо тяло“, допълни Пенчо Маришки, БАН.

„Някакво космическо тяло, което не е много малко малко – вероятно от порядъка на няколко метра, не мога да кажа с какъв диаметър е“, каза доц. Евгени Овчаров, Катедра по астрономия в СУ „Св. Климент Охридски“

„Много често се случват такива метеори – около 10 на час, разбира се, много по-слаби от това, което видяхме снощи“, заяви Пенчо Маришки.

Заради яркостта му учените го наричат болид.

„Ако явлението е много ярко и достигне яркостта на пълната луна, такова събитие се нарича болид. А ако от самото тяло останат частички, които попаднат над земната повърхност или бъдат намерени, те се наричат метеорити“, разясни гл. ас. Георги Латев.

Над България има пет регистрирани случая на паднали метеорити – последният е през 1966 година над Свищов и носи името „Павел“. Преди 8 години жители на Карлово и Сопот твърдят, че са видели метеорит. Според очевидците той е паднал в посока Средна гора, но така и никой не намери следи от него.

А 10 години след падането на гигантския – 20-метров метеорит над руския град Челябинск продължава намирането на малки отломки. Тогава той причини сериозни щети и бяха ранени над 1000 души.

„Това, което видяхме снощи, е един минивариант на Челябинския метеоритен взрив, за късмет без щети“, заяви Пенчо Маришки, БАН.

За снощния астрономите още не са сигурни дали е самостоятелен или част от юнските болиди. Но напомнят, че небето ще ни предостави ново ярко шоу в края на юли.

---

България

Доктор Пламен Крумов е намереният мъртъв мъж в Пловдив

Лекарят, който в неделя по обяд беше намерен мъртъв в дома си в Пловдив, е урологът от Пазарджик Пламен Крумов. Няма данни за насилие.

По информация на БЛИЦ 39-годишният лекар е предозирал наркотични вещества и от това си е отишъл. Няма данни мъжът да е бил семеен или да е имал деца. Не се касае и за самоубийство, казаха разследващи. Няма оставено предсмъртно писмо. Тялото е откарано в съдебна медицина за аутопсия.

Д-р Крумов е бил началник на Урологичното отделение в МБАЛ Пазарджик допреди няколко години. Понастоящем е работил и живеел в Пловдив. Бил е добър специалист.

През 2020 г. благодарен пациент – известният преподавател в НАСА доц. Д-р Койчо Златев, е избрал именно д-р Крумов да го лекува.

Ето какво казва той в благодарственото си писмо, изпратено до тогавашния здравен министър и до болницата в Пазарджик: След много срещи, консултации с приятели и специалисти в областта на урологията аз избрах да бъда лекуван и опериран от д-р Пламен Крумов, началник на Урологичното отделение на „МБАЛ-Пазарджик“ АД.

Операцията мина успешно, но по-важното е, че видях и усетих, че този млад човек е създал съвременна и иновативна методика и организация. Много знаещ и убедителен в своите действия специалист.

---

България

Заплаха за Путин? Самолетът му е ескортиран от 4 изтребителя за полета до Абу Даби

Самолетът на руския президент Владимир Путин е бил неотлъчно следван от четири изтребителя Су-35С по време на целия полет до Обединените арабски емирства, съобщи Кремъл.

„От излитането до кацането на президентския самолет на летището в Абу Даби държавният глава е бил ескортиран от четири самолета Су-35С на Военновъздушните сили“, информира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. Има сведения за подготвян атентат.

Без да разкрива много детайли, Песков единствено уточни, че въпросните изтребители са снабдени с „разнообразно въоръжение“.

За въздушния ескорт на президентския самолет бяха получени специални разрешения от държавите, през чиито територии мина маршрутът на президента. Благодарим им за съдействието, допълни Песков.

---

Made in BG

Спомени от СОЦА: Ядяхме само кучешка радост и русенско варено, защото другото беше само с връзки

Напоследък много чета и слушам колко хубаво било през социализма. Онзи ден един таксиметров шофьор ронеше сълзи за времето на Бай Тошо, когато си живеел много добре и тогава всеки можел да си позволи всичко в магазините.
Какво обаче имаше във въпросните магазини тогава, помните ли?

Да вземем супермаркета. Прах за пране 2 вида – „Алфа“ и „Гама“, сапун – два вида. На рафтовете с консерви – русенско варено, скумрия, копърка и „Ропотамо“. По-нататък – шипков мармалад, бисквити – обикновени и чаени „Чайка“. На щанда за салами – кучешка радост и кренвирши.

На рафта за парфюмерия и козметика имаше шампоан „Зелена ябълка“, крем за бръснене „Каро“, крем за ръце и яйчен шампоан. С дезодорант „Рексона” можеше да се сдобиеш само ако имаш дебели връзки с магазинерката.

В плод-зеленчука преобладаващите артикули бяха бутилките с нектари и бурканите с домати. За бананите за Нова година няма и да споменавам. В рибния магазин – скумрия, цаца и хамсия.

Речта на таксиметровия шофьор завърши с думите: „При Тодор Живков си беше много по-хубаво. Сега трябва много да се работи, от сутрин до вечер въртя волана.” Е, да, сега дойде време да се работи. Едно време никой не работеше, всеки се скатаваше и затова социализмът го докара до под кривата круша.

В. Паскалева, Русе

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com