Свържете се с нас

България

А вие знаете ли къде е мощната крепост Овеч – българската китайска стена ВИДЕО

Има ли такава структура в България, която да се издига към облаците като малко подобие на Великата китайска стена? Има ли „нещо”, което да прилича на каменен кораб, плаващ в небето? Може ли някой преди повече от 1000 или повече години да издълбае кладенец в скала с дълбочина 79 метра?

Запознайте се с невероятно мощната българска Крепост Овеч край днешна Провадия.

Така започва разказът на телевизионният сценарист, водещ и продуцент Росен Петров, който както всички знаем, е силно изкушен от историята. Ето как описва той тази забележителна българска крепост:

Твърдина, която е изумителен сбор от въображението на природата и строителните умения на предците ни. Ето как пределно сухо и обективно я описват големите ни учени Димитър Ангелов и Борислав Чолпанов преди доста десетилетия:

„Крепостта е разположена на тераса, която се издига на 130 м. над околния терен, като от тях 30 м. са отвесни скали. Достъпна е само по един скален зъб, дълъг 50 м. и широк само 2 крачки. На скалния зъб има изкоп, дълбок 4–5 м. и широк 8–10 м. Над него бил спускан подвижен мост.”

Крепостта Овеч - българската китайска стена (Видео)

От тези сухи цифри, може да ти настръхнат косите, дето ги нямам, шегува се Петров. Кой е издигнал това велико съоръжение, от което днес всъщност е запазено доста малко? Да започнем от там, че на същото плато са открити древни тракийски капища и скални гробници.

Целият район е пълен със скални артефакти от праисторията и по-нови времена, така че хората, обитавали тези земи, със сигурност са познавали как да работят с камък, съобщава glasnews.bg.

Нещо повече, те са почитали камъка. Като цяло академичната ни наука определя римляните като първите строители на тази непристъпна крепост. Съоръжението е призвано да пази империята от постоянно нахлуващите от север войнствени народи и племена и да бди над най-възможния подход към Константинопол.

Крепост Овеч, Провадия била наречена Проват или Проватон, което ще рече „Овчата крепост”. Най-вероятно е получила това име заради многобройните стада, отглеждани в региона.

Според друга легенда обаче, крепостта се казвала така, защото била кръстена на могъщия овен от мита за „Златното руно”. Българското име, както знаем, е Овеч и по време на българските царства тя е от най-важните крепости в Източна България.

Именно нашите преки предци я превръщат в още по-драстична цитадела, защото този път тя пазела не ромеите от българите, а българите от ромеите, които имали могъщ боен флот и винаги заплашвали да превземат Варна и да настъпят бързо към сърцето на тогавашната българска държава.

Колкото и да е странно, по иронията на съдбата крепостта е разрушена не от нашественик, а от съюзник и приятел на българите – прочутия и смел полско-унгарски крал Владислав Трети Варненчик, по време на неговия кръстоносен поход срещу османците през 1444 година.

Неговите рицари, за жалост, буквално сриват това инженерно достижение почти до основи, защото се опасявали да имат в гръб такава твърдина, която врага може използва срещу тях, в случай, че бъде превзета.

Ако отидете днес на Крепост Овеч (обектът е уреден много добре), ще ви изуми и нещо друго. Крепостното плато е осеяно с кладенци, а един от тях е наречен Говорещия. Дълбок е цели 79 метра, все едно 25-етажен блок, изкопан в земята. Едно малко сравнение. Странната Царичина дупка, копана през 1990 година, за която всички сте чували, е изкоп от 15 метра.

Това „овечко чудо” е дълбоко повече от пет пъти повече. Кой го е издълбал? Как е успял, без сонди или изкопни машини? Както ми каза един комшия с чувство за хумор, който беше виждал този кладенец: „Ей, тези в Овеч, все едно са имали някакво страшно канго за къртене. Само ток откъде са взимали?”

Според преданията, ако прошепнете желание в кладенеца, то се сбъдва. Ако се провикнете по-силно, ехото от дълбините на скалата ви отвръща сякаш с думи от древността.

Някои от тях може да са на тракийски, други – на латински или гръцки, може да чуете и боен зов на полски, но над всичко ще дочувате българския ек на отминалата слава.

---

България

Синоптикът Янков: До часове иде тотален обрат с времето, ще ни се разкаже играта

От петък започва чувствително затопляне на Балканите, което ще продължи в събота и неделя. В почивните дни на места температурата ще достига 33 градуса, в Русе и Сандански в неделя дори 35-36 градуса.

Ще има превалявания и гръмотевици, но валежите ще бъдат по-слаби. Облаците бързо ще се разкъсват и ще намаляват в събота. Валежите в неделя ще бъдат повече, а по-силни валежи се очакват в северните част на страната и в Западна Тракия.

В неделя се засилват условията за гръмотевични бури, но температурите ще се задържат високи.

Това стана ясно от краткосрочната прогноза на синоптика Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че от понеделник започват чести валежи на Балканите и по-продължителен период със сравнително топло, но динамично време. Валежите ще бъдат главно в западната половина от страната. Около сряда-четвъртък валежите ще спират.

„18-19 градуса е температурата на морската вода по крайните ни южни плажове.

В Гърция валежите ще бъдат по-малко. Там водата е около 21 градуса, докато по турското крайбрежие водата е 22-23 градуса“, съобщи Янков.

Синоптикът прогнозира, че от 8 до 14-15 юни се очаква повече слънце с по-сухо време и по-малко валежи. Ще бъде сравнително топло. Около 25-26 юни също се очакват повече слънчеви часове.

Юни се очертава с повече валежи в първата десетдневка и в края на месеца.

Петър Янков подчерта, че през юли ни очаква много слънце. Валежи ще има главно в Югозападна България.

Август се очаква да бъде по-сух и топъл. Втората половина на лятото ще бъде много подходяща за почивка на нашето Черноморие.

---

България

Ужас в Слънчев бряг: Двама чужденци загинаха на място!

Двама туристи от Нидерландия загинаха трагично и нелепо в Слънчев бряг. Това съобщиха от полицията.

По първоначална информация се касае за инцидент.

44-годишна жена и 50-годишен мъж, постоянно живеещи в Несебър, са паднали от седмия етаж на наетата от тях стая в хотел.

Сигнал за случилото се е подаден около 5:30 часа сутринта днес, като на място са пратени екипи на спешна медицина и полиция.

Двамата загиват на място.

Телата им са откарани за аутопсия в отделение „Съдебна медицина” към УМБАЛ- Бургас. Тя ще бъде извършена утре.

Взета е трупна кръв за химичен анализ за наличие на алкохол или наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство.

Семейството нидерланди са скочили от хотела в Слънчев бряг, твърди „Черноморски фар“, позовавайки се на източници. Двамата са дошли в сряда вечерта и са искали стая на последния етаж явно с тази цел, като са се самоубили рано тази сутрин.

Сигналът е подаден в 5.30, а телата са открити до тенискортовете.

---

България

Тя е абитуриентка номер 1 на България за 2024 година

Кадър Инстаграм

Дебора от Стара Загора, която се прочу печално покрай жестокия инцидент, при който бе нарязана с джобно ножче от бившия си приятел, наскоро завърши успешно училище, а преди броени дни бе и абитуриентка, предаде Блиц.

Брюнетката публикува в профила си в Инстаграм актуална снимка от един от най-специалните дни в живота си. А от кадъра си личи не само колко е красива в официалната си черна рокля, но и колко е щастлива да пристъпи към живота си оттук нататък.

Под фотоса на Дебора, която отскоро вече е част и от поп фолк гилдията, вече валят мнения и реакции от страна на последователите й. Разбира се, по-голямата част са свързани с пожелания за успех и щастие в живота й занапред, но има и такива, според които не е бил много удачен избора й на цвят и модел рокля.

„Попътен вятър, бъди все така усмихната и с високо вдигната глава, защото на принцесите короната е на главата а не на земята“, гласи един от многото коментари към Дебора.

„Роклята не ми харесва, има толкова по хубави дизайнерски изпълнения, и цветове, освен черното.. Но попътен вятър!“, се казва в друг.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com