Свържете се с нас

България

Асен Василев с големи разкрития и важни думи за минималната заплата, ще стане ли 950 лв. от 1 януари

Няма чистки в държавните ведомства, не се предвиждат и съкращения в държавната администрация. Заплатите също няма да бъдат понижени, а в секторите, където не бяха актуализирани през 2022 г., ще има 10% повишение.

Това декларира във Варна финансовият министър Асен Василев по повод предвиденото в тазгодишния бюджет намаляване на издръжката на министерства и държавни институции, пише „Труд“.

Василев бе категоричен, че искането на синдикатите минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли и 950 лв. от 1 януари догодина, няма да се случи.

„Не е нормално такива промени да се правят в средата на годината“, каза той и припомни, че решението на парламента е МРЗ да стане 50% от средната, считано от 1 януари 2024 г. Конкретният размер на базовата заплата ще стане ясен през декември, а МФ още от август започва работа по бюджет 2024 г., за да го внесе в Народното събрание през октомври.

Финансовият министър подчерта, че намаляването на капиталовите разходи няма да засегне вече започнати проекти, а само тези, по които още не са пуснати поръчки и нямат шанс да стартират до края на текущата година. Така ще се плаща и на общините за инфраструктурни проекти – за направени разходи срещу фактура, а не с авансов превод на пари.

„Това е дисциплиниращо средство, което ще мотивира общините да не отлагат изпълнението на проекти“, обясни министърът.

Според него заложените по-високи прогнозни разчети на митниците са реалистични след преразглеждане на очакваните приходи по стокови групи. Василев даде пример с вноса на автомобили, където първоначално бил заложен спад от 30% с мотива, че колите са поевтинели.

След ревизия от АМ „Митници“ получиха съвсем друг резултат, каза министърът и припомни, че първоначалният план на агенцията е предвиждал 1,5 млрд. лв. по-малко приходи от миналата година.

Изискването към държавните дружества да внесат целия си дивидент в бюджета няма да ги постави в риск да не изпълняват проектите си, защото само в енергийния сектор по сметките им има над 3 млрд. лв., а изискваният дивидент ще е половината от тази сума, категоричен бе Василев.

Той увери, че в бюджета е заложено увеличение на учителските заплати със задна дата от 1 януари 2023 г., запазване или разширяване на социалните плащания, предвидени от служебния кабинет и повишаване на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило.

За първи път бюджетът на касата гарантира, че всички болници ще могат да увеличат базовите заплати до 1500 лв. на медсестра и 2000 лв. на лекар, добави Василев. И допълни, че всичко това ще стане, без вдигане на нивото на заемите като процент от брутния вътрешен продукт спрямо минали години.

Във Варна финансовият министър бе гост на церемония по залагането на кила на втория нов многоцелеви кораб за ВМС в завода „МТГ-Делфин“.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com