Свържете се с нас

България

Асен Василев с големи новини за увеличение на пенсиите, заплатите, а на местните избори…

Европа е в криза и е безсмислено да се правят рестриктивни бюджети. 3% бюджетен дефицит не са самоцел. Нашата икономика може да не генерира големи дефицити и едновременно с това да се прави европейска социална политика. Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Дефицитът на касова основа е 0,8%, а в същото време инфлацията се доближава до средноеврпепйските показатели, добави той.

Василев каза, че очаква тенденцията на спад в цените на храните да продължи и ако не стане някакъв инцидент в АЕЦ „Запорожие“, до есента цените изцяло да се нормализират.

В края на март имаше дефицит от 1,2 млрд. лева, а в края на юни сме на излишък от 200 млн. лева. Това означава, че сме събрали с 1,4 млрд. лева повече, посочи финансовият министър. И обясни, че това е станало възможно по две линии.

„Имаше големи печалби от фирмите, те си платиха корпоративния данък. Втората линия е, че НАП започна да работи. Другото, което направихме, е, че свързахме цялата база на НАП, така че отчетите не се виждат веднъж годишно, а всеки месец

Представете си, че има фирма, която плаща минимална заплата, а другите пари ги плаща кеш. Фирмата декларира, че има пари на каса, от тях се получава дивидент. Проверките се подреждат по най-голям приход в бюджета. Направихме го за фирми над 50 работника. Идеята е всичко над средна фирма да се вкара малко в контрол“, каза той.

„Пътища ще се строят. И пътища, и влакове, и жп линии, имаме рекордна инвестиционна програма от над 8 милиона. Проблемът не са парите, проблемът е, че самите министерства не успяха да си направят поръчките. Индексациите са се случили и въпреки това не успяха да си направят инвестиционната политика, посочи Василев.

От 1 януари 2024 е заложено минималната работна заплата да стане 50% от средната. Пенсиите се увеличиха вече от 1 юли с швейцарското правило. И за догодина е заложено да бъдат увеличени с него. Майчинството ще е 780 лв., колкото е минималната работна заплата.

Относно връщането на ДДС ставките от времето на преди ковид, Василев посочи, че това е въпрос на парламента. Що се отнася до заведенията, тяхната теза е, че това ще им позволи да излязат на светло.

„Това, което сме заложили, е не вдигане на ставките, но ако няма касов бон, да не се плаща сметката и това да е заложено в закона. Ако парламентът приеме бюджета в този вид, това ще е факт от 1 август“, посочи той.

Василев коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Разрази се една голяма дискусия, относно какви са роднините му, Тук въпросът е какво избираме, не избираме патриарх, който да бъде моралният облик на нацията, избираме градоначалник, който да построи детски градини, пътищата.

Финансовият министър обърна внимание на предстоящите местни избори и дали „Продължаваме промяната“ ще се явят заедно с „Демократична България“.

„ПП-ДБ коалицията е доста монолитна. В големите градове има желание да се явим като коалиция и най-вероятно да, но това ще е решение на нашите и съответно техните национални органи“, заключи той.

---

България

Обирджиите на инкасото от Благоевград се оказаха идиоти

Инкасо обирджиите от Благоевград изпуснали чувалите с парите, твърди Струма.ком, позовавайки се на собствени източници. Припомняме, че при дръзкия обир днес бе застрелян 52-годишен охранител, който е опериран по спешност и в момента се бори за живот в столична болница

Ето какво разказват полицейски източници:

Около 6:30 часа охранителите били в помещение под банката, откъдето изнасяли парите, за да ги натоварят в микробуса. Внезапно се приближили трима мъже, а след тях и автомобил, който се движел на заден ход. Мъжете връхлетели при охранителите, единият с насочен към тях пистолет, след което нападателите грабнали няколко торби с пари и хукнали да бягат.

След тях тръгнал и единият от охранителите, хвърлил се върху единия от нападателите и обирджията произвел изстрел.

Охранителят паднал на земята. Колегите му започнали да преследват нападателите, но те бързо се качили в автомобила и потеглили с мръсна газ, изоставяйки единия от съучастниците си, който носел торбите.

Уплашен, той зарязал торбите с парите и тичал по автомобила.

Уточнява се дали 1 от торбите е останала в някои от съучастниците му, но на земята след грабежа със сигурност са останали 4.

Охранителите го преследвали, но не успели да ги догонят, единият от тях помогнал на ранения си колега и извикал полиция и Спешен център.

Според непотвърдена информация и охранителят е стрелял. Дали е уцелен някой от нападателите е неясно, но цялата история прилича на аматьорско изпълнение.

---

България

Тия изкукаха! Глоба и отнемане на книжка за шофиране с яке или палто

Водачът на автомобила е длъжен да осигури пълна свобода на движение на крайниците си! За да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по обществен път. Това изисква законът за движение по пътищата в Гърция.

Въпреки че не е ясно как точно шофьорите ще постигнат пълна свобода на движение, тъй като не се казва какво облекло е позволено да носят по време на шофиране.

Tова означава, че трябва да пътуват с дрехи, които не ограничават движенията им. Дебелото палто или яке със сигурност не попадат в тази категория.

Ако шофирате, докато носите яке или палто, има вероятност да бъдете глобени от пътната полиция като част от потенциална проверка и ако попаднете в инцидент с ограничително облекло и се окаже, че то е допринесло за инцидента, тогава нещата стават още по-сложни.

Санкцията за нарушаване на разпоредбите е както парична, така и административна.

Глобата е 100 евро, а шофьорската книжка се отнема на място за 30 дни.

Въпреки това предвид известната лоялност на гръцката полиция към нарушителите има надежда, че тази доста абсурдна клауза от правилата за движение ще се прилага изключително рядко, освен ако нямате личен конфликт с полицай, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

---

България

Свалят Рачков от ефир? Сполетя го съдбата на Цитиридис

Два дни след като Николаос Цитиридис се сбогува с телевизионната си аудитория, друго шумно рекламирано предаване също слиза от ефира, само че не на Би Ти Ви, а на Нова.

Телевизията спира неделното шоу „С Рачков всичко е възможно”. Последният ефир на водещия Митко Рачков за тази година е планиран за неделя, 3 декември, пише „Уикенд”.

Докато Николаос Цитиридис вдигна голяма пушилка заради свалянето на вечерното си шоу от телевизионната програма, другият любим комик на българския народ – Димитър Рачков, не се оплаква.

От Нова телевизия просто пуснаха телевизионната програма за 10 декември, неделя, в която ясно се вижда, че на мястото на неделното предаване на актьора ще се излъчва филм. От шоуто му пък обявиха, че закриват сезона на 3 декември. Не е ясно дали ще последва ново издание.

„С Рачков всичко е възможно” е единственото предаване от вечерната програма на Нова тази есен, което така и не успя да бие по рейтинг конкуренцията си от Би Ти Ви. Още в началото на сезона самата телевизия се похвали със завидни резултати на всички свои актуални сериали, както и на предаванията си „Игри на волята”, „Черешката на тортата” и „Сделка или не”.

Единственото пропадане в гледаемостта на канала се оказа Митко. Традиционно любимец на родната публика, той не успя да бие рейтинга на музикалното шоу „Гласът на България” по Би Ти Ви. Това беше голяма изненада, тъй като в комедийното му предаване редовно гостуват и други народни любимци:

Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Боби Турбото, Милица Гладнишка, спортисти, фолк певици, актьори от актуалните сериали на телевизията, както и звезди от други нейни предавания. Въпреки това Митко не успя да събере достатъчно зрители, за да си гарантира ефир до Нова година.

Не е ясно дали предаването му, което тази есен преживя втория си сезон, ще съществува и занапред. Слабият интерес към него показва, че въпреки всички усилия на екипа, зрителите трудно го приемат.

В лично качество обаче Димитър Рачков обаче няма причини да се тревожи за телевизионната си кариера. Очаква се още през февруари комикът да се завърне на екран като водещ на очаквания нов сезон на най-успешното до момента шоу на Нова „Като две капки вода”.

Всъщност последното му предаване на 3 декември е замислено именно като подгряване за предстоящия сезон на „Капките”. Гости в него ще бъдат звезди от предишни издания на шоуто за имитатори.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com