Свържете се с нас

България

Асен Василев с големи новини за увеличение на пенсиите, заплатите, а на местните избори…

Европа е в криза и е безсмислено да се правят рестриктивни бюджети. 3% бюджетен дефицит не са самоцел. Нашата икономика може да не генерира големи дефицити и едновременно с това да се прави европейска социална политика. Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Дефицитът на касова основа е 0,8%, а в същото време инфлацията се доближава до средноеврпепйските показатели, добави той.

Василев каза, че очаква тенденцията на спад в цените на храните да продължи и ако не стане някакъв инцидент в АЕЦ „Запорожие“, до есента цените изцяло да се нормализират.

В края на март имаше дефицит от 1,2 млрд. лева, а в края на юни сме на излишък от 200 млн. лева. Това означава, че сме събрали с 1,4 млрд. лева повече, посочи финансовият министър. И обясни, че това е станало възможно по две линии.

„Имаше големи печалби от фирмите, те си платиха корпоративния данък. Втората линия е, че НАП започна да работи. Другото, което направихме, е, че свързахме цялата база на НАП, така че отчетите не се виждат веднъж годишно, а всеки месец

Представете си, че има фирма, която плаща минимална заплата, а другите пари ги плаща кеш. Фирмата декларира, че има пари на каса, от тях се получава дивидент. Проверките се подреждат по най-голям приход в бюджета. Направихме го за фирми над 50 работника. Идеята е всичко над средна фирма да се вкара малко в контрол“, каза той.

„Пътища ще се строят. И пътища, и влакове, и жп линии, имаме рекордна инвестиционна програма от над 8 милиона. Проблемът не са парите, проблемът е, че самите министерства не успяха да си направят поръчките. Индексациите са се случили и въпреки това не успяха да си направят инвестиционната политика, посочи Василев.

От 1 януари 2024 е заложено минималната работна заплата да стане 50% от средната. Пенсиите се увеличиха вече от 1 юли с швейцарското правило. И за догодина е заложено да бъдат увеличени с него. Майчинството ще е 780 лв., колкото е минималната работна заплата.

Относно връщането на ДДС ставките от времето на преди ковид, Василев посочи, че това е въпрос на парламента. Що се отнася до заведенията, тяхната теза е, че това ще им позволи да излязат на светло.

„Това, което сме заложили, е не вдигане на ставките, но ако няма касов бон, да не се плаща сметката и това да е заложено в закона. Ако парламентът приеме бюджета в този вид, това ще е факт от 1 август“, посочи той.

Василев коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Разрази се една голяма дискусия, относно какви са роднините му, Тук въпросът е какво избираме, не избираме патриарх, който да бъде моралният облик на нацията, избираме градоначалник, който да построи детски градини, пътищата.

Финансовият министър обърна внимание на предстоящите местни избори и дали „Продължаваме промяната“ ще се явят заедно с „Демократична България“.

„ПП-ДБ коалицията е доста монолитна. В големите градове има желание да се явим като коалиция и най-вероятно да, но това ще е решение на нашите и съответно техните национални органи“, заключи той.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com