Connect with us

България

Алена предупреждава всички: Внимавайте! От понеделник започват много лоши дни. Най-тежко ще е за

Вижте какво вещаят планетите за седмицата според хороскопа на Алена.

Овен
Ще се наложи да забавите темпото и да обърнете внимание на някои неща, които сте пропуснали, не сте догледали или не сте приключили. Това, че ще срещате пречки, не означава, че сте на грешен път, а е възможност да се върнете малко назад, да направите нужните корекции, ако е необходимо, и да подобрите онова, което сте създали до момента. За да предотвратите някои проблеми в работата, бъдете по-старателни, довършвайте започнатото и не правете нищо през пръсти, за да не изпитате на гърба си последствията от приказката „Бързата работа – срам за майстора“. Грижете се повече за здравето си – възможни са неразположения.

Телец
Вашата способност да проявявате търпение и да преследвате упорито целите си ще ви бъде особено необходима, тъй като е възможно да се натъкнете на препятствия и желанията ви да се осъществят по-бавно. През първите дни на периода може да има известно напрежение между вас и половинката ви, като ябълката на раздора ще бъде въпрос, свързан с парите, децата или семейните взаимоотношения. В никакъв случай не взимайте крайни решения и не правете напук. Бъдете по-пестеливи в обвиненията и нападките – въпросът ще търпи развитие, така че си дайте време за размисъл. Във вторник или сряда ще научите нещо, което ще ви изненада.

Близнаци
Предстоят ви предизвикателства, но трябва да стиснете зъби и да издържите – в началото ще ви е трудно, но после лека-полека нещата ще идват по местата си, а към края на периода много от вас ще изпитат осезаемо облекчение. Възможно е да се чувствате по-изнервени, да ви тормози някаква дилема или, ако сте обвързани, любимият човек да ви ядосва повече. Може да изпитате силна необходимост да направите нещо, за да избягате от трудна ситуация. Внимавайте обаче – има голяма вероятност да действате под влияние на афект и да попаднете в още по-голям хаос. Каквото и да се върти в главата ви, по-добре не правете нищо точно сега.

Рак
Макар че сигурно няма да ви бъде лесно, опитайте се да не се поддавате на неясни предчувствия и необосновани съмнения, тъй като те може да ви тласнат в погрешна посока. Около 12-13 септември информацията, която ще получавате, ще бъде доста подвеждаща, така че не си правете изводи, като се опирате на нея. В тези дни не подписвайте договори и не сключвайте важни сделки, тъй като има риск да пропуснете нещо. Ако все пак се налага, четете внимателно всичко – включително текстовете с дребен шрифт, и уточнявайте подробности в условията, за да намалите риска от грешки. На 15 и 16 септември ще бъдете по-емоционални.

Лъв
Опитайте се да проявявате по-голямо търпение и не изисквайте нещата да се случват на момента, за да не си създадете проблеми с близки хора и делови партньори. Започнете ли да настоявате прекалено, просто ще получите отказ. Може би ще обвинявате другите, но всъщност проблемът няма да бъде в тях, а във важето желание да се наложите и в очакванията ви. Възможно е тонусът ви да е понижен и да ви липсва желание за срещи и забавления. Използвайте периода, за да останете повече време у дома и за да се погрижите за нещата, които сте изоставили. Не се насилвайте да живеете и работите на пълни обороти.

Дева
Не е изключено поведението ви да претърпи обрат, да се появи изненадваща нова възможност в работата или да срещнете човек, който ще играе важна роля в живота ви. Не очаквайте обаче, че пътят ви ще бъде покрит с цветя и рози – при някои от вас промените и осъзнаванията ще са предхождани от колебания и дилеми. В първите дни на периода бъдете особено внимателни в думите и действията си – може да реагирате крайно или да проявите тъмната си страна в някаква ситуация. Каквото и да се случва, слагайте си спирачки. Периодът е добър за материалното ви положение. През всичките 7 дни ще се радвате на финансов комфорт.

Везни
Дори да сте в застой и нещата да не се получават както искате, не изпадайте в самосъжаление. Имайте още малко търпение, скоро и на вашата улица ще изгрее слънце. Не е подходящо да започвате нови проекти – през октомври условията за това ще бъдат по-добри. Ако си изгърмите патроните сега, вероятно ще съжалявате. Използвайте предстоящите 7 дни за подготовка и планиране, а конкретните действия отложете за след 30 септември. Що се отнася до любовта, ще имате голямо желание за близост и ще бъдете добронамерени, така че периодът е твърде благоприятен за романтика. Удоволствие ще ви носи и общуването с приятели.

Скорпион
Периодът ще е благодатен за творците от зодията – те ще успеят да се посветят изцяло на заниманията си и да черпят идеи от емоционалните си преживявания. Може да завършат нещо, над което работят, или да намерят съмишленици, които да им помогнат в реализацията. Някои представители на знака ще задълбаят в драми и проблеми, а нищо чудно и да се пристрастят към нещо. Реакциите им ще бъдат толкова непредвидими, че ще изненадат себе си. В неделя и четвъртък са възможни печалби от тото или лотарийни игри. Който иска да опита късмета си, нека го стори, но да залага с малки суми.

Стрелец
Вниманието на много от вас ще бъде насочено към кариерата и възможностите за развитие. Условията са благоприятни, но е добре да спазвате следните препоръки: мислете повече, преди да действате, намалете темпото и бъдете по-старателни. Ако очаквате бързи резултати и поемате прекалено големи рискове, включително финансови, има опасност да сгрешите. Възможно е в някакъв момент да ви налегнат съмнения, да се конфронтирате с някого или да изгубите посоката. Ще си създадете допълнително напрежение, ако не изчакате ситуацията да се изясни. Бъдете търпеливи и задръжте, докато мъглата не се вдигне.

Козирог
Възможно е да сте разсеяни, да ви липсва енергия, а също така и физическото и емоционалното ви състояние да не са особено стабилни. Ще ви бъде трудно да се контролирате, както сте свикнали да го правите, а и по-лесно ще ви изкарват от равновесие. Не се безпокойте – скоро ще ви стане по-леко и ще сте по-стабилни. Ако решите да си почивате или да пътувате, направете го – оттеглянето от работа ще ви дойде добре. Освен това се откажете от навика си да контролирате всичко, особено хората около себе си – и събитията, и поведението на околните ще бъдат непредсказуеми, така че няма смисъл да храните прекалено високи очаквания.

Водолей
Делата ви ще се развиват по-добре, ако гледате по-сериозно на работата, парите и здравето си. Обръщайте повече внимание на детайлите, а големите цели и грандиозните планове оставете за по-нататък – не е моментът да се разпростирате на широко или да летите на високо. Ако сега сте по-разсеяни, има вероятност след това да се връщате назад и да оправяте последствията. Сферата, в която е нужно да сте най-внимателни, е финансовата. Въведете колкото е възможно повече ред в нея – плащайте сметките си навреме, не взимайте заеми и ако има начин, върнете стари задължения. Не е удачно да правите рискови инвестиции.

Риби
Има вероятност на моменти да сте по-разсеяни или да ви обхванат притеснения. Опитайте се да мислите по-практично и да решавате проблемите тук и сега, вместо да се страхувате за бъдещето. Ще трябва да се потрудите, за да въведете ред в делата си. Фокусът на вниманието при много от вас ще са любовните взаимоотношения – още в първите дни на периода половинката ви може да ви изненада по някакъв начин или вие сами да осъзнаете нещо, което касае връзката ви. Не е изключено и нова информация да стигне до вас, опитайте се да я приемете като знак на съдбата. Ще можете да разчитате на подкрепата на хората край вас.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com