Свържете се с нас

България

Алексей Петров поискал 2 млн. обезщетение за „Октопод“

Само ден след убийството на Алексей Петров в Градския съд е образувано дело срещу прокуратурата, в което той е поискал обезщетение в размер на 2 млн. лв. Той е започнал делото срещу държавното обвинение заради незаконния арест, престоя в килия и продължилият 8 години процес, известен по името на полицейската операция „Октопод“.

Като вътрешен министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР тогава Калин Георгиев даваха цветисти имена на полицейските операции, друг е въпросът, че после те приключиха безславно в съда.

Специално арестът на Алексей Петров беше заснет и показан по всички медии. Дори самият Петров беше споделил, че за нуждите на тази МВР кинематография е имало „режисьорски” указания къде да застане, как точно да вдигне ръцете, за да стане филмчето по-атрактивно. Само че сега, когато наследниците на покойния главен герой на „Октопод” продължат делото (по закон имат това право) и най-вероятно го спечелят, Цветанов едва ли ще си продаде апартамента с асансьора, за да ги обезщети. Парите, както е известно, ще се вземат отново от данъците на българите.

Делото „Октопод”, да припомним, завърши с пълно фиаско за прокуратурата. А защо се стигна дотук – причините са много, но както обясняваха още навремето адвокатите: „Проблемът на обвинението по операция „Октопод” идва от факта, че се разследват лица, а не престъпни деяния”. Прокуратурата първо беше образувала дело и едва тогава бяха започнали да издават разпореждания за данъчни проверки, припомнят си запознати. По техни думи са били назначени икономически експертизи и в крайна сметка от въпросните проверки и експертизи се е очаквало да се получат данни за престъпления по вече образуваното дело.

„При този подход от грандиозното дело може да излезе само грандиозно нищо”, е мнението на юристи, запознати с процеса. Те уточняват, че и Петров, и другите, замесени в това дело от години се занимават с бизнес, проверявани са многократно от всякакви контролни органи. Невъзможно е всички предишни проверки да се окажат неверни и манипулирани и само тази, точно тази, която е по повод на образуваното дело, да е меродавна. Да уточним, че адвокатите тогава приемат с ирония и твърденията на ръководството на МВР, че е „започнало борба с тежката организирана престъпност”. Коя ли пък ще е леката престъпност, чудят се юристите!

След шумната полицейска операция са заведени три дела, като това за източването на „Кремиковци” дори не е внесено от прокуратурата в съда. Второто е за сводничество, но в него Петров не е обвиняем. Така нареченият „Малък Октопод” е за рекет и изнудване, а бившият агент от ДАНС е основното действащо лице на подсъдимата банка. Процесът се проточва от 2010 до 2018 г. и Петров е оправдан. Далеч преди да приключи в спецсъда въпросният „Малък Октопод”, той и другите обвинени започват дела в Съда по правата на човек в Страсбург за нечовешко и унизително отношение при задържането”. В оплакванията им неизменно се посочва, че е нарушено правото им на справедлив процес поради множеството изявления на лица от правителството, тоест на Цветан Цветанов. В Страсбург България е осъдена да им плати общо 114 хиляди евро. На свой ред „Лев Инс” през миналата година получава 48 млн. лв. обезщетение след дело срещу МВР и прокуратурата.

В крайна сметка се оказва, че изявленията на Цветанов са натоварили обществото с огромни очаквания, а накрая съдебният процес е завършил не само с оправдателни присъди, но и с дела срещу прокуратурата и МВР за милиони левове от джоба на народа.

През различни перипетии преминават и лицата от другата страна на съдебната зала. През 2014 г. във Висшия съдебен съвет са образувани 4 дисциплинарни производства срещу прокурора Светлозар Костов, който се явява по делото „Октопод”. В онова време той е и административен ръководител на Специализираната прокуратура. Заради негови служебни прегрешения година по-късно тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров внася във ВСС предложение Светлозар Костов направо да бъде уволнен.

На практика той е отстранен от работа през следващата 2016 г. След две години обаче Костов се връща обратно в прокуратурата. До 2018 г. няколко състава на Върховния административен съд вече са отменили всичките му наказания. На свой ред той започва дело за обезщетение от ВСС. Миналото лято съдът му дава над 26 хил. лева компенсация, въпреки че неговият иск е за 140 хил. лв. На толкова е оценил нанесените му вреди и накърнен авторитет като магистрат.

Съдийката по „Октопод” Румяна Ченалова беше отстранена от съдебната система, после се заигра с разни маргинални националистически партии. Основният свидетел по „Октопод” – Георги Цветанов, който е бивш директор на клон на някогашната Първа частна банка в Плевен, почина в катастрофа край Чирпан. Това се случи през 2015 г.

Източник: Уикенд

 

---

България

Големият победител Иван Рълев: Свободен съм! С Денислава бяхме заедно, но не сме един за друг

Големият победител в „Игри на волята“ Иван Рълев разкри истината за отношенията си с участничка от риалитито. Двамата с Денислава Велкова са имали кратък романс, след края на снимките край Царево.

„Може би емоцията там беше много силна и това повлия на нашите отношения, които за кратко имахме. Приключиха. Останахме си в приятелски отношения, нищо лошо нямаме, но не сме един за друг“, коментира Рълев в предаването „Събуди се“ по Нова Тв.

В предаването атлетът имаше много емоционална среща и с бившата си приятелка – Йоанна. Тогава девойката бе категорична, че ще изяснят отношенията си след края на сезона. По всичко личи, че двамата не са успели да изгладят различията си и не са се събрали.

„В момента нямам човек до себе си. Изключително фокусиран съм върху работата, която развивам и бизнеса си.

Не остава време за това. Ако имам човек искам да се раздавам на максимум за него и не смятам, че в момента е времето да имам сериозни отношения с някой, защото връзката няма да е пълноценна и няма да мога да дам това, което мога“, допълва шампионът.

Веднага след излизането си от формата Рълев започва да работи в своята нова лаборатория и споделя, че от тогава до сега няма почивен ден. Той разкрива, че инвестицията за лабораторията не е от наградата, а е купил всичко нужно с подкрепата на своите родители. На финала той дори посвети победата на баща си и сподели, че е много щастлив, че е накарал родителя си да се гордее с него.

---

България

След като спечели 100 бона Иван Рълев скъсал с гаджето преди 3 дни

Победителят в Игри на волята Иван Рълев е имал бурна връзка с другата участничка в продукцията Денислава, но двамата са се скарали до преди дни. Това признава самият той в интервю, видя NEWS2.

„Двамата с Дени сме силни характери и отношенията ни са доста бурни.

Преди два-три дни се скарахме и не знам как ще продължат отношенията ни натам“, призна Рълев.

Той също така каза, че два остри камъка брашно не мелят.

Официалното признание за връзката му с Денислава показва, че очевидно нещата с бившата приятелка на Рълев Йоанна са останали в сферата на приятелството.

От друга страна, наскоро Денислава, попитана за отношенията й с мъжете в Игри на волята, сложи знак „хикс“ не само на Мастагарков и Мартин, но и на Рълев.

Денислава каза, че към момента няма мъж до нея и иска да е сама.

---

България

Милионери: Служители в завод прибраха 11 млн. евро с хитра схема

В рамките на година група крадци успява да отмъкне благородни метали като злато и сребро на стойност най-малко 11 милиона евро.

Това се е случвало от медодобивен завод в Хамбург, според разследванията – в периода февруари 2020 г. – януари 2021 г., разказва германското издание „Билд“.

Прокуратурата на Хамбург е повдигнала обвинения срещу петима души – на възраст между 33 и 50 години, за сериозни групови и търговски кражби. Друг заподозрян е обвинен в помагачество и съучастие в тежки групови кражби.

Твърди се, че обвиняемите са откраднали около 5000 килограма – „междинни“ и странични „продукти“, съдържащи благородни метали на обща стойност около 11 милиона евро от помещенията на компанията. След това са ги препродавали.

Откраднатите стоки са т. нар. „сурово сребро“. Остатъците от необработено сребро се създават по време на процесите на рециклиране и обработка на метали.

Твърди се, че крадците са изпращали част от плячката си на металообработващи компании в Турция. Те използвали крипто клетъчни телефони за вътрешна комуникация.

Кои са крадците милионери?

Твърди се, че в схемата са участвали бивши и настоящи служители на завода, както и доставчици на услуги, които са имали достъп до помещенията му.

Полицаи под прикритие се натъкнали на група от поне единадесет заподозрени. Разследващите идентифицирали 36-годишният Махмут С. от Фреденбек в Долна Саксония като ръководител на бандата.

В хода на разследването са конфискувани три луксозни автомобила. Делото започва на 12 декември в Окръжния съд на Хамбург.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com